Faszerowane bataty

Składniki ( 2 porcje) :

  • 3 duże bataty
  • 1/2 brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • mozarella
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka jogurtu greckiego

Przygotowanie:

  • Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni C.
  • Kroimy bataty na pół i wkładamy do piekarnika na około 45 minut.
  • Gotujemy brokuł, który następnie mieszamy z solą, papryką i czosnkiem.
  • Wyciągamy bataty i drążymy w nich dziury na farsz. Wydobyte nadzienie z batatów dodajemy do wcześniej przygotowanego farszu. Wszystko mieszamy z mozarellą, dodajemy jogurt.
  • Farsz nakładamy do batatów, posypujemy mozarellą. Tak przygotowane babaty wsadzamy do piekarnika na około 5 minut. Podajemy na ciepło. Świetnie pasuje z sosem czosnkowym.
Faszerowane bataty
Ocen ten wpis