Głóg – właściwości zdrowotne i odżywcze, zastosowanie

Wydawałoby się, że większość często spotykanych roślin nie ma żadnego wykorzystania w przemyśle. Nic bardziej mylnego. Za przykład może posłużyć głóg, który jest zdecydowanie jedną z najmniej docenianych roślin. Dzieje się tak, gdyż mało z nas wie o szerokim wachlarzu jego właściwości, które mogą posłużyć każdemu. Nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o glebę, dlatego porasta wiele lasów, łąk, a nawet parków. Pierwsze, co przychodzi na myśl jest odmiana o czerwonych kwiatach, gdyż jest najczęściej spotykana, jednak najcenniejszy dla zielarzy i farmaceutów rodzaj głogu ma białe, lub bladoróżowe kwiaty.

Głóg i jego właściwości

Cenne są nie tylko kwiaty, ale również owoce i liście głogu. W całej roślinie znajdziemy flawonoidy, które działają przeciwnowotworowo, oraz rozkurczają drogi moczowe, mięśnie gładkie jelit i naczynia krwionośne. W ostatnim przypadku wspomaga to proces transportu krwi do serca, co minimalizuje ryzyko duszności. Kolejnym dobroczynnym składnikiem głogu są procyjanidy, które są odpowiedzialne za obniżenie ciśnienia tętniczego. Same kwiaty są źródłem soli mineralnych, oraz witaminy C, co wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Głóg zawiera również spore ilości błonnika i witaminy PP znanej z wspomagania układu pokarmowego. Z kolei zawartość olejków eterycznych można wykorzystać w celu odprężenia. Dodatkowo, owoce zawierają witaminę A i alkohol cukrowy.

Głóg i  jego zastosowanie

Z racji, że kwiaty to stadium rośliny przed owocowaniem ścina się je dużo wcześniej. Zazwyczaj ma to miejsce w maju i czerwcu. Jakieś 3-4 miesiące później dojrzewają charakterystyczne owoce i można rozpocząć ich zbiór. Należy zwrócić uwagę, by były jędrne i w odpowiednim kolorze, świadczącym, że nadają się już do zbioru.

Zarówno kwiaty, jak i owoce nie mogą być spożywane na surowo. Najszybciej można z nich zrobić napary, czy konfitury, które charakteryzują się niektórymi z wymienionych wyżej właściwości, jak na przykład przeciwdziałanie nerwicy, czy nerwobólom. Głóg wykorzystuje się też do wielu preparatów, które dostępne są w aptekach. Są składnikiem leków na serce i obniżających ciśnienie. Natomiast wyciąg z głogu posłuży w wypadku urazów i obrzęków, przy których istnieje ryzyko powstania zakrzepu.

Można samemu zaopatrzyć się w roślinę i mieć pewność, że stosowane przez nas substancje będą naturalne. Najprostszym będzie stworzenie naparu z głogu. Wystarczy wziąć około 2 łyżki suszonych kwiatów, zalać wrzątkiem i pozostawić na około 13 minut. Zaleca się picie tego napoju dwa razy dziennie, a poczujemy różnicę w funkcjonowaniu organizmu.

Jednym z najbardziej lubianych produktów z głogu jest nalewka. Działa na serce, ale również dzięki temu, że roślina zawiera witaminę C chroni przed przeziębieniem, dlatego zaleca się picie jej w okresie zachorowań. Potrzebne do niej są owoce, a gotowy produkt warto przechowywać przed napoczęciem. Mówi się, że najlepszy smak osiąga dopiero po pół roku. Gotowy przepis wraz ze wskazówkami znajdziemy na internecie.

Głóg – właściwości zdrowotne i odżywcze, zastosowanie
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *