Dlaczego warto jeść śledzie?

Masz ochotę na śledzia? To pewnie jesteś w ciąży! Tak najczęściej komentuje się chęć zjedzenia tej ryby, co oczywiście nie zawsze jest prawdą. Śledzie warto jeść nie tylko kiedy spodziewamy się potomka. Już śpieszymy z odpowiedzią dlaczego nasza polska ryba jest tak wartościowa.

Cóż, 2kg śledzi rocznie na jednego przeciętnego Polaka to dość mało, prawda? Zwłaszcza jeśli mamy tak łatwy dostęp do tej ryby. Możemy je jeść w formie sałatek, z cebulą, z sosem śmietankowym, albo same. Rezygnujemy z nich bo najczęściej śledzie utożsamiamy z daniem świątecznym albo…wódką. Jako iż wódka trochę ustąpiła innym alkoholom śledzie poszły w niepamięć. W ciągu ostatnich 15lat jemy ich 2 razy mniej. Tendencja spadkowa jest przykra, bo śledzie to porządna dawka białka, dobrych tłuszczy i mikroelementów.

Jakie właściwości odżywcze posiadają śledzie?

1.Białko

Jeden śledź to ok 16gram dobrze przyswajalnego białka. Zawiera on drogocenne aminokwasy, takie jak np. lizyna, która dba o budowanie naszych mięśni i zapobiega infekcją, czy metionina, która oczyszcza organizm z toksyn. Warto nadmienić iż śledź zawiera białko budujące włosy i paznokcie, więc zaleca się go w przypadku anemii.

2.Tłuszcze

Śledź jest rybą tłustą. Spokojnie, tłuste nie znaczy niezdrowe czy kaloryczne, wręcz przeciwnie. Od wielu lat znany jest nam podział na tłuszcze zdrowe i tłuszcze szkodliwe. Odradza się olej palmowy, ale zaleca omega-3. W śledziu znajdziemy tłuszcze zdrowe, które przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczu z naszego organizmu. 50gram śledzia zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na cenne tłuszcze i przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu LDL ( główny sprawca miażdżycy czy zawału).
Ochrona wzroku, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mniejsze stany zapalne i tylko 160kcal w 100 gramach? Tak, to tylko w śledziach.

3.Makroelementy

Oprócz porządnej dawki tłuszczów i białek znajdziemy też masę innych wartości odżywczych, które są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Śledzie to przede wszystkim potas, który pomaga nam pozbyć się zbędnych elementów przemiany materii. Potas zmniejsza nadciśnienie krwi, usprawnia działanie nerek i reguluje rytm serca. Odpowiednia dawka reguluję pracę mózgu i pobudzania wydzielanie insuliny. Oprócz tego w śledziach znajdziemy też selen i fosfor, który chroni układ odpornościowy i opóźnia proces starzenia się całego organizmu.

A co z witaminami? Spokojnie, ich też jest sporo! Witamina D3, która wpływa na kości; B6, która dba o stan krwinek czerwonych i B12, odpowiedzialna za odporność na stres to tylko czubek góry lodowej w wartościach odżywczych śledzia. To co, przekonaliśmy Was?

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest