Dlaczego warto jeść twaróg?

Twaróg jest jedną z najpopularniejszych form, w jakich obecny jest w naszej codziennej diecie nabiał. Można przygotować z jego wykorzystaniem różnorodne pasty kanapkowe, połączyć z surowymi warzywami lub zjeść jako sycącą przekąskę. Rzeczywiście, dietetycy potwierdzają, że twaróg jest produktem zalecanym w różnego rodzaju dietach – mimo niskiej kaloryczności (plaster chudego twarogu ma tylko 34 kcal!) daje długotrwałe uczucie sytości. Ponadto, jeśli chodzi o przepisy z użyciem twarogu, mamy naprawdę dużo możliwości.

Wartości odżywcze twarogu

Jako, że twaróg zalicza się do nabiału, jest źródłem pełnowartościowego białka i dobroczynnych aminokwasów. Zawiera również wiele witamin – witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. W twarogu znajdziemy również wapń niezbędny do budowy kości.

Twaróg jest więc produktem uniwersalnym, lekkostrawnym, odpowiednim zarówno w dietach odchudzających, jak i tych stosowanych przy różnych schorzeniach – między innymi przy zatruciach pokarmowych, chorobach układu trawiennego (np. wrzodach żołądka, nadkwasocie, nieprawidłowym funkcjonowaniu jelit). Podawanie twarogu dzieciom jest zalecane już od najmłodszych lat.

Przepisy z wykorzystaniem twarogu

Przyrządzanie twarogu daje nam niemal nieskończoną liczbę możliwości. Można podać go z warzywami, z owocami, w formie wytrawnej przekąski lub słodkiego deseru. Pasty twarogowe są idealne do kanapek, paluchów czy krakersów. Poniżej zamieszczamy dwa przepisy na smaczne pasty na bazie twarogu.

Pasta z suszonymi pomidorami

Należy rozgnieść twaróg widelcem i zmieszać z pokrojonymi cząstkami suszonych pomidorów, ziarnami słonecznika i – według uznania – odrobiną chilli. Ozdobić świeżymi listkami bazylii. Pastę można podawać np. w foremkach wytrawnych babeczek z kruchego ciasta.

Pasta oliwkowo-koperkowa

Rozgnieciony twaróg połączyć z pokrojonymi w cząstki zielonymi i czarnymi oliwkami oraz z koperkiem. Pastę można dla smaku skropić oliwą z oliwek i podawać np. z paluchami chlebowymi lub grzankami.

Dlaczego warto jeść twaróg?
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *