Termogeneza to termin, który, jak sama nazwa wskazuje, ma związek z przyczyną ciepła, w tym wypadku ciepła wytwarzanego przez nasz organizm. Wyróżnia się kilka typów termogenezy, jednak dla nas najistotniejsza jest w tym artykule termogeneza poposiłkowa. Niestety niewiele osób ma świadomość tego zjawiska, a tłumaczy ono wiele wskazówek dietetyków, o których należy pamiętać w czasie diety.
Spis treści
Termogeneza poposiłkowa – na czym polega?
Termogeneza poposiłkowa to przyspieszenie procesów spalania tkanki tłuszczowej po posiłku. Jest ono związane z przyspieszaniem metabolizmu. Ciepło wytwarza się bowiem wskutek konieczności strawienia spożytego przez nas posiłku, wykorzystując przy tym kalorie, które zostały pobrane wcześniej, aby móc przemianować je na energię potrzebną do procesu trawienia. W zależności od tego co jemy, na tyle intensywna będzie termogeneza. Przykładowo: białko jest najbardziej wymagającym składnikiem dla naszego organizmu, dlatego do jego strawienia konieczne jest więcej energii niż w przypadku węglowodanów i tłuszczy.
Nie oznacza to jednak, że nie musimy pamiętać o zachowaniu umiaru, ponieważ do procesu termogenezy poposiłkowej nigdy nie zostanie zużyte więcej energii niż zostało pobrane podczas spożywania pokarmu. Zostaje pobrane jedynie niezbędne minimum, które jest w stanie zapewnić zdrowe funkcjonowanie organizmu. Można za to ten proces skutecznie wspomagać, a najodpowiedniejszą metodą jest dobranie zbilansowanej diety, która pozwala maksymalnie wydłużyć proces termogenezy.
Termogeneza poposiłkowa a dieta
Odpowiednia dieta może wpływać na naszą przemianę materii, dlatego warto pamiętać o regularnych posiłkach, ponieważ tylko wówczas termogeneza poposiłkowa ma szansę stać się procesem niemalże ciągłym, co wpływa korzystnie na naszą sylwetkę, ponieważ łącząc prawidłowo funkcjonującą termogenezę poposiłkową wraz z aktywnością fizyczną, można ze spokojnym sumieniem zapomnieć o niskokalorycznych oraz restrykcyjnych dietach. Możemy być pewni, że osoby, które były w stanie zredukować swoją wagę z pomocą ćwiczeń i regularnych posiłków, bez wielu wyrzeczeń, swój cel osiągnęły dzięki stymulowaniu działania termogenezy.
Termogeneza poposiłkowa – klucz do sukcesu podczas odchudzania?
Istnieje również szereg substancji, które wspomagają działanie termogenezy. Można do nich zaliczyć na przykład nikotynę i kofeinę. O ile tej pierwszej absolutnie nie polecamy, to doskonałe źródło kofeiny może stanowić na przykład zielona herbata, która tym samym wspomaga proces termogenezy poposiłkowej i pomaga zadbać o atrakcyjną sylwetkę.
Planując redukcję wagi, warto zwrócić uwagę na uwarunkowania fizjologiczne człowieka, ponieważ niejednokrotnie mogą one nam pomóc w dojściu do upragnionego celu. Jednym z takich elementów jest termogeneza poposiłkowa. Dzięki świadomości istnienia takiego procesu, łatwo można się domyślić, że różnego rodzaju głodówki i bardzo nisko kaloryczne diety nigdy nie staną się skuteczniejszą metodą zdrowej utraty kilogramów od bogatej w białko, zbilansowanej diety, składającej się z niewielkich, lecz częstych i regularnych posiłków.