Dynia – królowa jesieni

Dynia to nie tylko ozdoba halloweenowa, chociaż tak niewielu docenia jej odżywcze właściwości.
Nie dość, że możemy przygotować z jej udziałem przepyszne dania, to jeszcze ma bardzo wiele wartości odżywczych.

Wybierając te najbardziej pomarańczowe zapewnimy sobie niemałą ilość Beta-karotenu, który opóźnia starzenie, a bogactwo cynku jest doskonałe na cerę z problemami (trądzikiem lub opryszczką) oraz sprzyja układowi trawiennemu i sercu. 100g tego warzywka to tylko 30 kcal i cała masa błonnika.

Królowa może królować na naszych talerzach pod postacią przepysznej zupy krem, możemy ją usmażyć czy zapiec w formie zapiekanki. Do różnych potraw wybierzmy odpowiednią odmianę. Na zupy wybieraj odmiany twarde, do przyrządzenia dyni faszerowanej wybierz odmianę makaronową. Jako, że wszystkim doskonale znany jest krem z dyni, my mamy dla was przepis na pyszną zapiekankę z dyni makaronowej!!!

 

Składniki:

  • Średniej wielkości DYNIA MAKARONOWA
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki
  • Średniej wielkości cebula
  • Ser żółty
  • Szklanka mleka
  • Masło
  • Mąka pszenna
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawy według uznania (curry, zioła prowansalskie, bazylia, słodka papryka)

 

Sposób przygotowania:

Farsz:

Na odrobinie rozgrzanego oleju, podsmażyć cebulę, gdy się zeszkli dodać mięso mielone z łopatki.
Usmażyć i odstawić .

Beszamel:

Łyżkę masła wymieszać z 3 łyżkami mąki, aż utworzy się jednolita masa. Następnie gotować dolewając powoli mleka, aż masa zgęstnieje. W połowie dodawania mleka wycisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając.

 

Dynię przekroić na pół i wydrążyć pestki, przekrojoną dynię i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (środkiem do dołu).

Piec około godziny w 180 stopniach, od czasu do czasu podlewać wodą, gdy wyparuje dolewać. Po godzinie gdy dynia będzie miękka, wzruszyć ją delikatnie widelcem.
Wypełnić wcześniej usmażonym mięsem mielonym z cebulą, startym serem oraz przyprawami. Następnie polać wcześniej przygotowanym beszamelem, posypać startym żółtym serem, ziołami. Zapiec około 15min. (aż ser sie zarumieni).

 

Smacznego!

Dynia – królowa jesieni
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

  1. Nie sądziłam, że rodzaj dyni ma znaczenie w przygotowaniu potraw!! Myślałam że wpisanie odmiany makaronowej to jakiś błąd, ale Pani w warzywniaku również uświadomiła mi że rodzaj ma znaczenie 🙂
    Zrobiłam i polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *