Kalmary – czy owoce morza są zdrowe? Jak jeść? Jak przyrządzić? Wszystko na ich temat!

Dodano:29.04.2019 06:04
Aktualizowano:30.03.2022 05:39
Udostępnij

Kalmary to owoce morza – występują głównie w Morzu Śródziemnym mają lekko słodkawy smak. Są bardzo zdrowe dla naszego organizmu gdyż posiadają wiele wartości odżywczych, jak i minerałów. Kalmary, podobnie, jak większość owoców morza, stanowią cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Warto je przyrządzać również ze względu na dużą ilość witamin z grupy B oraz jodu, selenu i fluoru. Nieco mniej mają żelaza, cynku i magnezu. Ponadto są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Często ich nazwa błędnie jest wymawiana: kalamary.

Kalmary – wartości odżywcze

Kiedyś owoce morza kojarzyły nam się z nieznaną, egzotyczną kuchnią śródziemnomorską dostępną wyłącznie w luksusowych restauracjach. Dziś, świeże lub mrożone, są dostępne w większości sklepów spożywczych i marketów. Największą popularność biją oczywiście krewetki w różnych postaciach, ale coraz popularniejsze stają się kalmary.

Owoce morza są jednym z najzdrowszych rodzajów pokarmów. Niestety wciąż odgrywają zbyt małą rolę w codziennym żywieniu Polaków. Potrawy z owoców morza spożywane są głównie w krajach śródziemnomorskich i na południu Europy. Tymczasem owoce morza są dobrym źródłem wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby, jak i owoce morza, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Owoce morza tj. kalmary zawierają także szereg składników mineralnych:

  • jod – niezbędny do produkcji hormonów tarczycy;
  • selen – zapewnia działanie wszystkich komórek, działa przeciwnowotworowo;
  • fluor – niezbędny dla zdrowia zębów i kości;
  • żelazo – odpowiada za aktywność fizyczną, koncentrację i sprawność umysłową, jego brak powoduje anemie, zaburzenia łaknienia i wpływa na obniżenie odporności;
  • magnez – wzmacnia mięśnie, koi nerwy; jego brak w organizmie powoduje bezsenność i uczucie zmęczenia;
  • cynk – bierze udział w mineralizacji kości, przyspiesza gojenie się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, odpowiada za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę;
  • wapń – niezbędny budulec kości.

Jak jeść kalmary

Części jadalne kalmarów stanowią ok. 80 proc. całej masy. Mięso z korpusu oraz z odnóży, których kalmary mają aż 10, nadaje się do jedzenia po zdjęciu błony zewnętrznej i po oczyszczeniu z wnętrzności. Kalmary możemy kupić mrożone, świeże i marynowane w puszkach – całe lub pokrojone w pierścienie. Najczęściej podawane są grillowane, wysmażone na głębokim tłuszczu bądź duszone. Mogą stanowić przystawkę, na przykład z farszem, być podstawą zupy z owoców morza lub dodatkiem do sałatek. Są też świetnym dodatkiem do warzyw, tworząc idealny pomysł na szybki, lekki obiad.

Przepis na kalmary

Kalmary z grilla

Składniki na 2 porcje:  2 duże kalmary oczyszczone (lub około 1/2 kg kalmarów)

Marynata:

  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki octu winnego
  • listki z 1 gałązki rozmarynu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Do głębokiego talerza włożyć czosnek i rozmaryn, wlać oliwę oraz ocet winny. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Kalmary umyć i osuszyć. Przeciąć je wzdłuż na 2 części i jeszcze raz w poprzek. Włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć folią przeźroczystą i włożyć do lodówki na 4 godziny. Raz kalmary odwrócić. Rozgrzać grill w piekarniku do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, zagiąć końce folii tworząc boki na wysokość 1 – 2 cm. Kalmary wyjąć z marynaty i ułożyć na folii. Marynatę przelać do kubka. Kalmary zapiekać przez około 4 minuty, aż się zarumienią. Podczas pieczenia kalmary raz odwrócić i polewać marynatą. Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerzu oraz skropić oliwą z oliwek lub pozostałą marynatą znajdującą się w folii. Podawać z peperonatą i opieczonym w tosterze chlebem.

Kalmary cena

Kalmary to owoce morza, które raczej trudno kupić w Polsce w postaci świeżej. W niektórych sklepach jednak można je spotkać zarówno świeże, jak i mrożone. Ceny kalmarów mrożonych wahają się w granicach 40–50 zł za kilogram, jednak w przypadku świeżych mogą one być nieco wyższe – wymagają większej staranności w transporcie i magazynowaniu.

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Jakie są najlepsze wegańskie źródła białka?

12 maja 2022

Stosowanie odżywek białkowych jest świetnym sposobem na zwiększenie dziennego spożycia białka. Nic więc dziwnego, że często pojawiają się w dietach zarówno sportowców, jak i osób mniej aktywnych. Szejk białkowy może stanowić idealną przekąskę, która...więcej

Nerkowce – dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

05 kwietnia 2022

W naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów, które zapewniają nam dobre samopoczucie. W ten sposób dużo łatwiej przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. Jednym z takich produktów są orzechy nerkowca, znane jako smaczna i zdrowa przekąska. Jakie zw...więcej

Zamienniki niezdrowej żywności – poznaj fit zamienniki popularnych słodyczy

30 marca 2022

Słodycze to największa pokusa utrudniająca dietę redukcyjną lub przejście na zdrowy tryb odżywiania. Mnogość niezdrowych produktów dostępnych na sklepowych półkach jest naprawdę przytłaczająca i niewłożenie żadnego z nich do koszyka podczas zakupów w...więcej

Jak schudnąć i zadbać o swoje zdrowie?

30 marca 2022

Wiele osób marzy o smukłej sylwetce. Jak schudnąć by nie tylko dobrze wyglądać, ale również zadbać o własne zdrowie i samopoczucie? Proces związany z redukcją swojej wagi może być bardzo zróżnicowany. Niektóre osoby zmagają się bowiem wyłącznie z chę...więcej