Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

Ponad pół miliona Polaków choruje na niedoczynność tarczycy, a ponad 60% z nich cierpi na nadwagę i otyłość. Odchudzanie w przypadku chorób tarczycy jest dużo trudniejszym i bardziej skomplikowanym procesem niż w przypadku osoby zdrowej.
Nie jest to jednak niemożliwe. Jeśli będziemy trzymać się pewnych wytycznych, albo zagłębimy się w dany temat, szansa na zrzucenie paru kilogramów gwałtownie rośnie. Postaramy się wam pomóc i podpowiemy, jak należy się odżywiać by pozbyć się niepotrzebnych kilogramów.

Niedoczynność tarczycy – poznaj kilka faktów na jej temat!

Zanim przejdziemy do tematu odżywiania kilka słów odnośnie niedoczynności. Wynika ona z faktu iż nasza tarczyca przestaje produkować wystarczającą ilość hormonów – trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4), które wpływają na mechanizmy metaboliczne. To dlatego tarczyca ma wpływ na wiele istotnych procesów naszego organizmu. Nie ma jednoznacznej przyczyny tej choroby, bowiem zaburzenia mogą wynikać zarówno z genetyki jak i trybu życia (szansa na niedoczynność wzrasta wraz z wiekiem).

Najczęściej jednak wymienia się przyczynę: braku jodu w diecie, stosowania różnych leków, napromieniowania czy innych chorób współtowarzyszących. By określić czy mamy opisywane problemy zaleca się zrobienie badania laboratoryjnego z osocza krwi, w którym zbadamy: TSH, FT3, FT4.

Niedoczynność tarczycy a dieta

Skoro wiemy już czym jest niedoczynność przejdźmy do najważniejszej kwestii: leczenia. Oprócz zażywania hormonów ważne jest stosowanie odpowiedniej diety. To ona przyczynia się do poprawienia wyników i co oczywiste, do spadku naszej wagi. Jednym z podstawowych składników diety jest białko – to ono powinno być dostarczane z niemalże każdym zjedzonym przez nas posiłkiem. Dlatego nasza dieta powinna być bogata w ryby morskie, które będą idealnym źródłem jodu dla naszego organizmu. Zaleca się więc spożywanie dorsza, łososia, makreli wędzonej czy śledzia. Są one również ważnym źródłem kwasów omega-3, które wzmacniają naszą odporność i zmniejszają stany zapalne.

Nie należy unikać tłuszczów, to nie one są największym wrogiem tarczycy. Olej kokosowy to złoty środek, który podkręca metabolizm, podnosi temperaturę ciała i sprzyja odchudzaniu. Dodatkowo jest lekkostrawny i stabilizuje poziom cukru we krwi. Jest to ważne bowiem bardzo często przy chorobach tarczycy występują inne schorzenia, takie jak np. insulinooporność.
Wielkim przyjacielem osób na diecie są kiełki. Len, konopie czy nasiona chia to źródło kwasów ALA, które są niezbędne do zachowania równowagi hormonalnej.

Niedoczynność tarczycy – produkty zakazane

Oczywiście, jak w przypadku niemalże każdej diety są też produkty zakazane. Należy za wszelką cenę pozbyć się z lodówki surowych produktów, które ograniczają wchłanianie jodu. Do takich produktów należy min: kalafior, groch, fasola, kapusta czy soja. Lepiej je zastąpić majerankiem, kminkiem czy czerwoną herbatą, która przyspiesza tempo przemiany materii.
Dodatkowym wrogiem jest cukier, który zakłóca równowagę hormonalną, która jest niezwykle istotna w przypadku zaburzeń metabolicznych. Podobnie w przypadku pieczywa rafinowanego, pełnego wzbogaconej mąki pszennej ( uwaga również na makarony!).

Ważne by podczas diety unikać wszystkich środków odchudzających, które mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm lub wchodzić w interakcje z innymi spożywanymi lekami. Reszta zaleceń nie różni się niczym od diety przygotowanej dla osób zdrowych: ważne jest regularne jedzenie, z powolnym i spokojnym przeżuwaniem pokarmu. Dodatkowo aktywność fizyczna ( z umiarkowanym tempem, bez tzw”nagłych zrywów”) i duża ilość wody mineralnej. Nie zapominajmy też o psychice – nasza własna motywacja i wiara w sukces to ogromny krok do osiągnięcia szczupłej sylwetki.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest