Ekożywność w cenie

Czy wiesz, co to jest ekożywność? No pewnie, kto by nie wiedział, to nawet przecież sama nazwa wskazuje. Ekożywność jest to żywność, która powstaje z upraw ekologicznych, bez udziału pestycydów, tak bardzo szkodliwych dla ludzi. Do nawożenia takiej żywności używany jest kompost a gdy brak jest kompostu naturalne nawozy. Żywność, która powstaje, nie jest modyfikowana genetycznie i nie zawiera GMO. Ta troska o środowisko naturalne sprawiła, że ekożywność stała się tak modna w XXI wieku. Nie ma się więc czemu dziwić- wszędzie żywność niewiadomego pochodzenia.

Zalety żywności ekologicznej

Bez wątpienia taki sposób żywienia ma więcej zalet niż wad.

  • naturalność i wysoka jakość – masz pewność, że kontrolerzy zwracają większą uwagę na proces powstawania, sprawdzają certyfikaty itd. Wybierając żywność ekologiczną mamy pewność tego, co jemy, a to docenią osoby, które borykają się z różnymi alergiami pokarmowymi,
  • odciążamy środowisko – nie trujemy środowiska pestycydami. Dbamy o ekosystem także o organizmy żywe,
  • produkty ekologiczne są zdrowe, zawierają dużo witamin i składników odżywczych, dzięki czemu zapewniają nam dobre samopoczucie.

Wady żywności ekologicznej:

  • cena – tak, te produkty z racji swojego naturalnego pochodzenia nie należą do najtańszych. Chociaż czasami lepiej zapłacić więcej i mieć świadomość, że na stole znajduje się w 100% naturalny produkt,
  • doznania organoleptyczne – dla osób, którym nie zależy na własnym zdrowiu i nie jest smakoszem takiego pożywienia, jedzenie może wydawać się nieestetyczne. Nie oszukujmy się – taka żywność pozbawiona jest takich doznań, jakie posiada żywność nieekologiczna,
  • są trudno dostępne – do niedawna żywność tą można było spotkać na wiejskich obszarach albo w sklepach ze zdrową żywnością. Na całe szczęście dziś, w supermarketach można znaleźć specjalne działy, w których takie produktyn są sprzedawane.

Wzrost cen wiąże się z tym, że gospodarstwa ekologiczne potrzebują stałej obecności człowieka. Rolnicy nie mogą używać nawozów sztucznych, potrzebują zatem większej ilości pracowników a zwierzęta droższej paszy.

Ekożywność w cenie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *