Sprawdzamy garnki oraz ich powłoki, czyli poradnik zakupowy

Wysokiej jakości garnki to naczynia, które z pewnością sprawdzą się podczas codziennego przygotowywania różnorodnych posiłków. Dobrze dobrany zestaw garnków powinien składać się co najmniej z kilku naczyń o różnych pojemnościach. Co więcej, takie komplety w większości przypadków składają się nie tylko z klasycznych modeli. Część z nich jest np. wzbogacona o rondle, brytfanny czy naczynia do gotowania na parze. W tym tekście przedstawiamy najpopularniejsze garnki oraz ich powłoki.

Jak wybrać dobry garnek?

Nie da się ukryć, że zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych znajdziemy ogromny wybór garnków. Warto mieć jednak na uwadze fakt, że każdy dostępny na rynku model ma swoje wady i zalety. Osoby, które chcą gotować zdrowo, powinny zwrócić uwagę na to, aby wybrane przez nich naczynie nie było wyprodukowane z żadnych szkodliwych substancji. Jeśli górę biorą względy ekonomiczne i zależy nam na oszczędzaniu energii, wybierzmy garnek, który dobrze przewodzi ciepło.

Emaliowane garnki Florina

Emalia to jedna z najchętniej i najczęściej wybieranych powłok, jeśli chodzi o garnki. Jest to przede wszystkim antybakteryjny oraz odporny na działanie wielu substancji materiał, który niestety dość szybko zaczyna odpryskiwać, co sprawia, że zużyte naczynia szkodliwie oddziałuje na żywność. W takiej sytuacji zarówno garnek, jak i patelnia nadaje się do wyrzucenia.

Garnki teflonowe

Jeżeli chodzi o popularność, na drugim miejscu znajdują się garnki teflonowe. Warto zauważyć, że to tworzywo charakteryzuje się ogromną odpornością jeśli chodzi o działanie środków chemicznych oraz wysokich temperatur. Nie da się jednak ukryć, że powłoki teflonowe słyną przede wszystkim z nieprzywierania do nich żywności. Dzięki temu korzystanie z nich nie wymaga używania tłuszczu.

Nowoczesne garnki aluminiowe

Kolejne garnki Florina, na które warto zwrócić uwagę to modele aluminiowe pokryte różnymi powłokami nieprzywierającymi. Komplety tych naczyń sprawdzą się nie tylko w tradycyjnych kuchniach, są także świetnym uzupełnieniem nowoczesnych wnętrz. Rondle Florina wykonane z aluminium szybko się nagrzewają, dzięki czemu znacznie skracają czas gotowania i pozwalają na oszczędność energii. Warto dodać, że aluminiowe korpusy są o wiele lżejsze np. od ich stalowych odpowiedników. Musimy jednak pamiętać o tym, że garnki aluminiowe nie są tak wytrzymałe, jak np. naczynia ze stali. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo uszkodzenia ich powłoki, z uwagi na to należy używać odpowiednich przyborów kuchennych, najlepiej bez ostrych krawędzi.

 

gotowanie3

Nie da się ukryć, że garnki stalowe dominują w ofercie rynkowej tego typu naczyń. Te modele spotkamy nie tylko w domach, ale także w zakładach gastronomicznych. Stalowy garnek Florina jest trwały, łatwy w utrzymaniu i dodatkowo dobrze przewodzi ciepło. Najbardziej pożądanymi modelami są te z grubym dnem i o nieco większej wadze.

Jakie garnki są najzdrowsze?

Jak widać różnorodność dostępnych na rynku produktów może przyprawić nas o zawrót głowy. Jak więc wybrać garnki, które będą bezpieczne dla naszego zdrowia? Tego typu naczynia powinny spełniać co najmniej kilka warunków:

  • najbezpieczniejsze modele posiadają atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny),
  • materiały, które wykorzystano do produkcji, nie zawierają szkodliwych składników, takich jak: kadm, ołów czy niskiej jakości teflon,
  • wysokiej jakości produkty są odporne na działanie temperatury,
  • posiadają grube dno, które jest odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne.

Zdrowe gotowanie to podstawa naszych czasów. Do przygotowywania potraw potrzebujemy nie tylko świeżych i zdrowych produktów, niezwykle istotne są także nieszkodliwe naczynia, które powinny znaleźć się w wyposażeniu każdej kuchni. Z uwagi na to, do przygotowywania codziennych posiłków warto wybrać wysokiej jakości garnki, które będą służyć nam przez lata.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *