Z pewnością każdy z nas się kiedyś spotkał z jakimiś zamiennikami tradycyjnego cukru, używając chociażby miodu do posłodzenia zwykłej herbaty. Z kolei, będąc w kuchni w firmie, czy chociażby na konferencji podczas delegacji, trafiliśmy na słodziki, które wyglądem przypominały małe, białe tabletki, a przy tym były niezwykle słodkie. Alternatywne formy cukru z każdym rokiem i z każdym nowym, wprowadzanym na rynek produktem, zyskują na swojej popularności i atrakcyjności. Zyskują nie tylko dzięki cenie, która jest zdecydowanie niższa, niż tradycyjny cukier, ale również przez wyjątkowo niską kaloryczność, lub nawet całkowicie zerową, powodują zmianę smaku i właściwości, nie wpływając na kaloryczność, która w przypadku zwykłej sacharozy, byłaby zdecydowanie wyższa. Czy powinniśmy zatem używać słodzików, zamiast zwyczajnego cukru? Czy to prawda, że sztuczne słodziki mogą wywoływać nowotwory? Sprawdźmy!
Spis treści
Jakie znamy rodzaje słodzików?
Sztuczne substancje chłodzące możemy podzielić na dwa rodzaje – półsyntetyczne oraz syntetyczne. Substancje półsyntetyczne są otrzymywane z naturalnych oraz. chemicznych składników. Są zdecydowanie zdrowsze od syntetycznych przez zawartość ułamka naturalnych produktów. Natomiast substancje słodzące w pełni syntetyczne, to słodziki otrzymywane metodami chemicznymi. Wysokość cukru na gram substancji jest bardzo wysoka, a kaloryczność praktycznie równa zeru. Żeby uczynić dużą ilość produktu słodką i niekaloryczną , wystarczy niewielka ilość słodzika syntetycznego.
Czy słodziki faktycznie szkodzą i wywołują raka?
Od momentu wprowadzenia na rynek sztucznych substancji słodzących pod postacią łatwo dostępnych słodzików w formie niewielkich, białych tabletek i płynnych syropów, zrodziło się przekonanie, że wywołują nowotwory i przeróżne choroby. Po kilku latach badań i wnikliwej obserwacji konsumentów stwierdzono, że poza niewielkimi, zupełnie niegroźnymi zmianami, nie wywołują one szkodliwego wpływu na ludzki organizm. Oczywiście, zdarzyły i zdarzają się przypadki zachorowania po spożyciu słodzików, jednak wynikają one z przedawkowania.
Inne zamienniki cukru i słodzików
Wielokrotnie każdy z nas widział, jak nasza mama, albo nawet babcia, używały w kuchni do posłodzenia herbaty, czy nawet ciasta, miodu pszczelego lub kwiatowego, czy soku z bzu. Są to stosowane od samego początku naturalne substancje słodzące, nie zawierające sztucznych, chemicznych dodatków. Miód, czy sok z bzu, to substancje, które posłodzą napój, czy nawet gotowe danie, równie skutecznie co cukier tradycyjny oraz przekażą jednocześnie pokaźną dawkę wartości odżywczych i witamin, które będą miały dobroczynny wpływ na organizm, a nie tak jak cukier, uzależniający i destrukcyjny. Co nam da stosowanie na przykład miodu zamiast cukru? Znacznie zminimalizujemy ryzyko powstawania próchnicy nazębnej, ograniczymy potrzebę stosowania cukru w stosowanych produktach i posiłkach. Cukier przestanie być nam potrzebny do życia.
Sztuczne substancje słodzące są niezwykle popularne w użyciu, możemy bez większego trudu spotkać je w prawie każdym produkcie obecnym na półce w sklepie. Co ciekawe, w niedalekiej przyszłości możemy spodziewać się całkowitego wyparcia tradycyjnego cukru z użycia, na rzecz innych, równie dobrych i łatwych w użyciu substancji słodzących oraz sztucznych słodzików. Czy to będzie dobre rozwiązanie i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu? Obecnie produkcja cukru jest procesem zajmującym wiele czasu i niezbędnego surowca, a cukier, czy substancje otrzymywane innymi metodami i z innym produktów, są tańsze w użyciu oraz są pozbawione kaloryczności, przy czym pozostają cały czas bezpieczne w użyciu. Wbrew powszechnej opinii, sztuczne słodziki nie powodują nowotworów. Jednakże, należy pamiętać, że nie zawsze są otrzymywane z naturalnych składników, zatem w zbyt dużych ilościach mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Patrząc na wszystko razem, śmiało można stwierdzić, że używanie słodzików nie jest nie zdrowe i nie powoduje nowotworów. Możemy ich bez większych problemów używać, oczywiście, rozsądnie używać.