Mrożone pierogi, kluski czy knedle kojarzą się wszystkim ze zwykłym domowym obiadem. Jednak niewielu wie, że te tradycyjnie potrawy można podać w zupełnie inny sposób, w taki, który wyniesie je na inny poziom smaku i samej prezentacji. Sprawdź, jak odświeżyć wizerunek klasycznych dań.
Spis treści
Kokosowa panierka – czyli niezwykłe oblicze pierogów owocowych
Każdy, kto raz spróbuje, jak smakują pierogi z truskawkami, pierogi mrożone z wiśniami lub mrożone knedle ze śliwkami w kokosowej panierce, już zawsze będzie chciał jeść te tradycyjne dania tylko tak podawane. Będzie też zadziwiony, dlaczego wcześniej nie wpadł na ten pomysł, bo przecież w ciągu kilku minut ze zwykłych owocowych pierogów powstaje danie na miarę gwiazdki Michelin.
Do przygotowania panierki kokosowej potrzebne są wiórki kokosowe, mąka pszenna, jajko i odrobina śmietany. Domowe lub mrożone pierogi z owocami najpierw tradycyjnie gotujemy i układamy na talerzu tak, by się nie posklejały i nieco ostygły. Następnie każdego pierożka obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku z odrobiną śmietany, a na koniec w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane pierogi smażymy na rozgrzanym oleju, mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni, pierogi układamy na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i drobno posiekanymi pistacjami.
Pierogi ruskie w wykwintnym wydaniu
Choć ruskie pierogi kochamy wszyscy, to czasami danie to wydaje się nam zbyt pospolite, a my przecież mamy ochotę na wykwintną kuchnię. Czemu więc nie zaserwować sobie ruskich pierogów podanych tak, jak w najlepszej restauracji? Domowe lub mrożone pierogi ruskie gotujemy w wodzie, a następnie czekamy kilka minut, aż ostygną. Na patelni rozgrzewamy olej i masło w stosunku 1:1, a następnie smażymy pierogi aż do momentu, gdy będą nieco rumiane. W czasie smażenia polewamy je znaną przyprawą maggi, posypujemy odrobiną pieprzu i ziołami prowansalskimi.
Na drugiej patelni na odrobinie oleju smażymy szynkę parmeńską oraz pokrojony w drobniutką kostkę chudy boczek i cebulę. W międzyczasie poszatkowany szczypiorek dodajemy do naturalnego jogurtu. Po takich przygotowaniach pozostaje tylko złożenie dania. Pierogi układamy na talerzu. Na każdym z nich umieszczamy porcję jogurtu, a na nim cebulę i boczek. Na wierzchu umieszczamy usmażoną wcześniej szynkę parmeńską. Całość warto jeszcze posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Nawet kluski leniwe mogą być królewskim daniem dnia
Często niedoceniane kluski lub pierogi leniwe mogą być daniem jak ze snu. Obojętnie czy napracujesz się i przygotujesz je od zera, czy sięgniesz po znakomite mrożone pierogi leniwe, można je podać tak, by potem wszyscy za nimi tęsknili. Aby tak się stało, trzeba przygotować krem angielski i kruszonkę. W tym celu należy utrzeć cztery żółtka wraz z trzema łyżkami cukru pudru tak, by powstała puszysta masa. Następnie niepełną szklankę mleka i szklankę śmietany 30% należy zagotować wraz z ziarenkami wanilii. Potem do utartych żółtek powolutku wlewa się to waniliowe mleko, mieszając cały czas. Na koniec całość trzeba delikatnie podgrzewać i mieszać tak długo, aż krem zgęstnieje. Z kolei kruszonkę zagniata się w tradycyjny sposób, a potem piecze w piekarniku przez 12-13 minut. Ostatnim etapem jest wyłożenie pierogów leniwych na talerz, polanie ich kremem angielskim i posypanie kruszonką. Palce lizać.