Guma guar – właściwości, zastosowanie i opinie

Guma guar to organiczny związek chemiczny, który najczęściej pojawia się w produktach spożywczych pod nazwą E412. Budzi spore kontrowersję, ze względu na jej charakterystyczne cechy. Ostatnio często sięgają po nią osoby będące na diecie odchudzającej. Jakie jest więc jej zastosowanie ?

Guma guar – zastosowanie

Uważana jest za całkowicie bezpieczną substancję, co oznacza, że nie szkodzi naszemu zdrowiu. Ma działanie zagęszczające i żelujące. Stosowana najczęściej w produktach spożywczych, takich jak :majonez, dżemy, galaretki, serki topione, jogurty owocowe, wyroby cukiernicze. Guma guar zawiera błonnik, dzięki czemu zaraz po jej spożycia pojawia się uczucie sytości.To dlatego stosowana jest podczas odchudzania.
Guma guar występuje także w kosmetykach oraz wyrobach farmaceutycznych. Znajdziemy ją między innymi w kremach, szamponach, tabletkach. Często jest ona składnikiem kremów antycellulitowych, a także maści, ponieważ zapobiega rozwarstwianiu się składników. W przypadku leków, guma zwiększa ich wytrzymałość mechaniczną, spowalnia uwalnianie leku i przenikanie przez naczynia krwionośne.

Guma guar – szkodliwość

Produkt sam w sobie nie jest szkodliwy, ale należy pamiętać aby przyjmować go w odpowiednich dawkach. Zbyt duża ilość gumy guar może powodować wzdęcia, mdłości czy biegunkę. Chociaż do tej pory nie podano maksymalnej dawki spożywania produktu to powinniśmy zachować racjonalne porcje. Zalecana dawka to najczęściej 1g gumy guar na 100g produktu. Szczególną uwagę przy spożywaniu gumy powinny zachować kobiety w ciąży. Jeśli więc nie będziemy stosować więcej niż 10g gumy na dzień, to nie dostrzeżemy żadnych niepokojących objawów.

Guma guar – gdzie kupić?

Produkt można dostać oczywiście przez internet, ale znajdziemy ją również w sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością. Jest łatwo dostępna, należy jednak uważać i korzystać ze sprawdzonych sklepów, aby kupić produkt w którego skład wchodzi tylko i wyłącznie guma guar.

Guma guar – cena

Gumę możemy kupić w dwóch formach: mielone nasiona i gumę guar zagęstnik. Mielone nasiona około 400g to cena około 16zł, natomiast zagęstnik za 100g zapłacimy około 10zł.

Guma guar znajduje swoich zwolenników, ale także wiele osób jest przeciwna jej spożywaniu. Przeciwnicy uważają, że nie ma określonej jasno dawki spożywania, przez to nie ma pewności jaka ilość gumy wpływa korzystnie na nasz organizm. Dlatego wystarczy podejść do tematu z głową i racjonalnie dawkować produkt, nie przekraczając 10g dziennie. Guma znajduje się obecnie w wielu produktach spożywczych, dlatego ciężko byłoby całkowicie z niej zrezygnować.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest