Chyba każda pani domu posiada go w swojej spiżarce. Jest jednym z podstawowych składników wielu polskich dań. Przecier pomidorowy, bo o nim mowa jest swego rodzaju niezbędnikiem kuchennym. Co prawda półki sklepowe uginają się od gotowych produktów, jednak my podpowiadamy jak zrobić przecier pomidorowy w domowym zaciszu. Zobaczmy co kryje w sobie niezastąpiony składnik i jak go wykonać.
Spis treści
Przecier pomidorowy vs koncentrat pomidorowy
Na początku należy zwrócić uwagę na pewną różnicę pomiędzy przecierem a koncentratem pomidorowym. Bardzo często te dwa określenia używane są zamienne, podczas gdy w rzeczywistości oznaczają one coś zupełnie innego. Przecier pomidorowy to „papka” powstała po przetarciu pomidorów przez gazę, sito lub w wyniku zblendowania tych warzyw. Natomiast koncentrat pomidorowy jest ekstraktem z pomidorów, który uległ zagęszczeniu. Innymi słowy, koncentrat pomidorowy to przecier z którego wyparowała część wody. W zależność od tego ile wody uciekło, wyróżniamy koncentraty o różnym stopniu zagęszczenia (od 12 do 40%). Często koncentrat ulega dodatkowo pasteryzacji, co przedłuża jego przydatność do spożycia. Zarówno przecier pomidorowy jak i koncentrat mogą być wzbogacone o przyprawy co podnosi ich walory smakowe.
Przecier pomidorowy skład chemiczny i wartości odżywcze
Skład przecieru pomidorowego jest w zasadzie identyczny do tego, jaki występuje w pomidorach. Mamy więc tutaj bogactwo witamin z grupy B (B1, B12, B3, B6,B7) oraz witaminy C, E, K oraz D. Oprócz tego znajdziemy w nim sporo potasu i fosforu, sodu, magnezu, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku i miedzi. W jego skład wchodzi też błonnik oraz likopen. Ten ostatni jest znany ze swoich właściwości przeciwutleniających. Oznacza to, że ma zdolności wiązania wolnych rodników, które z kolei są odpowiedzialne za wywoływanie procesów starzenia, mogą również przyczynić się do wystąpienia nowotworów. Likopen chroni również przed chorobami układu krążenia. To także on nadaje pomidorom ich czerwonej barwy.
Jak widać ekstrakt z pomidorów jest bardzo zdrowym elementem naszych kulinariów. Ponieważ obecnie mamy sezon na pomidory różnej maści, warto pomyśleć o zrobieniu własnego przecieru. Zobaczmy jak go przyrządzić w prosty sposób.
Przecier pomidorowy przepis
Własnoręczne wykonanie przecieru nie jest wcale trudne. Przed przystąpieniem do przygotowywania samego pomidorowego ekstraktu należy odpowiednio przygotować słoiki w których będziemy go przechowywać. Najlepiej więc umyć dokładnie słoiki, po czym zalać wrzącą wodą i pozostawić ją w słoiku na kilka minut (trzeba uważać, aby słoiki nie popękały). Można również uprzednio umyte słoiki wstawić do piekarnika i dopiero teraz włączyć go, aby rozgrzewał się do ok 100-120ºC wraz ze słoikami. Gdybyśmy wstawili słoiki do już rozgrzanego piekarnika mogłyby one popękać. Po wyparzeniu słoików możemy przystąpić do przygotowania przecieru.
Do tego potrzebne nam będą:
- 4 kg pomidorów
- 1 łyżka stołowa soli (zamiast zwykłej soli można użyć soli himalajskiej)
- 2 łyżki stołowe cukru (zamiast cukru białego można wykorzystać cukier trzcinowy)
Pomidory starannie myjemy, po czym wrzucamy do naczynia z wrzącą wodą na ok 10 min. – pozwoli nam to na swobodne usunięcie skórki. Gdy wszystkie pomidory zostaną obrane, kroimy je na małe kawałki, usuwamy gniazda nasienne oraz szypułki i wrzucamy do dużego garnka. Gotujemy pomidory przez ok. 15 min do miękkości. Kolejnym krokiem jest przetarcie rozgotowanych pomidorów przez sito (można również użyć blendera), po czym należy je ponownie zagotować tym razem dodając sól i cukier. Podczas tego etapu możemy również dodać podsmażoną cebulkę, czosnek lub przyprawy. Jeśli chcemy uzyskać gęstą konsystencję, pomidory należy pogotować dłużej niż 15 min, aby woda w nich zawarta mogła wyparować. Następnie przelewamy tak przygotowany przecier do wyparzonych słoików i zakręcamy. Gotowe!
Po rozlaniu całego przecieru do słoików możemy je poddać dalszej obróbce czyli pasteryzacji. W tym celu do dużego garnka należy nalać wody tak, aby sięgała 2/3 wysokości słoików. Zanurzamy słoiki w wodzie zakrętką skierowaną do dna i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min. Temperatura wody powinna wynosić ok. 90ºC. Dzięki pasteryzacji nasze przetwory utrzymają świeżość dłużej i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem całą zimę!
Warto więc wybrać się na targ i zaopatrzyć w kilka kilogramów pomidorów. Własnoręcznie przygotowany przecier z pewnością będzie smakował nam lepiej a przy okazji będziemy mieli pewność, że nie zawiera żadnych dodatkowych konserwantów.