Domowy ser – od czego zacząć?

Hodowla krów w gospodarstwach domowych zapoczątkowała wyrób swojskiego sera, do dzisiaj na targowiskach można dostać produkowany ekologicznie twaróg. Smak tak sporządzonego nabiału często wspominają nasze babcie, które niegdyś same go robiły, dlatego najczęściej przepis na domowy ser przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Wprawdzie, jeśli starsze pokolenie nie zdołało przekazać nam receptury na taki twaróg, z pomocą przychodzi internet.

Od czego zacząć?

Do rozpoczęcia domowego serowarstwa potrzebny jest podstawowy sprzęt, na który składa się duży garnek, termometr do żywności, podpuszczka, chustka i forma serowarska. Te narzędzia to wydatek kilkudziesięciu złotych, a swojskie sery mogą bez problemu równać się z wysokiej klasy nabiałami, które znajdziesz w sklepie. Nie ulega wątpliwości, że jakość sera będzie różnić się w zależności od mleka, jakie użyliśmy do wyrobu. Domowy ser przygotujesz zarówno za pomocą mleka pochodzącego z własnej hodowli, nabytego na targu od innego gospodarza, jak i zakupionego w delikatesach. Do wyrobu sera najlepiej wykorzystywać jak najświeższe mleko, jednak gdy zamierzasz wybrać te ze sklepu to pod żadnym pozorem nie kupuj mleka z oznaczeniem UHT, ponieważ nie da się z niego zrobić sera.

Jak wygląda produkcja sera?

Produkcja serów wcale nie jest trudna, proces dojrzewania nabiału z łatwością przeprowadzisz w zwykłej lodówce. W zaciszu domowym możesz wyrobić sery twarde i półtwarde (np. parmezan, gouda, ser szwajcarskie), wymagają one trochę czasu, zanim uwolnią swój smak i zapach. Ważenie prostych serów nie wymaga specjalnych warunków, aby nabrały właściwego aromatu. Mozarella, feta, twaróg, ser koryciński to przykłady serów, które w ogóle nie muszą dojrzewać.

Proces wytwarzania sera trwa od jednej do kilku godzin i polega na przeobrażeniu mleka w ser. Później następuje proces solenia sera oraz jego dojrzewanie, jego gatunek i masa wpływają na długość cyklu powstania.

Ile mleka potrzebuje na wytworzenie sera?

Zazwyczaj ilość mleka, jaka jest potrzebna na wytworzenie sera, jest 10 razy większa niż otrzymana porcja twarogu. Dla przykładu z dziesięciu litrów mleka wyprodukujesz około kilograma sera dojrzewającego, w przypadku serów, które nie wymagają tego procesu, z tej samej miary mleka zrobisz od półtora do dwóch kilo sera. Na ilość otrzymanego wyrobu wpływają również takie czynniki jak jakość mleka i podpuszczki oraz doświadczenie.

Żółty ser dla laików

Jeśli uważasz, że tworzenie sera od podstaw jest zbyt wymagającym zajęciem, możesz zrobić żółty ser z wykorzystaniem białego sera. Żeby przygotować taki domowy przysmak, będziesz potrzebować biały ser, mleko 3.2%, masło, jajko, sodę i ewentualnie sól. Twaróg rozdrabniamy widelcem w garnku, a następnie wlewamy mleko, zagotowując, cały czas mieszamy. Po zagotowaniu trzymamy na małym ogniu do pojawienia się serwatki. Całość zlewamy przez gęste sito i odciskamy nadmiar płynu. W poprzednio wykorzystywanym naczyniu rozpuszczamy masło i dodajemy ser, szybko mieszając. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy żółtko (ewentualnie sól) i energicznie rozrabiamy, na koniec dodajemy sodę. Tak przygotowany, ostygnięty ser przekładamy do woreczka umieszczonego w misce, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na noc w lodówce. Et voila! Następnego dnia możesz bez problemu zajadać się pysznym, domowym serem.



Domowy ser – od czego zacząć?
Ocen ten wpis

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hej! Poczekaj chwilkę :)

Zapisz się do naszego fit newslettera i zostańmy w stałym kontakcie. Nie spamujemy!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera na mój adres email