Jagoda kamczacka – właściwości lecznicze i zastosowanie

Zdobywająca w ostatnich latach niezwykłą popularność, jagoda kamczacka i jej właściwości znane są w Azji od wieków. W Polsce bardziej powszechną nazwą tego krzewu jest wiciokrzew kamczacki. Od setek lat jest rośliną, która wiedzie prym w medycynie ludowej Japonii i Chin.

Ze względu na stosunkowo niewielką wydajność upraw i bardzo trudny zbiór nie nadaje się do uprawy masowej, jedynie amatorskiej. Jednakże z powodu bogactwa wartości odżywczych warto włączyć jagodę kamczacką do swojego domowego ogródka.

Właściwości lecznicze

Owoce jagody kamczackiej zostały na zawsze włączone do repertuaru lekarstw stosowanych w medycynie ludowej głównie jako owoce silnie wzmacniające organizm. Poza tym wykazuję działanie obniżające ciśnienie tętnicze, zmniejszają ryzyko zawału serca. Pomocne są w profilaktyce anemii, mogą nawet spowolnić rozwój jaskry. Ponadto funkcjonują także jako lek przeciwmalaryczny. Przynosi ulgę także w chorobach układu pokarmowego i w zakażeniach bakteryjnych.

A wszystko to dzięki wysokiej zawartości jednych z najważniejszych związków – fenolowych. Owoce jagody kamczackiej zawierają w sobie wiele antocyjanów, flawonoidów, proantocyjanidyny i kwasów fenolowych. Wymienione związki wykazują właściwości przeciwutleniające, dzięki którym wiciokrzew kamczacki pomaga zapobiegać wielu chorobom.

Poza tym, bardzo duże stężenie witaminy C (zawartość kwasu askorbinowego waha się od 30,5 do 186,6 mg/100 g świeżej masy owocu) zapewnia tej roślinie tak znaczące właściwości lecznicze. Są to wielkości porównywalne do zawartości tej witaminy np. w pomarańczy, przy czym alergie na jagodę kamczacką są o wiele rzadsze niż na cytrusy.

Jagoda kamczacka zastosowanie

Owoce jagody kamczackiej są ciemnogranatowe, pokryte woskowym nalotem i charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem. Nadają się świetnie do spożycia na surowo, a także do przetworów. Można je suszyć i mrozić. Jako produkt spożywczy wykorzystuje się je głównie w produkcji dżemów, wina i jogurtów, głównie na rynku japońskim. W sklepach można znaleźć sok z jagody kamczackiej, który, poza wszystkimi wymienionymi właściwościami leczniczymi, ma na celu wspomaganie diety odchudzającej.

Jedynym mankamentem może być cena. Jagoda kamczacka pochłania duże wkłady finansowe zarówno przy uprawie, jak i przerobie. Cena sadzonek może sięgać już 30 zł, a owoców zebranych na giełdach wynosi około 25-30 zł. Jednakże warto pamiętać, że nie trzeba jej spożywać wiele, aby zauważyć jej prozdrowotne działanie.

Jagoda kamczacka – właściwości lecznicze i zastosowanie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *