Gotowanie na parze – przepisy na pierogi i truskawkowe parowańce!

Gotowanie na parze jest nie tylko modne, ale przede wszystkim zdrowe. Wystarczy zainwestować w wysokiej jakości naczynia kuchenne oraz produkty, by móc cieszyć się pysznymi, sycącymi i bogatymi w wartości odżywcze daniami. Jak gotować na parze? Czy jedzenie z parowaru jest smaczne? Poznaj nasze najlepsze przepisy na mięsne pierogi gotowane na parze oraz tradycyjne parowańce podawane ze śmietanką i świeżymi truskawkami!

Gotowanie na parze

Jak działa naczynie do gotowania na parze? Bardzo prosto! Jak czytamy na stronie marki Philipiak:
Gotowanie w małej ilości wody pozwala gotować warzywa dzięki zawartej w nich wilgoci, na zasadzie powstałej z tej wilgoci pary. Umożliwia to specjalne dno i pokrywa naczynia. Potrawa nie przegrzewa się, gotuje się równomiernie zachowując większość substancji odżywczych korzystnie wpływających na nasze zdrowie, ponieważ nie są one wypłukiwane przez wodę, w której się gotują. (źródło: http://www.najwyzszajakosczycia.pl/dbaj-o-zdrowie).

Czy gotowanie na parze jest zdrowe? Jak najbardziej! Decydując się na ten sposób gotowania mamy pewność, że produkty zachowują swoje wszystkie składniki odżywcze (nie wypłukują się wraz z wodą), zaś eliminacja tłuszczu sprawia, że żywność nie zmienia smaku ani też nie nasącza się szkodliwymi dla naszego zdrowia trans tłuszczami. Ponadto warto mieć na uwadze, że Instytut Żywności i Żywienia przyznał produktom Philipiak znak profilaktyki cholesterolowej, co oznacza, iż przy odpowiednim doborze składników i stosowaniu metody parowej obróbki cieplnej żywności przyczyniamy się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Co gotować na parze? Niemal wszystko: mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne i pozbawione dodatkowego tłuszczu, zaś warzywa na parze są wyjątkowo chrupiące. W naczyniu do gotowania na parze można przygotować nawet pierogi i lubiane przez dzieci kluski z truskawkami!

Przepis na drożdżowe pierogi gotowane na parze

W porównaniu do tradycyjnych pierogów, obiady na parze mają o wiele bardziej delikatne ciasto, a dzięki obecności pary wodnej wewnątrz naczynia farsz zachowuje odpowiednią wilgotność, co w efekcie pozwala uzyskać pierogi z soczystym i wyrazistym w smaku nadzieniem.

Składniki: ciasto: ½ kg mąki pszennej 650, ¾ szkl. mleka, 1 jajko, 1 opakowanie suchych drożdży, łyżka masła, sól; farsz: 30 dag mięso wołowego, 1 jajko, 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki, ½ łyżeczki słodkiej papryki, tymianku, po ¼ łyżeczki soli i pieprzu, 1 cebulka, 1 gotowana marchewka.

Wykonanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej suche drożdże, sól, mleko, jajko oraz masło. Wyrób na gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swą objętość). W międzyczasie przygotowujemy farsz: ugotowane w warzywnym bulionie mięso wołowe mielimy, następnie mieszamy z podsmażoną cebulką i zmieloną marchewką, dodajemy pietruszkę, jajko i przyprawy. Wyrośnięte ciasto kroimy na kwadraty, na środek nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Wszystkie pierogi pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 40 minut. Gotujemy pierogi na parze: do 1/3 wysokości naczynia do gotowania na parze Philipiak wlewamy wodę. Do środka wkładu delikatnie kładziemy pierogi owinięte w bawełnianą ściereczkę. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Serwujemy z topionym masłem.

Przepis na parowańce z truskawkami

Klasyka polskiej kuchni. Parzaki, pampuchy, parowańce – znane pod wieloma nazwami kluski na parze królują w kuchniach regionalnych Wielkopolski, Lubelszczyzny, Śląska oraz Kujaw. To szybki i prosty przepis na danie z parowaru.

Składniki: 400 gram mąki pszennej 450, 2 opakowania świeżych drożdży, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczka soli, opakowanie cukru wanilinowego, świeże truskawki, śmietanka 12%, cukier do smaku.

Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy z ciepłym mlekiem, masłem, drożdżami oraz cukrem i solą. Wymieszane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Kluski układamy w naczyniu do gotowania na parze i parujemy przez około 10-15 minut, aż urosną i zrobią się delikatnie lepkie. Serwujemy je na słodko z dodatkiem świeżo pokrojonych truskawek w towarzystwie kwaśnej śmietanki oraz z ewentualnym dodatkiem cukru.

Zarówno kluski na parze, jak i pierogi można przygotować w szybki i łatwy sposób, w wersji deserowej, jak i słonej, a wystarczy kilka wolnych chwil i urządzenie do gotowania na parze. Prosto, zdrowo i smacznie!

Jak gotować na parze? Jakie wybrać naczynia?

Z jednej strony możemy po prostu zdecydować się na specjalną wkładkę do garnka i problem wydaje się być rozwiązany. Inni korzystają ze zwykłego, metalowego sitka do odcedzania, które wkładają do garnka z wodą i gotują pod przykryciem lub też kupują specjalne naczynie do gotowania na parze. Jeszcze inną opcją są dedykowane naczynia do gotowania na parze na prąd, jakie można nabyć dyskontach w cenie oscylującej około 100 złotych. Jednak niemal każde z wymienionych sposobów do gotowania na parze ma swoje minusy: wkładka do garnka nie zawsze pasuje do naczyń, które już posiadamy, używanie sitka mija się z celem, ponieważ większość pary ucieka bokami między brzegiem garnka i przykrywki, zaś urządzenie elektryczne pociąga ze sobą dodatkowy wydatek na energię elektryczną, która z roku na rok drożeje. Pozostaje więc pytanie, czy warto zainwestować w garnki do gotowania na parze Philipiak? Jak najbardziej! To naczynia wykonane z wysokiej jakości stali, która nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z produktami, dzięki czemu uzyskujemy najlepszy smak jedzenia. Co jeszcze wyróżnia markę? Naczynia są antyalergiczne, antybakteryjne i kumulują ciepło, dzięki czemu potrawy nie tracą na jakości, a szkodliwe dla organizmu materiały nie przedostają się do jedzenia – czytamy na stronie. Producent promuje również dodatkowe wydarzenia związane z promocją zdrowia i dobrego stylu odżywiania, organizując Obiady Czwartkowe, na których goszczą ambasadorowie marki, jak na przykład Karol Okrasa, Katarzyna Cegielska, Elżbieta Zapendowska, Karolina Malinowska oraz Łukasz Zagrobelny.

Naczynie Philipiak – opinie użytkowników

Wydawać się może, iż garnek do gotowania na parze firmy Philipiak, podobnie jak inne naczynia producenta, są zbyt drogie. Jednak zadajmy sobie dwa pytania: czy warto oszczędzać na własnym zdrowiu? Jakie są opinie użytkowników, którzy mają te garnki w swoich kuchniach? Wystarczy przeczytać kilka komentarzy na profilu marki, by przekonać się, że ich kupno to jedna z najlepszych decyzji konsumentów, a także inwestycja we własne zdrowie:

– Jak widzę wypowiedzi marudnych, ręce opadają. Mam wiele naczyń tej firmy, nie żałuję. Philipiak w mojej kuchni jest już prawie dwa lata. Polecam bo warto mieć takie garnki, jednak nie polecam czytania bredni że coś jest za drogie – przekonuje Pan Kazimierz Ćwiek.

W podobnym tonie wypowiada się Ryszard Kądziołka: W rzeczywistości jest królewską w swym sposobie przyrządzania potraw. Piecze, grilluje, smaży, praży i do tego jak ktoś woli, to bez tłuszczu. Oszczędność energii, dbałość o zdrowie oraz odzyskanie czasu dla siebie są podane w gratisie. Szkoda, że większość nie potrafi tego liczyć oraz zwracać uwagi na takie cechy podczas wyboru towaru do zakupu.

Naczynia Philipiak Milano promuje również Anna Ibisz-Nowak, ambasadorka marki:

Przed zakupem jakiegokolwiek urządzenia do gotowania na parze czy też garnków do kuchni, należy zrobić rachunek sumienia: lepiej zainwestować w certyfikowany produkt wysokiej jakości, jaki będzie służył przez wiele lat, czy lepiej często kupować naczynia niskiej jakości, które mogą być wykonane z materiałów nieznanego pochodzenia lub też wydzielać szkodliwe dla naszego zdrowia substancje?

Wybierajmy wysokiej jakości produkty, ponieważ na zdrowiu się nie oszczędza. Dbajmy więc o siebie na co dzień, wybierając gotowane na parze potrawy, unikając nadmiaru soli, cukrów oraz zachowując zdrową aktywność fizyczną.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *