Pomidory są bardzo niskokalorycznymi warzywami z rodziny psiankowatych, są bardzo bogate w różne wartości odżywcze. Przywędrowały do nas wprost z Ameryki Południowej, na początku rosły tam na dziko. Na Filipinach w Peru czy wsypach Kanaryjskich jeszcze można spotkać tę roślinę występującą w swym naturalnym środowisku. Gdy sprowadzono pomidory do Europy nazwano je jabłkami złota. Pomidory bardzo szybko rozprzestrzeniły się po świecie trafiając do takich krajów jak Rosja, Włochy czy Francja.
Co ciekawe pomidory były hodowane jako roślina ozdobna, były np.we Francji ulubioną ozdobą altan a w Niemczech jako rośliny doniczkowe- pokojowe. Przed XIX wne uważano je za rośliny trujące w wyniku brzydkiego zapachu z łodygi i liści, który wydziela ta roślina. Jednak faktycznie tak jak i w przypadku ziemniaków występuje w ich łodygach trująca substancja zwana solanina,jednak ginie ona w procesie gotowania. Pomidory do Polski pierwszy raz sprowadziła Królowa Bona.
Spis treści
Ile kalorii posiada nasz pomidor ? – wartości odżywcze pomidora
Pomidor posiada bardzo niską zawartość kaloryczną, zatem może być z powodzeniem zjadamy w dużych ilościach. Przyjrzyjmy się zatem wartościom odżywczym tego wspaniałego warzywa.
Zawartość składników odżywczych w 100 gramach świeżych pomidorów czerwonych:
- Energia – 18 kcal (74 kJ)
- Woda – 94,52 g
- Białko – 0,88 g
- Tłuszcze ogółem – 0,20 g
- Węglowodany: 3,89 g, w tym błonnik 1,9 g; cukier – 2,63 g
- Cukry: glukoza – 1,25 g, fruktoza – 1,37 g
Składniki mineralne w pomidorach czerwonych:
- Wapń Ca – 10 mg
- Magnes Mg – 11 mg
- Żelazo Fe – 0,27 mg
- Fosfor P. – 24 mg
- Potas K – 237 mg
- Sód Na – 5 mg
- Cynk Zn. – 0,17 mg
- Miedź Cu – 0,059 mg
- Mangan Mn – 0,114 mg
- Selen Se – 0 µg
- Fluor F – 2,3 µg
Witaminy w pomidorach czerwonych:
- Witamina C (kwas askorbinowy) – 13,7 mg
- Witamina B1 (tiamina) – 0.037 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) – 0.019 mg
- Witamina B3 (niacyna) – 0.594 mg
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) – 0,089 mg
- Witamina B6 – 0,080 mg
- Witamina B9 (kawas foliowy) – 15 µg
- Witamina B12 – brak
- Witamina E – 0,54 mg
- Cholina – 6,7 mg
- Witamina A – 42 µg
- β-karoten – 449 µg
- α-karoten – 101 µg
- Likopen – 2573 µg
- Luteina + zeaksantyna – 123 µg
- Witamina D (D2 + D3) – brak
- Witamina K – 7,9 µg
W pomidorze występuje również cenny likopen, który jest antyutleniaczem i charakteryzuje się dużą siłą przy neutralizacji wolnych rodników, niż niejedno warzywo. Likopen chroni nasz organizm przed nowotworami, chorobami serca, oraz wielu innymi schorzeniami. Naukowcy z Harvardu podali do wiadomości, że likopen zawarty w pomidorach jest ogromną ochroną przed rakiem prostaty a spożywanie 7 pomidorów tygodniowo zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i żołądka nawet o 60%. Wszechstronne dobroczynne działanie likopenu jest znane powszechnie,dlatego pomidory cieszą się dużą popularnością.
Kilka faktów o pomidorach:
- Nie martwmy się, gdy zima za oknem, pomidory przetworzone doskonale zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze tak więc wszystkie sosy, przeciery czy ketchupy możemy z powodzeniem zjadać. Badania dowodzą,że nawet w takich przetworach znajduje się więcej likopenu niż w surowych warzywach.
- Pomidory uprawiane ekologicznie mają trzy razy więcej likopenu niż te z upraw tradycyjnych.
– Askorbinaza – to enzym znajdujący się w ogórkach, który niszczy zawartą w pomidorach witaminę C,dlatego unikajmy połączenia ogórkowo- pomidorowego.
– Pomidory spożywane regularnie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
– Pomidory doskonałe są w różnych dietach, gdyż ze względu na swą małą zawartość kaloryczną mogą być pospożywane w dużych ilościach i można je stosować do wszystkich dań.