Gnocchi – jak zrobić włoskie kluski?

Wyglądem przypominają polskie kopytka, choć można dostrzec między nimi różnicę. Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski, które najczęściej wykonuje się z warzywnego puree, ziemniaków, sera lub mąki gryczanej. Są pożywne i idealnie nadają się jako dodatek do mięs i warzyw na obiad. Włosi przeważnie spożywają je z sosami typowymi dla makaronów. Jak wykonać włoskie gnocchi samemu?

Składniki na gnocchi

Można wykonać je na kilka sposobów z użyciem różnych składników. Najpopularniejszą odmianą jest wersja ziemniaczana (można ją spotkać również w restauracjach oferujących catering w Poznaniu), a jej wykonanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

Potrzebne będą:

  • 1 kg ziemniaków,
  • żółtko jajka,
  • ok. 100-200 g mąki pszennej,
  • sól.

Wskazówki:

Dobór ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla smaku oraz konsystencji klusek, dlatego najlepiej wybierać dojrzałe rośliny. Dzięki temu będą mieć mniej wody, a ciasto nie będzie się mocno kleić. Mniej wodniste ziemniaki to także mniejsza ilość mąki, którą trzeba dodać do masy. Co więcej, lepszym rozwiązaniem będzie upieczenie bulw aniżeli gotowanie ich w wodzie.

Przygotowanie gnocchi:

  1. Ziemniaki umyć, nie obierać i nakłóć wykałaczką w różnych miejscach. Uchroni to skórkę przed popękaniem.
  2. Ułożyć na blasze bez dodatku tłuszczu i piec w temperaturze 180°C przez ok. godzinę. Aby sprawdzić czy warzywo jest już gotowe wystarczy przekłuć je wykałaczką. Jeżeli przejdzie ona gładko, to oznacza, że środek jest upieczony.
  3. Gotowe ziemniaki przeciąć na pół i odstawić do wystygnięcia.
  4. Po przestygnięciu wydrążyć środek z połówek i przecisnąć go przez praskę.
  5. Dodać do ziemniaków żółtko oraz mąkę w takiej ilości, aby ciasto nie kleiło się do rąk i było elastyczne. Wyrabiać je długo, a następnie uformować z niego walec i odstawić na kilka minut.
  6. Masę pokroić na kilka mniejszych kawałków. Każdą część osobno wyrobić i uformować z niej długi, cienki walec.
  7. Nożem obsypanym mąką kroić niewielkie kluseczki.
  8. Nadać gnocchi charakterystyczny żłobiony kształt za pomocą widelca.

Gotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę i dodać do niej sól. Gnocchi gotować partiami, aby kluski nie zlepiły się ze sobą. Wyciągać je za pomocą łyżki cedzakowej zaraz po wypłynięciu. Rozłożyć na płaskiej powierzchni i pozostawić do wystygnięcia.

Tak przygotowane gnocchi można od razu podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu (np. mięsa i warzyw). Ciepłe kluseczki smakują niesamowicie z odrobiną sosu serowego lub w połączeniu z masłem i ziołami. Aby nieco urozmaicić smak i wygląd ciasta przed ostatecznym wyrobieniem można dodać do nich różnorodne dodatki takie jak drobno posiekany szpinak, bazylia czy czosnek.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *