Tłuszcze a odchudzanie – fakty i mity o diecie tłuszczowej

Dieta tłuszczowa wymusza spalanie tłuszczu w organizmie poprzez niedostarczanie węglowodanów łatwych do strawienia. Proces ten – zwany ketozą – zachodzi, jeśli większość kalorii pochodzi z tłuszczu (75%), a jedynie 25% z białka i węglowodanów. Dla porównania przeciętna dieta dostarcza dziennie 50% węglowodanów, 15% białka i 35% tłuszczy. Dieta ketogeniczna jest popularna ze względu na szybki efekt działania – jedząc mniej niż 50 gramów węglowodanów dziennie już po miesiącu spada masa ciała.

Faktem jest, że dieta bez węglowodanów wykazuje dobroczynne działanie na:

  • choroby serca (pomaga podnieść dobry cholesterol i obniżyć zły, co chroni przed nadciśnieniem, niewydolnością serca)
  • epilepsję (łagodzi objawy zwłaszcza u dzieci mających padaczkę lekooporną.)
  • trądzik (powoduje spadek insuliny, co zapobiega wypryskom skórnym)
  • niektóre nowotwory (nie traktuje się jej jako metody leczenia raka, ale obniżenie poziomu insuliny czasami spowalnia wzrost nowotworu)

Zasady żywienia w diecie ketogenicznej

Wbrew panującej powszechnie opinii można schudnąć jedząc tłuszcze, jeśli trzyma się określonych reguł.

Tłuszcze są mile są widziane, ale powinny być to zdrowe tłuszcze, takie jak:

  • tłuszcze nasycone (smalec, masło)
  • tłuszcze jednonienasycone (orzechy, awokado, olej, oliwa z oliwek)
  • tłuszcze wielonienasycone pochodzenia zwierzęcego (tłuste ryby: makrela, łosoś)

Jedząc nabiał należy pamiętać, że im więcej zawiera on protein, tym mniej należy go spożywać. Do zalecanych produktów należą:

  • mięso
  • jajka
  • nabiał (śmietana, jogurty, mleko pełnotłuste)
  • owoce morza

Źródłem węglowodanów powinny być następujące warzywa i owoce (zwłaszcza te zielone): brokuły, brukselka, kalafior, oliwki, ogórki, sałata, kapusta, awokado.

Przy diecie tłuszczowej należy unikać produktów takich jak:

  • przetworzone tłuszcze wielonienasycone (margaryna)
  • cukry (słodycze, ciasta, słodzone napoje i soki)
  • produkty bogate w skrobię (płatki owsiane, pieczywo białe, ziemniaki)
  • owoce (winogrona, banany, arbuzy, ananasy, pomarańcze)
  • produkty light (naturalny tłuszcz jest w nich zastępowany sztucznymi substancjami)

Dieta bez węglowodanów, a skutki uboczne

Trzeba zaznaczyć, że dieta ketogeniczna jest dietą krótkoterminową. Nie można jej traktować jako zdrowego systemu żywienia w dłuższej perspektywie. Ketoza zaburza naturalne proporcje żywieniowe i może doprowadzić do niedoboru wapnia, błonnika i witamin. Jej długotrwałe stosowanie może spowodować pojawienie się niepożądanych objawów:

  • kłopotów gastrycznych (zaparcia, biegunki)
  • bóli brzucha
  • zmęczenia i osłabienia
  • bóli głowy
  • mdłości i nudności

W skrajnych przypadkach naturalne spalacze tłuszczu wyzwalane podczas ketozy mogą doprowadzić do powstania kamieni nerkowych lub wysokiego poziomu kwasu w organizmie (kwasica). Nie każdy człowiek dobrze toleruje tą dietę – problemy mogą pojawić się także podczas powrotu do normalnego odżywiania. Dieta tłuszczowa nie powinna być stosowana przez osoby mające problemy z nerkami, wątrobą lub trzustką.

Cukrzycy powinni ją stosować jedynie po konsultacji z lekarzem, ponieważ może im zaszkodzić. Podczas spalania tłuszczu wytwarzane są związki zwane ketonami, które w dużej ilości są niebezpieczne dla diabetyków (zwłaszcza typu 1.).

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest