Grypa żołądkowa – objawy, leczenie i dieta

W okresie zimowym szansa zachorowania na grypę żołądkową (tzw. jelitówkę) gwałtownie wzrasta. Jako iż choroba jest przenoszona drogą kropelkową, wystarczy krótki i niewielki kontakt z chorym, by się nią zarazić. Objawy początkowo przypominają zwykłe przeziębienie, co bywa mylące, zwłaszcza wtedy gdy nagle pojawiają się inne, nieprzyjemne objawy, które skutecznie uprzykrzają nam dzień. Grypa żołądkowa to bardzo myląca nazwa, bowiem jej objawy wywołują min. rotawirusy, astrowirusy czy norowirusy. Są to zupełnie inne wirusy niż te wywołujące klasyczną, znanym wszystkim grypę.

Grypa żołądkowa objawy

Objawy grypy są podobne w przypadku dzieci, osób starszych czy osób dorosłych. Ich różnica głównie polega na intensywności, czasu rekonwalescencji i kolejności występowania. Najczęściej pierwsze niepokojące sygnały pojawiają się 2 doby po zarażeniu (tzw. okres inkubacji). Pierwsze objawy często przypominają klasyczne przeziębienie – osłabienie, bóle mięśni, stan podgorączkowy lub dreszcze. Niedługo po tym pojawia się dokuczliwa, wodnista biegunka. Może być ona zarówno bardziej jak i mniej obfita, ale głównym problemem jest występowanie bólu podbrzusza i łatwego odwodnienia. Zwłaszcza gdy w objawach występują też nudności czy wymioty. Najgorsza odmiana wirusa to taka, w której wszystkie objawy zbiegają się w tym samym czasie. To wtedy organizm bardzo szybko traci na sile, odwadnia się i potrzebuje specjalistycznej pomocy. W okresie choroby, ale również po niej, występuje bardzo duża niechęć do jedzenia i picia. Apetyt spada, w związku z czym chory ma problem z dostarczaniem niezbędnych mikro i makroelementów.
Grypa pojawia się nagle, bez wcześniejszych sygnałów alarmowych i przeważnie trwa od jednego do kilku dni. Statystycznie chory czuje się lepiej już po 12-60 godzinach od pierwszych objawów.

Grypa żołądkowa leczenie

Prawda jest taka iż nie ma jednego, złotego środka na walkę z jelitówką. Powszechnie uważa się iż chorobę trzeba po prostu przejść, a leki jedynie mogą pomóc w walce z nieprzyjemnymi dolegliwościami. W związku z tym iż grypa żołądkowa jest wysoce zaraźliwa, warto przygotować się na to iż po zachorowaniu, cały dom, wcześniej czy później, będzie zmagał się z wirusem. Warto więc w apteczce posiadać leki przeciw biegunce, przeciwgorączkowe, a także wszelkie elektrolity, które pomogą uzupełnić brakujące płyny. Skuteczne mogą również przydać się probiotyki, które brane jeszcze przed zakażeniem, mogą osłabić występowanie objawów. Wszelkie leki hamujące motorykę układu pokarmowego lepiej stosować w przypadku osób dorosłych, a nie dzieci.

Oczywiste jest iż w przypadku takich dolegliwości należy pozostać w domu, przeleżeć chorobę, odpocząć, wyspać się i poczekać na powrót apetytu. Lekarze wielokrotnie twierdzą iż pierwszym znakiem powrotu do zdrowia jest chęć zjedzenia “normalnego” posiłku. Warto podczas trwania leczenia wietrzyć pokój, dbać o higienę i zarządzić mini-kwarantannę domową.

Grypa żołądkowa co jeść?

W przypadku braku apetytu bardzo ciężko jest spożywać jakikolwiek produkt czy posiłek. W przypadku najintensywniejszych objawów warto odmówić sobie posiłków i przejść na tzw. głodówkę. Pamiętajmy jednak by w trakcie jej trwania pić możliwie jak najwięcej płynów (wody, elektrolitów itd.). Gdy głodówka trwa już za długo, należy udać się do lekarza, który pomoże nam uporać się z chorobą.

Gdy apetyt wróci, warto zacząć od domowego, lekkiego i chudego rosołu, na bazie wody i warzyw. Warto też spożywać banany, które bogate są w węglowodany i wypłukany potas. Często zaleca się tzw. kleiki z ryżu czy rozgotowane ziemniaki z marchewką. Wszystkie posiłki powinny być małe, lekkie i podawane z umiarem. Do normalnego jedzenia najlepiej wrócić dopiero po całkowitym ustąpieniu objawów.

Grypa żołądkowa u dzieci

Jelitówka w przypadku dzieci występuje wyjątkowo często. Głównie przez częsty kontakt z dziećmi i mniejszą przykładają uwagę do higieny. Dlatego też, w przypadku objawów u dzieci, najważniejsze jest pozostać z nim w domu i unikać kontaktu z innymi. Grypa jest wyjątkowo niebezpieczna dla niemowląt i noworodków. To wtedy należy zaniechać leczenia domowe i udać się jak najszybciej do lekarza i specjalisty. Obniżona odporność może przyczynić się do niewydolności organów, dlatego w takim wypadku nie należy czekać na samoistną poprawę.

W przypadku niemowlęcia należy je nadal karmić piersią, uważając jednak by go nie przekarmić. W przypadku ciągłych występujących objawów warto dodatkowo nawadniać dziecko. Popularne są też szczepienia przeciw rotawirusom, które podaje się zwłaszcza niemowlętom, mają one działanie zapobiegawcze.

Grypa żołądkowa w ciąży

W przypadku ciąży grypa żołądkowa może być równie niebezpieczna, co w przypadku niemowląt. Uporczywe i dotkliwe objawy, w postaci wymiotów i biegunki, są wystarczającym powodem do udania się na izbę przyjęć – głównie w celu podania kroplówki i regularnego nawadniania organizmu. O ile sam wirus nie może przeniknąć do płodu (wirus krąży jedynie w układzie pokarmowym), to wyczerpanie matki może wiązać się z niebezpiecznymi skutkami dla dziecka.

Grypa żołądkowa powikłania

Sama grypa i idące za nią objawy nie są niebezpieczne dla naszego życia i zdrowia. O ile odpoczywamy, dbamy o nawodnienie organizmu i nie dochodzi do zakażenia układu pokarmowego, jesteśmy w pełni bezpieczni. Jeśli zauważymy zaburzenia na tle gospodarki wodno-elektrolitowej, suche spojówki, zaburzenia świadomości, czy oddawanie kału z krwią należy natychmiast udać się do szpitala.

Grypa żołądkowa – objawy, leczenie i dieta
5 (100%) 1 głosów