Produkty light – czy są zdrowe i czy wpływają na naszą wagę?

Żywność o obniżonej kaloryczności według dyrektywy unii Europejskiej to taka, której wartość energetyczna została zmniejszona o co najmniej 30% w stosunku do produktu tradycyjnego, zawiera mniej niż 40 kalorii na 100g w przypadku produktów stałych i nie więcej niż 20 kalorii w przypadku produktów płynnych. Brzmi obiecująco – ten sam produkt, ale mniej kaloryczny. Co jednak w praktyce się kryje za produktami określonymi jako light? Czy są tak samo wartościowe, jak ich tradycyjne pierwowzory?

Mniej kalorii, więcej …?

No właśnie, więcej czego? Producenci, aby obniżyć zawartość energetyczną produktów najczęściej zamieniają wysokoenergetyczny składnik na niskoenergetyczną substancję i tak np. Cukier jest zastępowany najczęściej sztucznymi substancjami słodzącymi takimi jak aspartam czy acesulfam K, czyli tzn słodzikami. Zbyt wysoka zawartość tłuszczu redukowana jest często węglowodanowymi zamiennikami takimi jak guma ( guar czy ksantanowa), celulozą, skrobiami, itd. Lub zwyczajną wodą jak to ma miejsce w niektórych odchudzonych margarynach. Na tej zasadzie powstaje bardzo dużo produktów określanych jako light – słodyczy, produktów mlecznych, wędliny, sery.

Wpływ na zdrowie

Aspartam – jeden z najbardziej popularnych słodzików. jakie stosuje się w przemyśle spożywczym, początkowo miał być alternatywą dla osób chorych na cukrzycę i otyłych. Jednak substancję tego typu praktycznie od początku swojego istnienia wywoływały wiele kontrowersji, które sprawiły, że w USA w pewnym momencie aspartam wycofano z użycia. Jednak wrócił on po paru latach i jest powszechnym dodatkiem w produktach typu light do tej pory. Jakie zarzuty przedstawiono, że w pewnym momencie zniknął z produkcji spożywczej? Uważa się, że aspartam może powodować wiele groźnych chorób takich jak utratę pamięci, depresję, chorobę Alzheimera, może być przyczyną zmian w czynnościach mózgu, a także wywoływać

  • opóźnienia w rozwoju u dzieci.
  • bóle i zawroty głowy,
  • drgawki mięśni,
  • problemy z miesiączkowaniem u kobiet,
  • bóle brzucha,
  • problemy ze snem,
  • napady niepokoju,
  • napady astmy,
  • migreny i nudności.

Najbardziej szkodliwy wpływ wywiera na niemowlaki, dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze. Ponadto są głosy, że produkty zawierające słodziki mogą powodować wzmożenie apetytu i tym samym, zamiast pomóc w odchudzaniu doprowadzić do otyłości. Mimo to stosowanie aspartamu jest wskazane dla osób walczących z otyłością lub chorych na cukrzyce. Jak zawsze wszystko jest kwestią odpowiedniej dawki, jaką można przyjąć bez złego wpływu na nasz organizm.

Ograniczenie ilości tłuszczu w danym produkcie jak się okazuje także na dłuższą metę może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Demonizujemy tłuszcz utożsamiając go od razu z otyłością i oponką na brzuchu jednak tłuszcz jest nam niezbędny do przyswajania witamin w nim rozpuszczalnych takich jak A, D, E i K. Dieta uboga w tłuszcz może doprowadzić do ich niedoborów i poważnych problemów ze zdrowiem.

Wcale nie takie light

Przyglądając się dokładnie etykietom możemy zauważyć również, że nie zawsze produkty określane jako light są tak naprawdę tym, czym być powinny. Czasami różnica w kaloryczności między produktem bazowym a tym o obniżonej zawartości tłuszczu jest niewielka. Producenci nie mają problemu z nieprzestrzeganiem norm i na półki sklepowe trafiają produkty, które nie powinny być określane jako te o obniżonej zawartości energetycznej. Nieświadomy konsument spożywa praktycznie tyle samo kalorii co przy spożywaniu tradycyjnego produktu, a ponieważ nie rzadko są one droższe to dodatkowo przepłaca za produkt, który nie spełnia oczekiwań.

Kupować czy nie?

Produkty typu light mogą być pomocne w diecie osób z nadwagą czy z cukrzycą jednak najważniejsze to zachować umiar. Kobiety w ciąży najlepiej, żeby wyeliminowały tego rodzaju produkty ze swojej diety lub bardzo je ograniczyły. Tak samo należy być ostrożnym w przypadku dzieci. Przed zakupem produktu oznaczonego jako light warto przeczytać dokładnie etykietę i zapoznać się z jego składem. Sprawdźmy jak naprawdę kaloryczny jest produkt i czym zostały zastąpione substancję wysokoenergetyczne. Kierujmy się zdrowym rozsądkiem i pamiętajmy, że umiar we wszystkim zazwyczaj sprawdza się w każdej dziedzinie życia.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest