Gruszka – właściwości odżywcze, kalorie i zastosowanie

Sezon na gruszki trwa w pełni, jednak owoce te nie zawsze są tak cenione jak jabłka czy inne sezonowe owoce. Zazwyczaj zjadane na surowo owoce gruszki mają nie tylko wspaniałe właściwości ale również zastosowanie.

Gruszka właściwości odżywcze

Niewinna gruszka, której wartości zazwyczaj nie doceniamy to źródło wielu witamin i minerałów. Gruszka to wspaniałe źródło potasu, który odpowiada za pracę mózgu, serca, układu nerwowego oraz mięśni. W gruszce znajdziemy również miedź, która mimo swej śladowej wręcz obecności w ludzkim organizmie odgrywa ważną rolę w ochronie organizmu przed bakteriami. Bor pomoże na problemy z koncentracją, a fosfor zawarty w gruszkach zadba o zdrowe zęby i kości.

Oprócz tego znajdziemy w owocach wiele witamin takich jak witamina C czy witamina K. Witamina C jest każdej osobie dobrze znana – w końcu to po nią sięgamy przy przeziębieniu czy cięższych chorobach jak grypa. Często zapominamy jednak, że Witamina C bierze udział w procesie syntezy dzięki czemu zawierające ją owoce i warzywa pomagają nam zadbać o nasze kości i stawy. Witamina K natomiast, ma wpływ na krzepliwość krwi. To nie wszystko co mogą zaoferować nam gruszki. Również błonnik znajdziemy w gruszkach. Błonnik nie tylko sprawdza się przy odchudzaniu, przyczynia się on również do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi jak i cholesterolu, ale i dba o jelita. To tylko niewielki skrawek tego co kryje się w gruszce. Każda pojedyncza gruszka kryje w sobie witaminy A, E i B6 oraz minerały takie jak żelazo, sód czy cynk. Gruszki kryją w sobie również kwasy – kwas cytrynowy, kwas jabłkowy i ten najważniejszy z kwasów – kwas foliowy.

Gruszka kalorie

Ile kalorii zawiera gruszka? 100 gram gruszki zawiera tylko 57 kalorii, pomimo że owoce te uchodzą za ciężkostrawne są lekkie i sprzyjają diecie. Osoby próbujące zrzucić wagę mogą śmiało sięgać po gruszki, zawarty w gruszkach błonnik pomoże unormować procesy metaboliczne. Pamiętajmy jednak, że w zależności od odmiany gruszki, każdy rodzaj może różnić się kalorycznością ale i wartościami odżywczymi

Gruszka zastosowanie

Gruszki są szczególnie polecane kobietom w czasie ciąży ze względu na kwas foliowy, który ma istotne znaczenie w procesu rozwoju płodu. Gruszki, które są źródłem błonnika również sprawdzą się na zaparcia, biegunki i problemy z jelitami. Gruszki znajdziemy głównie w kuchni, owoce gruszki same w sobie są dobre i można je spożywać na surowo. W przypadku osób z wrażliwym żołądkiem nie zaleca się spożywania owoców na surowo, a w formie przetworzonej np. w postaci musu.

Mus z gruszki można wprowadzać do diety najmłodszych w okolicach 7 miesiąca. Owoce nadają się również na dżemy, przeciery i nadzienie do naleśników i mięsa np. kaczki, gęsi czy wieprzowiny. Nie zapominajmy o kompotach, które coraz częściej powracają na polskie stoły, również gruszki nadadzą się na ten klasyczny napój. Gruszki w syropie sprawdzą się na zimowe wieczory i święta, a suszone gruszki posłużą za zdrową przekąskę. Owoce znajdziemy w sałatkach w wersji na słono jak i na słodko. Łasuchy mogą śmiało kosztować ciast i ciastek z gruszkami, ale również deserów owocowych czy tradycyjnego kisielu z gruszkami. Zastosowanie gruszki nie ogranicza się tylko do kuchni.

Gruszki od lat stosowane są również w kosmetyce, maseczka z gruszki nie tylko brzmi apetycznie, ale również sprawi, że skóra stanie się rozświetlona i nawilżona. Posiadaczki cery tłustej polubią gruszki za ich moc w normalizowaniu wydzielania sebum. Na gruszki powinny uważać osoby uczulone, zwłaszcza przy uczuleniu na sam owoc lub pyłki drzew ze względu na możliwość pojawienia się uczulenia czy w przypadku osób uczulonych na pyłki drzew – reakcji krzyżowej.

Gruszki mają bogate zastosowanie i w kuchni, i w kosmetyce, jednak nie zapominajmy, że jest to przede wszystkim apetyczne źródło wielu witamin i minerałów.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *