Chleb to jeden z podstawowych składników w diecie u większości ludzi. Jest to pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochenki różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia (kwaśny węglan sodu), znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.
Spis treści
Gatunki chleba ze względu na rodzaj mąki:
- chleb żytni (razowy i biały),
- chleb mieszany żytnio-pszenny,
- chleb pszenny,
- chleb orkiszowy,
- chleb jęczmienny,
- chleb owsiany,
- chleb kukurydziany,
- chleb gryczany,
- chleb jaglany,
- chleb wieloziarnisty.
Nawet w czasie odchudzającej diety nie powinniśmy całkowicie rezygnować z węglowodanów. Chleb jest podstawowym dostawcą węglowodanów złożonych, które w przeciwieństwie do prostych, wolno uwalniają energię, dzięki czemu unika się napadów głodu.
Chleb kalorie
Przyjmując, że 1 kromka chleba ma około 80 kcal, 3 kromki to wartość energetyczna 1 posiłku. Zjadając więcej chleba, należy liczyć się z tym, że można przybierać na wadze. Warto wiedzieć, że najmniej korzystnym rodzajem chleba jest ten sporządzony z białej, rafinowanej mąki. Posiada on wysoki indeks glikemiczny i stymulować może nadmierne wydzielanie insuliny. Tymczasem nadmiar insuliny wiąże się z nadmiarem tłuszczu. Dobrą alternatywą jest ciemne pieczywo. Ma żelazo, magnez, cynk, ale głównie dużo błonnika, który z jednej strony wiąże w organizmie wodę i pozwala długo nie odczuwać głodu, a z drugiej pobudza jelita do pracy, dzięki czemu unika się zaparć.
Za najbardziej kaloryczny można uznać chleb pszenny – w 100 gramach znajduje się 257 kilokalorii oraz chleb pita – w 100 gramach znajduje się 262 kalorie. Najmniej kaloryczny jest chleb razowy na miodzie, który w 100 gramach ma 225 kalorii.
Ile kalorii ma kromka chleba? Jedna kromka pieczywa to ok 60-100 kcal. W 100g pieczywa jest ok 260 kcal. Optymalna ilość spożywania pieczywa w ciągu dnia to ok 3 kromek chleba. Pamiętajmy, że od samego pieczywa się nie tyje, jeśli mieści się w nasz dzienny bilans kalorii.
Chleb razowy kalorie
Jeśli pieczywo to jeden z głównych elementów diety, warto zastanowić się nad skorzystaniem z chleba razowego. Chleb razowy to doskonała propozycja dla osób odchudzających się bądź dbających o zdrowe odżywianie, ponieważ jest to chleb o wysokiej zawartości składników odżywczych przy niskiej zawartości kalorii. Jedna kromka chleba razowego może ważyć około 35 gramów. Zazwyczaj na śniadanie, kolację bądź przekąskę spożywa się więcej kromek, a powinno ograniczać się ich liczbę, dlatego można robić kanapki z większą ilością składników. Chleb razowy jest bardziej sycący od zwykłego, białego chleba, zatem można zjeść go mniej i poczuje się sytość.
Jedna kromka zawiera 75 kalorii, 2,1 g białka, 0,6 g tłuszczy, w tym 0,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 3 g błonnika. Główne źródło kalorii w chlebie razowym to węglowodany, których w jednej kromce jest 18 gramów.
Chleb żytni kcal
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem na dietach odchudzających jest spożywanie chleba żytniego. Chleb żytni jest tym produktem, do którego eksperci do spraw żywienia nie mają zastrzeżeń, naprawdę warto go jeść. To właśnie żyto jest najczęściej uprawianym zbożem w Polsce, ale bardzo rzadko jest spożywane przez Polaków.
W chlebie żytnim przede wszystkim znajduje się dużo witamin z grupy B. Chleb ten jest cennym źródłem cynku oraz alkaloidów, które w dużej mierze są odpowiedzialne za znaczne obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ważne, aby chleb żytni był wypiekany na zakwasie, ponieważ dzięki temu mamy do czynienia z fermentacją mlekową. Podnosi ona miedzy innymi zawartość kwasu foliowego w chlebie oraz sprzyja rozwojowi bakterii probiotycznych. Chleb żytni to także źródło żelaza i manganu. W 100 g chleba żytniego znajduje się około 225 kcal, 6,8 g białka, 1,8 g tłuszczy, 44,7 g węglowodanów. Jedna kromka, czyli 30 g zawiera zatem około 67 kcal.
Samo pieczywo tuczy tylko w przypadku spożywania go w nadmiernej ilości, tak jak większość produktów żywnościowych. Niestety na pieczywie najczęściej lądują wędliny, sery, majonez i wiele innych dodatków, które sprawiają, że pieczywo jest dużo bardziej kaloryczne. Warto pamiętać, aby we wszystkim zachować zdrowy rozsądek. W przypadku jedzenia jest to zbilansowana dieta, ułożona zgodnie z naszym zapotrzebowaniem kalorycznym.