Dieta tłuszczowa wymusza spalanie tłuszczu w organizmie poprzez niedostarczanie węglowodanów łatwych do strawienia. Proces ten – zwany ketozą – zachodzi, jeśli większość kalorii pochodzi z tłuszczu (75%), a jedynie 25% z białka i węglowodanów. Dla porównania przeciętna dieta dostarcza dziennie 50% węglowodanów, 15% białka i 35% tłuszczy. Dieta ketogeniczna jest popularna ze względu na szybki efekt działania – jedząc mniej niż 50 gramów węglowodanów dziennie już po miesiącu spada masa ciała.
Faktem jest, że dieta bez węglowodanów wykazuje dobroczynne działanie na:
- choroby serca (pomaga podnieść dobry cholesterol i obniżyć zły, co chroni przed nadciśnieniem, niewydolnością serca)
- epilepsję (łagodzi objawy zwłaszcza u dzieci mających padaczkę lekooporną.)
- trądzik (powoduje spadek insuliny, co zapobiega wypryskom skórnym)
- niektóre nowotwory (nie traktuje się jej jako metody leczenia raka, ale obniżenie poziomu insuliny czasami spowalnia wzrost nowotworu)
Spis treści
Zasady żywienia w diecie ketogenicznej
Wbrew panującej powszechnie opinii można schudnąć jedząc tłuszcze, jeśli trzyma się określonych reguł.
Tłuszcze są mile są widziane, ale powinny być to zdrowe tłuszcze, takie jak:
- tłuszcze nasycone (smalec, masło)
- tłuszcze jednonienasycone (orzechy, awokado, olej, oliwa z oliwek)
- tłuszcze wielonienasycone pochodzenia zwierzęcego (tłuste ryby: makrela, łosoś)
Jedząc nabiał należy pamiętać, że im więcej zawiera on protein, tym mniej należy go spożywać. Do zalecanych produktów należą:
- mięso
- jajka
- nabiał (śmietana, jogurty, mleko pełnotłuste)
- owoce morza
Źródłem węglowodanów powinny być następujące warzywa i owoce (zwłaszcza te zielone): brokuły, brukselka, kalafior, oliwki, ogórki, sałata, kapusta, awokado.
Przy diecie tłuszczowej należy unikać produktów takich jak:
- przetworzone tłuszcze wielonienasycone (margaryna)
- cukry (słodycze, ciasta, słodzone napoje i soki)
- produkty bogate w skrobię (płatki owsiane, pieczywo białe, ziemniaki)
- owoce (winogrona, banany, arbuzy, ananasy, pomarańcze)
- produkty light (naturalny tłuszcz jest w nich zastępowany sztucznymi substancjami)
Dieta bez węglowodanów, a skutki uboczne
Trzeba zaznaczyć, że dieta ketogeniczna jest dietą krótkoterminową. Nie można jej traktować jako zdrowego systemu żywienia w dłuższej perspektywie. Ketoza zaburza naturalne proporcje żywieniowe i może doprowadzić do niedoboru wapnia, błonnika i witamin. Jej długotrwałe stosowanie może spowodować pojawienie się niepożądanych objawów:
- kłopotów gastrycznych (zaparcia, biegunki)
- bóli brzucha
- zmęczenia i osłabienia
- bóli głowy
- mdłości i nudności
W skrajnych przypadkach naturalne spalacze tłuszczu wyzwalane podczas ketozy mogą doprowadzić do powstania kamieni nerkowych lub wysokiego poziomu kwasu w organizmie (kwasica). Nie każdy człowiek dobrze toleruje tą dietę – problemy mogą pojawić się także podczas powrotu do normalnego odżywiania. Dieta tłuszczowa nie powinna być stosowana przez osoby mające problemy z nerkami, wątrobą lub trzustką.
Cukrzycy powinni ją stosować jedynie po konsultacji z lekarzem, ponieważ może im zaszkodzić. Podczas spalania tłuszczu wytwarzane są związki zwane ketonami, które w dużej ilości są niebezpieczne dla diabetyków (zwłaszcza typu 1.).