Kuchnia molekularna – na czym polega? Czy jest zdrowa?

Choć przyzwyczajeni jesteśmy do naszej polskiej, tradycyjnej kuchni, w której porcje zazwyczaj nas przerastają, restauracje śledzą światowe trendy dając nam możliwość spróbowania smaków z całego świata. Mocny nacisk kładziony jest na wygląd potraw, co poskutkowało tendencją ludzi do dzielenia się zdjęciami potraw na swoich mediach społecznościowych. Jednym z popularniejszych rodzajów dań, które często spotykamy na Instagramie należą do kuchni molekularnej. Nazwa od razu budzi skojarzenie z nauką, co jest jak najbardziej trafne. Jak nauka może współgrać z kuchnią ? Otóż, kucharze łączą te dwie dziedziny, byśmy doświadczali nowych wrażeń smakowych i estetycznych.

Molekularna kuchnia w praktyce

Celem kucharzy biegłych w kuchni molekularnej jest wydobycie głębi smaku z poszczególnych składników. Prześcigają się oni w pomysłach na podanie dań w jak najbardziej nietypowy sposób. I tak na przykład sok poddawany jest sferyfikacji, czyli przekształceniu w kuleczki konsystencją przypominające żel, o cudownie rozpływającym się wnętrzu. Takie wynalazki sprawiają, że kuchnia przypomina bardziej laboratorium, niż to, z czym kojarzy się większości z nas. Wbrew skojarzeniom z chemią- kuchnia bazuje wyłącznie na naturalnych produktach, a sztuka polega na nadaniu im odpowiedniej formy, przy znajomości konkretnych właściwości. Jak można się domyślać, kluczowa w całym procesie jest precyzja przy odmierzaniu składników. Drobna pomyłka może zepsuć całe danie, którego przygotowanie wymaga nie lada wysiłku.

Metody wykorzystywane w kuchni molekularnej

Do obróbki dań również używa się naturalnych składnikach, co pozwala delektować się potrawą bez konserwantów, czy sztucznych barwników. Jedną z bardziej znanych metod jest stosowanie ciekłego azotu, który zamraża potrawy, bez skutków ubocznych. Stosuje się go również do napoi, co wywołuje pojawienie się ulotnego dymu, który dość intensywnie rozprzestrzenia zapach. Taka forma spożywania jest dla większości ludzi zupełnie nowa i stanowi ciekawe doświadczenie. Kolejnym popularnym sposobem zmiany składników jest dekonstrukcja. Polega ona na przekształceniu formy, tekstury, czy ogólnego wyglądu danego składnika. Koniecznym jest, by degustator znał produkt, gdyż inaczej nie doceni nowatorskiego podania. Co w kuchni molekularnej można podziwiać, to zagęszczanie bez ingerencji w smak potrawy. Dokonuje się go za pomocą chociażby gumy ksatanowej, czy maltodekstryny. Technik przekształcania dań jest mnóstwo, a być może dzięki swoim zaletom wejdą na stałe do kuchni w każdym kraju.

Kuchnia molekularna przepisy

Na przepisy trafić można oczywiście w Internecie. Szczegóły dotyczące przepisów znajdziemy w Internecie, gdzie możemy dowiedzieć się przydatnych informacji, które pomogą nam opanować poszczególne metody. Natknąć się można na brulee z szafranem, polędwicę wołową z pesto, piankę z soku jabłkowego, makaron z zielonej herbaty, czy żel ananasowy. Pozostało tylko nabrać trochę wprawy i można we własnym domu zaskoczyć gości sztuką, za jaką uważa się kuchnie molekularną.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest