Jak gotować bez tłuszczu?

Tłuszcz stanowi nośnik smaku, a więc poprawia walory smakowe przygotowywanych z jego udziałem potraw. Czasami jednak trzeba zrezygnować z gotowania dań z udziałem tłuszczu, między innymi w przypadku chęci zrzucenia zbędnych kilogramów, bo jak wiadomo tłuszcz jest wysokokaloryczny czy na przykład w trakcie leczenia niektórych schorzeń przewodu pokarmowego. Poza tym, udowodnione jest, że smażenie potraw na tłuszczu w wysokiej temperaturze skutkuje powstawaniem szkodliwych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, znanych również pod skrótem WWA, które wykazują działanie mutagenne i rakotwórcze. Z tego względu warto dowiedzieć się jak gotować bez tłuszczu.

Zatem jak gotować bez tłuszczu?

  1. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne, wystarczy minimalnie zmienić swoje dotychczasowe nawyki przygotowywania potraw. Zamiast smażyć warzywa, ryby czy mięsa na patelni z użyciem tłuszczu, można je przygotować gotując je na parze. W tym celu należy umieścić produkty w specjalnym sicie nad wrzącą wodą i gotować do miękkości. Gotowanie na parze nie wymaga użycia tłuszczu, co sprawia, że przygotowane w ten sposób potrawy są niskokaloryczne.
  2. Innym sposobem na gotowanie bez tłuszczu jest duszenie potraw w wodzie. W tym celu na teflonowej patelni należy umieścić na przykład warzywa lub mięso, podlewając je co jakiś czas jedynie niewielką ilością wody, by się nie przypalały i nie przywierały do patelni.
  3. Potrawy można także przyrządzać piekąc je w folii w piekarniku. Z przygotowywanego w ten sposób mięsa wydobywa się zawarty w nim naturalnie tłuszcz, co nie wymaga jego dodatkowego dodawania.
  4. Innym sposobem na beztłuszczowe gotowanie jest grillowanie potraw na ruszcie w piekarniku lub na specjalnych, żebrowanych patelniach lub płytach grillowych. Dzięki temu warzywa oraz mięso są lekko przyrumienione i smakują podobnie jak te smażone na tłuszczu.
  5. Równie dobrym sposobem na gotowanie bez tłuszczu jest zawijanie przyprawionego mięsa w papier do pieczenia i smażenie go w takiej formie na patelni. Do przygotowywania wszelkiego rodzaju past lub pasztetów nie trzeba wcale dodawać tłuszczu w formie oliwy z oliwek lub olejów. Wystarczy je zastąpić bulionem warzywnym lub zimną wodą. To samo tyczy się sosów do sałat. Zamiast oleju, do zrobienia dressingu można wykorzystać sok z cytryny połączony z ulubionymi ziołami, czy na przykład ocet balsamiczny czy jabłkowy połączony na przykład z miodem i musztardą. Istnieją również różnego rodzaju spray’e przeznaczone do beztłuszczowego smażenia, które w swoim składzie zawierają mieszankę olei i dodatek etanolu, który pełni funkcję rozpuszczalnika oraz obojętny gaz, by preparat utrzymywał formę lotną. Preparat taki rozpyla się na patelni, co umożliwia beztłuszczowe smażenie.

Jak widać, sposobów na gotowanie bez tłuszczu jest wiele, więc z powodzeniem można z nich korzystać. Co jednak ważne, tłuszcze mimo wszystko są niezbędne dla naszego organizmu i nie powinno się z nich całkowicie rezygnować. Najlepiej jednak spożywać tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, czyli oleje roślinne. Najlepiej w formie na zimno, a więc na przykład jako dodatek do sałatek. Natomiast ograniczyć warto tłuszcze nasycone, jak smalec, słonina czy łój.

Jak gotować bez tłuszczu?
4.7 (93.33%) 6 głosów

Related Posts

  1. Ja zamieniłam smażenie i tłuszcze na jedzonko gotowane na parze. Jest równie smacznie ale za to dużo zdrowiej. Na tyle przekonałam się do takiego jedzenia ze kupiłam specjalne naczynie Milano Classic w którym łatwiej się tak gotuje.

    • Co prawda ja dopiero eksperymentuje w kuchni, ale też już stawiam pierwsze kroki w gotowaniu na parze lub smażeniu bez dodatkowych tłuszczy. Teraz właśnie szukam dla siebie porządnego, dobrej jakości naczynia do gotowania na parze, bo moje obecne dostałam od mamy do nauki no i niestety nie jest już w najlepszym stanie

      • Gotowanie na parze jest zdecydowanie zdrowsze. Osobiscie chce zaczać gotować i potrzbuje odpowiednie naczynie. Niestety kupilem z marketu i okazała się totalna lipa. Musze szukać czegos innego.

        • @Marlena tak szybko ci się zniszczyły? To faktycznie coś nie tak…
          @Janek pewnie, że zdrowsze i o dziwo można zrobić tak naprawdę wiele pyszności. Dobry sprzęt to podstawa.

          • @Daria to nic, mi kiedyś po 3 użyciach się garnek za przeproszeniem zrąbał. ja to mam farta 😀 @Daria jakie dania tak robisz?

          • ale jak go wybrac i na co zwrocic uwage? Polecisz jakis bo ten z targu nie nadaje się do niczego.

          • @Daria to nie było nowe naczynie tylko zużyte już po mamie, ale do nauki jak najbardziej się nadawało. Chyba miałam zbyt intensywną naukę ;p

          • @Marlena haha, nie wątpię 😀 Też kiedyś miałam jakieś naczynia ”w spadku”, niestety już nie żyją 😀
            @Paula mnóstwo możliwości jest, od warzyw po różnego rodzaju mięsa, a nawet gołąbki.

          • @Gola a wiesz może czy można gotować naraz warzywa i mięso ?
            @Gola ze starymi naczyniami nie ma co ryzykować, lepiej wymienić na nowe jak widzimy , że coś nie tak, niż ryzykować zdrowiem!

          • @Buena chyba od tego są właśnie te półeczki w parowach żeby móc gotować jednocześnie warzywa i mięso co nie ? 🙂
            @Gola no niestety moje też już większość na śmietniku, ale pomalutku uzupełniam kuchnie czymś nowym

          • @buena idzie wiosna w raz z nią wiosenne porządki, muszę je też zrobić w swojej kuchni 🙂
            @marlena na co się zdecydowałaś?

          • @Yorka a co fajnego zamawiałaś? Chwal się ;>
            @Yorka nie bałaś się, że sprzęt się zniszczy? :/

        • @Konia no właśnie idzie wiosna dużo więcej świeżych warzyw i owoców z których można zrobić naprawdę coś pysznego i wartościowego
          @Konia kilka garnków już kupiona, jakaś nowa patelnia też, ale najbardziej jestem zadowolona z zestawu od zeptera gdzie mogę gotować na parze i to pod ciśnieniem 🙂

          • @Marlena dokładnie, już nie mogłam się doczekać wiosny bo pełno pysznego jedzona się pojawia w ogródkach i sklepach. Nic tylko gotować na parze 🙂
            @marlena zestaw od zeptera? Nie wiedziałam, że zestawy mają w ofercie, co w nim miałas ?

          • @Marlena koniecznie pochwal się swoim zestawem! Może jakieś namiary?
            @Marlena jak się spisują w kuchni? Dużo kosztowały?

          • @Balbina coś w tym jest. Zimą tak dobrze nie smakują warzywa i owoce jak w okresie letnim. Uwielbiam zapach świeżych warzyw, a jak dobrze przyrządzone w obiedzie to w ogóle slinka cieknie
            @Dorota jeżeli chodzi o zestaw to zamawiałam go przez internet na ich stronie. Tam można sobie go zobaczyć no i zobaczyć ile kosztuje

          • @Fank popatrz sobie na ich stronie tam wszystko znajdziesz. @Fank ja zamawiałam online, chociaż byłam pewna, że to nie jest żadna podróbka.

          • @Agropo wiele rzeczy zamawiam online, więc nic mnie nie zdziwi 🙂 Zresztą już prędzej o porcelanę bym się bała 🙂
            @Yorka mogę linka? 😀

          • @Fank masz tutaj link do strony i sobie popatrz co oni tam mają https://shop.zepter.com.pl/ może coś innego Ci się spodoba 🙂 @Fank nie wiem czy dobrze się orientuje, ale wiem że można gdzieś zobaczyć ich produkty, ale jak to dokładnie działa to nie wiem

          • @Marlena a należysz do klubu? Widzę, że ceny są wtedy ładniejsze, ale nie wiem na czym to polega.
            @Marlena chyba we wszystkich większych miastach mają swoją ”siedzibę”, ja bym się tam przeszła zapytać.

          • @Aleksandra rabat jest w sumie za nic bo za rejestracje. wiec czemu by nie spróbować 🙂
            @Aleksandra też jestem ciekawa ale bardziej sklepu gdzie będę mogła pomocać przed zakupem 😛

          • @Marlena no i super! dziękuje za linka!
            @Marlena a Ty korzystasz z jakiegos zestawu tej firmy? Jaka masz opinię

  2. Z wymienionych sposobów najbardziej odpowiada mi gotowanie na parze. Taki sposób ma dodatkowy plus, nie solę potraw. Sól którą mają w sobie produkty w zupełności są wystarczające.

  3. Posiłki gotowane na parze są smaczne, smak jest bardziej wyrazisty. Jak raz spróbujesz to będziesz wracać do takich posiłków na bieżąco.

  4. Czasem dobry tłuszcz nie jest taki zły ale akurat ja wolę nie smażyć tylko gotowac na parze to jest najzdrowsza wersja.

  5. Czy ktoś ma jakąś dedykowaną książkę kucharską do takiego gotowania? Czy z philipiaka są fajne przepisy, przydatne tak jak na ich fanpage?

  6. Bez tłuszczu to tylko na parze lub pod ciśnieniem. Ja stosuje obydwa sposobu. Jednak z szybkowaru posiłki są ciut smaczniejsze.

  7. Ja idę z duchem czasu i do smażenia używam patelni Philpiaka wyposażonej w specjalne dno groszkowe która pozwala zastosować proces smażenia bez tłuszczu. Sprawdza się to bardzo dobrze i polecam tego typu patelnie.

  8. Dla mnie gwarancją szybkiego i wygodnego gotowania jest naczynie Milano Classic. Przystosowane do gotowania na parze, sprawia że potrawy zachowują witaminy i związki mineralne przy pysznym naturalnym smaku.

  9. Choć w sklepach mamy duży wybór, to znalezienie najlepszego urządzenia do gotowania na parze nie jest łatwe. Ja kupiłam na pokazie philipiak i dostałam nawet książeczkę z przepisami do niego, ale wciąż szukam nowych inspiracji.

    • Szybkowar okaże się idealny szczególnie dla ludzi zapracowanych, którzy chcą jak najszybciej przygotować potrawy, szczególnie te czasochłonne – zupy, gulasze, duszone mięsa, bigos, gołąbki i inne. Philipiaka polecam, będzie niezastąpiony również w czasie świątecznych przygotowań.

  10. Chyba Rafciu słabo wczytujesz się w posty bo bazując na samej firmie Philipiaka można poza ich parowarem wymienić kilka innych przedmiotów w których ugotujemy lub nawet usmażymy bez tłuszczu… Pozdrawiam!

  11. @Marlena dokładnie, już nie mogłam się doczekać wiosny bo pełno pysznego jedzona się pojawia w ogródkach i sklepach. Nic tylko gotować na parze 🙂
    @marlena zestaw od zeptera? Nie wiedziałam, że zestawy mają w ofercie, co w nim miałas ?

  12. @balbina mają zestawy, i to bardzo fajne, mój ma 18elementów -zestaw standard 😛
    @balbina a jak gotujesz na parze? w jakim naczyniu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *