Jagnięcina i jej właściwości. Dla kogo? Czy jest zdrowa?

Przeciętny Polak zjada przeszło czterdzieści kilogramów mięsa rocznie. W naszym jadłospisie dominuje wołowina, wieprzowina oraz drób. A co z jagnięciną? Ta zazwyczaj ląduje na szarym końcu. Zapomniana, niedoceniania, zepchnięta na margines… Czy słusznie? Sprawdź!

Jagnięcina – super food o wyjątkowych właściwościach

Jagnięcina uchodzi za jedno z najzdrowszych mięs. Stanowi bowiem cenne źródło ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawiera między innymi:

  • kwasy tłuszczowe omega-3;
    Wspomagają pracę centralnego układu nerwowego. Obniżają poziom „złego cholesterolu” we krwi. Wzmacniają mechanizmy obronne organizmu. Niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników. Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Łagodzą stany zapalne stawów. Minimalizują ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane. Znajdują szerokie zastosowanie w profilaktyce nowotworów.
  • kwas linolowy;
    Przeciwdziała miażdżycy. Hamuje rozwój czerniaka, raka płuc i jelita grubego. Wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Przyspiesza proces redukcji tkanki tłuszczowej.
  • białka;
    Są głównym budulcem komórek ludzkiego ciała. Dostarczają energii do codziennego funkcjonowania. Uczestniczą w transporcie witamin i minerałów. Utrzymują pH płynów ustrojowych na właściwym poziomie. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.
  • witaminy z grupy B;
    Odpowiadają za sprawność intelektualną. Polepszają pamięć i koncentrację. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się neuronów. Zmniejszają stres i napięcie. Ułatwiają przyswajanie protein.
  • żelazo;
    Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu rozmaitych płaszczyznach. Bierze udział w dotlenianiu komórek. Zwalcza wirusy i bakterie. Jego niedobór prowadzi do anemii, zaburzeń rytmu serca, owrzodzeń jamy nosowo-gardłowej.
  • cynk.
    Stabilizuje struktury DNA. Normalizuje ciśnienie tętnicze krwi. Pozytywnie wpływa na płodność i stan kości. Wykorzystuje się go w leczeniu trądziku, reumatyzmu, żylaków, cukrzycy, etc.

Jagnięcina – kto i w jakich ilościach powinien ją spożywać?

Jagnięcina to dobra alternatywa dla „klasycznej” wołowiny czy wieprzowiny. Powinna znaleźć się zarówno w jadłospisie dzieci jak i dorosłych. Zaleca się ją także osobom starszym. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Zgodnie z wytycznymi wydanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w 2017 roku, należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do pięciuset gram tygodniowo. Warto unikać produktów wysoce przetworzonych, na przykład gotowych potraw. Lepiej zastąpić „sklepowe przysmaki” samodzielnie przygotowanymi daniami.

Jagnięcina przepisy

1. Gulasz jagnięcy z warzywami

Składniki:

  • 60 dag łopatki jagnięcej;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1-2 cebule;
  • 3-4 łyżki pasty pomidorowej;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 1 seler;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki;
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
  • 1 liść laurowy;
  • 1 gałązka rozmarynu;
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku;
  • 500 mililitrów bulionu drobiowego;
  • 200 mililitrów czerwonego, wytrawnego wina;
  • sól i pieprz do smaku;
  • szczypta mąki;
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
1. Obierz pietruszki, marchewki i selera. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Mięso i pozostałe warzywa pokrój w kostkę o grubości dwóch centymetrów.
2. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie. Oprósz kawałki jagnięciny mąką i wrzuć na patelnię. Poczekaj, aż mięso nabierze złocistego koloru. Następnie przełóż je do dużego, żeliwnego garnka.
3. Na tej samej patelni przesmaż warzywa (razem z liściem laurowym, rozmarynem oraz tymiankiem), a także pastę pomidorową z ostrą papryką i kminem rzymskim.
4. Dodaj wszystko do mięsa.
5. Wlej do garnka z jagnięciną i warzywami bulion. Gotuj gulasz na średnim ogniu przez pół godziny aż zgęstnieje. Dolej wino i trzymaj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem przez kolejne czterdzieści minut. Dopraw danie solą, pieprzem i miodem.
6. Odparuj gulasz do uzyskania gęstej, aksamitnej konsystencji.
7. Możesz go podawać z kopytkami, bagietką, pieczonymi ziemniakami, puree z batatów albo gotowanymi brokułami

2. Pieczona jagnięcina w marynacie

Składniki:

  • comber jagnięcy (600 gram);
  • miód (25 gram);
  • olej (25 gram);
  • ciepła woda (25 gram);
  • musztarda (25 gram);
  • czosnek (2 ząbki);
  • sezam (1 łyżeczka);
  • rozmaryn (1 gałązka);
  • natka pietruszki;
  • szczypta koperku;
  • szczypta kminku.
    Sposób przyrządzenia:
    1. Przygotuj marynatę w osobnym naczyniu. Posiekaj rozmaryn, pietruszkę i czosnek. Dodaj miód, wodę, musztardę, olej, sezam, koperek i kminek. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
    2. Oczyść comber z nadmiaru tłuszczu. Starannie wysmaruj go marynatą, a potem przełóż do pojemnika i szczelnie zamknij.
    3. Odstaw jagnięcinę do lodówki na całą noc (albo przynajmniej kilka godzin). Następnie piec mięso w temperaturze 180 stopni przez czterdzieści pięć minut na blasze wyłożonej pergaminem. Pamiętaj, by co jakiś czas je obracać.
    4. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami.

3. Hamburgery jagnięce

Składniki:

  • mielona jagnięcina (1 kilogram);
  • rozmaryn (1 gałązka);
  • czosnek (2 ząbki);
  • jajko (1 żółtko)
  • mielony imbir (pół łyżeczki)
  • kmin rzymski (pół łyżeczki);
  • kminek (pół łyżeczki);
  • sól i pieprz;
  • olej;
  • bułki kajzerki (4 sztuki).

Sposób przyrządzenia:
1. Drobno posiekaj czosnek i rozmaryn. Dodaj je do jagnięciny razem z żółtkiem, imbirem, kminem i pozostałymi przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
2. Uformuj cztery kotlety (250 gram każdy) i wstaw je do lodówki na godzinę.
3. Posmaruj mięso delikatnie olejem. Grilluj hamburgery 4-5 minut z każdej strony.
4. Zarumień bułki na patelni.
5. Podaj burgery z ulubionymi dodatkami (sałatą, ogórkiem, pomidorami, sosem czosnkowym, etc.).

Jagnięcina – czy warto w nią inwestować?

Z całą pewnością. Spożywana z umiarem wywiera dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawiera bowiem wiele istotnych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne by jagnięcina, którą włączamy do swojego jadłospisu pochodziła z wiarygodnego źródła. Po czym poznać, że mamy do czynienia z dobrym produktem? Mięso młodych owiec i baranów powinno być miękkie, sprężyste, soczyste i bladoróżowe.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest