Kompot czy jest zdrowy? Czy lepiej z niego zrezygnować?

Kompot, czyli napój kojarzony przede wszystkim z dzieciństwem jako dodatek do rodzinnych obiadów czy nawet owocowy deser. Obecnie kompot nie jest już tak bardzo popularny, chociaż w niektórych domach, a nawet miejscach serwujących obiady jest cały czas serwowany.

Kompot – skąd się wywodzi i jaka jest jego tradycja?

Tradycja przygotowywania kompotów sięga 700 lat wstecz i wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Z czasem rozpowszechniła się na całą Europie, a w szczególności na Europę Środkowo-Wschodnią. Co ciekawe swego czasu był tak popularny w Polsce, że w zastawie stołowej pojawiło się specjalne naczynie – kompotierka na ten rodzaj napoju. Był produkowany z (najczęściej) domowych owoców: jabłek, gruszek, agrestu, śliwek, porzeczek, rabarbaru czy truskawek.

Kompot i jego pozytywny wpływ na zdrowie

Kompot, szczególnie ten zrobiony własnoręcznie, jest jednym z najzdrowszych napojów. Dlatego warto po niego sięgać, zamiast kartonowych soków, w których składzie znajdziemy cukry i konserwanty (oczywiście nie we wszystkich – należy czytać składy). Dlaczego kompot jest zdrowy? Przede wszystkim dlatego, że jest zrobiony z owoców – domowy napój dostarczy nam mnóstwa witamin: C, A, B, K i E, a co za tym idzie zostanie wzmocniona odporność całego organizmu oraz poprawi się praca układu nerwowego. Dodatkowo zapewni nam sole mineralne, których nie znajdziemy w sklepowych sokach. W przeciwieństwie do surowych soków nie uszkadza energii trawiennej, ponieważ owoce są gotowane. Należy jednak zaznaczyć, że kompot z suszu nie zapewni nam tak wielu witamin jak ten ze świeżych owoców.

W zależności od tego z jakiego owocu został przygotowany napój właściwości zdrowotne będą inne. Przykładowo za upiększające działanie odpowiada kompot z jabłek, które zawierają wiele antyoksydantów. Jeżeli natomiast mamy problemy trawienne powinniśmy sięgnąć po pyszny domowy napój przygotowany ze śliwek – dobrze jest go spożywać podczas rodzinnych imprez (np. świąt bożonarodzeniowych), w trakcie których nie ruszamy się zbyt wiele, za to cały czas mamy coś na talerzu. Oprócz poprawy pracy układu pokarmowego, śliwki dają poczucie sytości – dzięki czemu jest szansa, że podczas takich uroczystości zjemy po prostu mniej. Kwaśny kompot z rabarbaru pomoże na wzdęcia, natomiast napój przygotowany z gruszek odkwasi organizm oraz będzie skuteczny w walce z zaparciami.

Jak przygotować kompot?

Najlepiej opierać się na tradycyjnym, prostym przepisie na kompot – takim, który wykorzystywały nasze babcie. Należy ugotować ok. 2 litry wody w garnku, i dodać do tego umyte i pokrojone owoce. Nie musimy się ograniczać do jednego rodzaju owoców – możemy je mieszać, ważne aby były dojrzałe i świeże – najlepiej sezonowe. Jeśli nie ma akurat sezonu na owoce, z których mamy ochotę zrobić kompot można dodać susz (najlepiej ususzony w domowych warunkach) – warto tylko zwrócić uwagę w sklepie, czy nie został on poddany procesowi siarkowania, który odbiera owocom wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Kompot gotujemy pod przykryciem przez 30 minut, następnie studzimy – tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia.

Jakie dodatki pasują do kompotu?

Do kompotu pasują różne dodatki – zioła, przyprawy, nasiona. W zależności od tego co kto lubi. Najpopularniejsze, które podkręcą smak naszego napoju to: goździki, cynamon, morwa biała, płatki migdałów, imbir, kardamon, owoce goji, laska wanilii. Warto poznać wcześniej właściwości poszczególnych dodatków. Goździki, cynamon, kardamon są rozgrzewające – dlatego dobrze jest je dodawać do napoju w okresie jesienno – zimowym. Owoce goji świetnie wpływają na układ krążenia, a także poprawiają odporność. Natomiast dodanie mięty zapewni doskonałe orzeźwienie (które jest nieocenione w upalne dni).

Czy kompot powinno się słodzić?

Kompotu w żadnym wypadku nie powinniśmy dosładzać cukrem – owoce same w sobie są wystarczająco słodkie, dodając cukier zniszczymy jedynie smak napoju. Jeśli jednak jesteśmy przyzwyczajeni do słodkich napitków i kompot jest dla nas zbyt kwaśny – możemy do swojej porcji dodać odrobinę miodu, który zapewni słodką nutę.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest