Przekąska w pracy – co wybrać, aby była zdrowa?

W kolorowych opakowaniach, z dużą ilością cukru lub soli i rozpływające się w ustach – większość z nas tak właśnie opisałaby swoje ulubione przekąski. Chętnie sięgamy po wszelkiej maści chipsy, batoniki czy też cukierki, wybierając pójście na łatwiznę i fakt, że są one ogólnodostępne. Niestety, efekty swoich decyzji dostrzegamy później w postaci dodatkowych centymetrów w obwodzie i kolejnych kilogramów na wadze.

Zdrowe nie znaczy nudne

W wyborze odpowiedniej przekąski warto nie kierować się wyłącznie aspektem smakowym ale również zawartością witamin i innych korzystnych dla nas składników.

Powodem dla którego zdrowe przekąski nie cieszą się popularnością są często nasze uprzedzenia. Obawiamy się, że okażą się one mdłe a ich przygotowanie będzie niezwykle pracochłonne. Brakuje nam również pomysłu na to, czym moglibyśmy zastąpić ukochane chipsy czy też czekoladę dlatego ostatecznie, gdy czujemy delikatne ssanie w żołądku, sięgamy po sprawdzone metody i kolejne szeleszczące sreberka. Zamienniki znajdują się jednak w lodówkach każdego z nas a ich przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga żadnych umiejętności.

Owocowy zawrót głowy

Owoce to istne bomby witaminowe i zarazem idealne szybkie przekąski. Oprócz umycia pod bieżącą wodą nie potrzebują praktycznie żadnego wcześniejszego przygotowania i nadają się od razu do zjedzenia.

Na górze listy znajduje się przepełniony cukrami prostymi banan, którego spożycie zapewni nam energię do działania na cały dzień. Każda porcja dostarczy nam również potas, witaminę C, magnes oraz błonnik. Oprócz tradycyjnego zjedzenia w całości interesującą alternatywą, szczególnie dla osób, które lubią chrupać są bananowe chipsy. Banany można również wykorzystać jako składnik owocowych sałatek zmieszanych z jogurtem naturalnym.

Równie wysoko pod względem zbawiennych właściwości jak i dostępności plasują się jabłka. Sprawdzą się one idealnie jako szybka przekąska dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ posiadają niską wartość w indeksie glikemicznym. Najlepiej spożywać je ze skórką, ponieważ to w niej kryje się najwięcej korzystnego dla naszych jelit błonnika.

Wsparciem dla osób pracujących przy komputerze będą jagody, które zawierają największą spośród wszystkich owoców ilość antocyjanów. Wpływają one również zbawiennie na poziom cholesterolu oraz pomagają regulować poziom cukru we krwi.

Popularnym przysmakiem są też dodające energii rodzynki. Nie dość, że bardzo dobrze smakują to zawierają duże dawki żelaza, miedzi i manganu. Szczególnie przydadzą się w pracy, ponieważ wspomagają działanie mózgu i układu nerwowego.

Na zakupach w warzywniaku

Większość kojarzy marchewkę jako naturalny środek na uzyskanie delikatnej opalenizny lub jej przedłużenie. Wbrew pozorom nie jest ona wskazana wyłącznie dla fanów słonecznych kąpieli ale również dla osób posiadających problemy ze skórą, wzrokiem czy też sercem. Zawarty w marchewkach beta-karoten działa zbawiennie na problemy z trądzikiem, opóźnia pojawienie się zmarszczek oraz pomaga zachować prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jedną z ważniejszych funkcji marchewek jest również zapobieganie rozwojowi chorób nowotworowych. Oprócz popularnego popijania soku z marchwi możemy ją również podgryzać na surowo w zastępstwie słonych paluszków.

Smacznie i na czasie

Dla osób podążających za trendami i nie przepadających za popularnymi owocami alternatywę może stanowić modne ostatnio awokado. Podobnie jak jagody obniża ono poziom cholesterolu i na dodatek reguluje ciśnienie krwi. Pokrojone w plastry awokado możemy położyć na krakersy lub połączyć z nabiałem, dodając go w miejscu pestki w postaci twarogu.

W rankingach popularności równie wysoko znajduje się hummus, który jest bogatym źródłem białka. Zapewnia on pożądane uczucie sytości na długi czas i tym samym powstrzymuje nas przed podjadaniem. Hummus wpływa również korzystnie na kości, obniża poziom cukru we krwi oraz zapobiega nowotworom. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie go z warzywami pokrojonymi w plastry (marchewka, por, seler, papryka, ogórek, rzodkiewka). Można go również zastosować jako zamiennik do sosów w sałatkach czy też wymieszać z owocami np. granatem.

Twardy orzech do zgryzienia

Spożywanie orzechów zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy typu 2 czy też udaru mózgu poprzez wysoką zawartość tłuszczy nienasyconych jakie się w nich znajdują. Szczególnie warto zwrócić uwagę na orzechy włoskie, arachidowe, pistacje, nerkowce oraz migdały. Ich dodatkowym atutem jest zawartość witamin z grupy B oraz E, które wpływają pozytywnie na kondycję skóry oraz pracę mózgu.

Warto jednak pamiętać, że pomimo swoich zbawiennych właściwości orzechy należą do jednej z bardziej kalorycznych przekąsek dlatego powinny być spożywane z umiarem i traktowane wyłącznie jako dodatek a nie główny posiłek.

Przekąski na zimno

To opcja dla wszystkich, którzy rano nie mają czasu na nic a już szczególnie na przygotowywanie jedzenia. Wybiegając do pracy wystarczy wyjąć z lodówki przyrządzoną poprzedniego dnia przekąskę i zjeść ją w czasie lunchu.

Przykładem przekąsek na zimno jest np. pasta jajeczna, która idealnie rozsmaruje się na krakersie lub lekkim pieczywie. Wbrew powszechnej opinii jajka nie wpływają negatywnie na zdrowie a wręcz przeciwnie, mogą nawet pomóc: wspomagają widzenie, poprawiają pracę wątroby oraz chronią przed nowotworami.

Smoothie

To idealna alternatywa dla kolorowych napojów, naładowana warzywami i owocami. Sprawdzi się u wszystkich, którzy cenią sobie szybkie przekąski i na dodatek nie przepadają za gryzieniem.

Najczęściej do ich stworzenia stosuje się kapustę, jarmuż, szpinak, mango czy też banany, poszczególne składniki możemy jednak dostosować wedle swoich upodobań. Do przygotowania niezbędny będzie również blender do którego wstawimy gotową mieszankę.

Wbrew pozorom pomimo płynnej formy, smoothie jest w stanie jak najbardziej zaspokoić uczucie głodu i wypełnić żołądek. Warto jedynie mieć na uwadze, by nie przesadzić z ilością składników, ponieważ wtedy zdrowa przekąska zamieni się w niezwykle kaloryczną.

Kolorowe przekąski są dostępne na wyciągnięcie ręki i dobrze smakują dlatego często dajemy się im skusić. Warto jednak zainwestować odrobinę czasu i postawić na zamienniki, wspierając tym samym swoje zdrowie. Być może efekty nie będą widoczne momentalnie ale gdy wprowadzimy zdrowe przekąski na stałe do naszego menu po czasie odczujemy różnicę zarówno w wyglądzie jak i samopoczuciu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest