Zbilansowana dieta oraz aktywność to kluczowe, ale nie jedyne składniki pozwalające nam na zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Organizm jest zjawiskiem tak skomplikowanym, że niekiedy pomimo naszych nieustannych starań waga nie zmienia swej wartości. Często potrzebny jest dodatkowy bodziec, który umożliwi nam pozbycie się tkanki tłuszczowej. Jak zatem przyspieszyć ten proces? Która partia ciała jest najbardziej uciążliwa? Wspólnie podpowiadamy!
Spis treści
Zbędny czy też nie?
Słowo „tłuszcz” raczej nie niesie ze sobą pozytywnych skojarzeń. Stanowi jednak bardzo istotny element, bez którego ludzki organizm nie jest w stanie w pełni prosperować. Tłuszcz to swego rodzaju izolator chroniący nas przed utratą ciepła. Służy także ochronie oraz zabezpiecza przed uczuciem głodu. Dzięki tkance tłuszczowej narządy wewnętrzne są asekurowane przed nagłymi urazami czy silnym uciskiem. Dodatkowo pełni on funkcję rozpuszczalnika dla witamin. Tym sposobem umożliwia ich wchłanianie oraz wpływa w znaczny sposób na metabolizm. Jak widać tłuszcze odgrywają bardzo dużą rolę w pracy naszego organizmu…
Proces spalania tłuszczu – kiedy się zaczyna?
Latami panowało przekonanie, iż krótka aktywność fizyczna jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu. Nie dochodzi wówczas do spalania tkanki, tym samym nasza waga stoi, a my nie zauważamy efektów. I choć tezę tą można w łatwy i szybki sposób podważyć, wśród wielu jest ona popularna, jednocześnie dalej rozpowszechniana.
Oczywiście mylnym jest twierdzenie, iż dopiero po jakimś konkretnym czasie tłuszcz ulega spalaniu. Jest on źródłem energii w trakcie spoczynku, ale również przy ćwiczeniach o bardzo niskiej intensywności. Zatem, łatwo zauważyć, że tłuszcz spalany jest już w momencie wszczęcia wysiłku fizycznego. Nie istnieją więc żadne wytyczne mówiące jak i kiedy dokładnie powinniśmy trenować. Nawet krótki trening może zapewnić nam szybkie spalanie tłuszczu z brzucha lub innych partii, jeśli ich zwiększony stopień intensywności połączymy ze zdrowymi nawykami żywnościowymi.
Zmora niemal każdej kobiety!
Kobiety, jak i mężczyźni od lat zmagają się z nadmiarem tłuszczu w okolicach brzucha. To właśnie tam najszybciej odkłada się tkanka, która jest często źródłem wielu kompleksów. Mimo iż znaczna część społeczeństwa diametralnie zmieniła dotychczasowy, siedzący tryb życia, wciąż stanowi to uciążliwy problem. Indywidualne predyspozycje połączone ze złą dietą i ćwiczeniami, nie zawsze są gwarancją widocznych gołym okiem rezultatów. Jak zatem powinna wyglądać dieta? Jak spalić tłuszcz z brzucha i nie tylko? Sprawdź nasze wskazówki!
Dieta i nie tylko
Aby nasz brzuch pozostał na lata piękny i jędrny, a oponka zniknęła w mgnieniu oka, musimy przestrzegać kilku ważnych zasad. Nieustanne wykonywanie brzuszków i innych ćwiczeń tego rodzaju, nie zapewni nam ciała jak z okładki! Kluczowym jest zaś trening całego ciała oraz odpowiedni sposób żywienia, który pozwoli pożegnać tłuszcz na brzuchu.
Aby pozbyć się niechcianej wówczas tkanki tłuszczowej, należy całkowicie wykluczyć słodycze, słone przekąski oraz napoje gazowane. Zastąpienie ich, choć dla niektórych może być trudnym zadaniem, z pewnością nam pomoże. Warto spożywać w regularnych odstępach czasowych około 4-5 posiłków dziennie oraz wypijać co najmniej 1,5 litra wody. Dodatkowo zwróć większą uwagę na pożywność przygotowywanych dań. Śniadanie, jako najważniejszy posiłek dnia, musi być wzbogacone w składniki odżywcze, by dodać nam energii na cały dzień. Kolacja zaś powinna być przede wszystkim lekka. Istotne więc będą składniki bogate w białko, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Spalanie tłuszczu jest procesem długotrwałym oraz nieco skomplikowanym. Jeśli nie postawisz na racjonalne żywienie, nie osiągniesz zakładanych efektów. Intensywne treningi oraz tzw. głodówki, mogą jedynie wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Pamiętaj, że bez tego twoje samopoczucie ulegnie znacznemu pogorszeniu, a ty nie będziesz cieszyć się doskonałą sylwetką!