Jesień tuż-tuż. Zadbaj o dietę bogatą w warzywa sezonowe i uchroń się przed jesienną chandrą

Wrzesień to okres, w którym lato chyli się ku końcowi, ustępując miejsca jesieni. Coraz dłuższe noce, obfite opady deszczu, niższe temperatury i mały dostęp do światła sprawiają, że wiele osób nie przepada za tą porą roku.
Jednym ze skuteczniejszych remediów na jesienną depresję jest odpowiednia dieta bogata w sezonowe warzywa, zwłaszcza że organizm potrzebuje w tym okresie sporej dawki witamin, które wynagrodzą mu brak słońca i wzmocnią odporność.

Jakie warzywa sezonowe powinny zagościć na naszych stołach?

Warzywa sezonowe, czyli te, które rosną jeszcze na polach, są o wiele zdrowsze od mrożonych lub importowanych produktów. Jesienią na naszych stołach powinny zagościć przede wszystkim warzywa zielone: szczaw, pietruszka, por, brukselka, brokuł, szpinak, ogórek, kapusta, kalafior, czy cukinia. Nie powinno jednak zabraknąć miejsca dla niezwykle zdrowych: buraków, papryki, bakłażanów, marchewek, selerów, dyń, ziemniaków i pasternaku.

Moc składników odżywczych, witamin i minerałów zwalczy zły nastrój

Nie bez kozery mówi się, że jesienne warzywa to swego rodzaju naturalna apteka, nie tylko na zły nastrój, ale również na przeziębienia, ogólne osłabienie organizmu, czy problemy z prawidłową perystaltyką jelit.

Zielone warzywa, takie jak brukselka, pietruszka czy kabaczek, to niskokaloryczne bomby witaminowe zawierające potężną dawkę betakarotenu, witamin z grupy C i B, a także kwasu foliowego, karotenoidy i glukozynolaty, które to doskonale poprawiają pracę układu trawienia.

Papryka z kolei zapewni nam mnóstwo witaminy C, potasu i witaminy A, która dodatnio wpłynie na zmęczony ciągłą szarówką układ wzrokowy. Na jesiennym stole często powinny gościć także świeże ogórki będące świetnym i niskokalorycznym źródłem magnezu i potasu.

Często niedocenianym warzywem są buraki. Dzięki bogactwom kwasu foliowego, żelaza, azotynów, potasu, magnezu i wapnia doskonale zapobiegają anemii, skutecznie neutralizują rozwój wolnych rodników, silnie odżywiają organizm, poprawiają pracę układu oddechowego, poprawiają ukrwienie organizmu, a także mają działanie antynowotworowe.

Kwas foliowy i witamina B12 – skuteczna ochrona przed jesienną depresją

Wedle przeprowadzanych badań, małe stężenie kwasu foliowego oraz witaminy B12 stanowi jeden z czynników rozwoju depresji, a także wzmaga czas jej trwania. Aż 55% osób chorych na depresję wykazuje znacząco zmniejszone stężenie kwasu foliowego i witaminy B12 w surowicy krwi, a także podwyższone Hcy, czego skutkiem jest m.in. niedobór witaminowy.

Jesienią, gdy pogoda nie dopisuje, warto więc zadbać o to, by regularnie spożywać warzywa sezonowe bogate w łatwo przyswajalny kwas foliowy i witaminę B12. Te mikroelementy znajdziemy m.in. w: zielonym groszku, kalafiorze, natce pietruszki, brukselce, buraku, fasoli białej, liściach rzepy, brokułach, szpinaku i szparagach. Najwięcej kwasu foliowego znajdziemy w ciecierzycy i soczewicy. Jedna szklanka soczewicy spełnia aż 81% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Witamina B12 znajduje się głównie w produktach pochodzenia odzwierzęcego – mięsie, podrobach, rybach, jajkach, mleku, serach oraz jogurtach. Roślinnymi źródłami witaminy B12 są przede wszystkim produkty sojowe lub płatki zbożowe.

Więcej o diecie opartej na sezonowych warzywach i owocach znajdziesz na blogu Oshopping.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest