Dobry budyń domowej roboty może być wspaniałą alternatywą dla wysokokalorycznych i niezdrowych słodyczy szczególnie, że jego wykonanie jest szybkie, łatwe i niedrogie. Ta zdrowa przekąska z pewnością zasmakuje wszystkim dzieciakom, a nam poprawi nastrój w gorszy dzień. Świetnie sprawdzi się w charakterze deseru po rodzinnym obiedzie albo na dziecięcym przyjęciu. Budyń możemy podawać w wielu wariantach smakowych, a także z użyciem wielu dodatków, dzięki czemu z pewnością każdemu przypadnie do gustu.
Spis treści
Jak zrobić budyń?
Istnieje kilka sposób na wykonanie smacznego budyniu. Dobór składników uzależniony jest od naszych preferencji smakowych – możemy przygotować budyń waniliowy, czekoladowy, a także z owocami lub owocowymi sosami. Do przygotowania większości budyniu waniliowego będziemy potrzebowali:
- pół litra mleka (2 szklanki)
- 3 łyżek cukru
- pół laski wanilii – jeśli nie mamy w domu wanilii, możemy zastąpić ją cukrem wanilinowym
- 1 łyżki masła
- 2 żółtek jaj
- 2 łyżek mąki ziemniaczanej (osoby, które wolą budyń o gęstszej konsystencji powinny użyć 3 łyżek)
Do wykonania budyniu czekoladowego użyjemy praktycznie tych samych składników, musimy tylko zmienić laskę wanilii na 50 gramów czekolady, najlepiej deserowej..
Do przygotowania budyniu będziemy potrzebowali garnka i szklanki. Około 375 mililitrów mleka (półtorej szklanki) wlewamy do garnka, dodajemy łyżkę masła i gotujemy na małym ogniu. Do reszty mleka dodajemy cukier, żółtka jaj, mąkę i laskę wanilii lub czekoladę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy . Powstałą mieszankę powoli dolewamy do gotującego się mleka. Równocześnie mieszamy i gotujemy budyń przez około minutę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Taki deser możemy urozmaicić owocami lub konfiturą, a nawet poprzez dodanie na spód pokruszonych herbatników lub płatków muesli. Doskonale sprawdzi się z karmelizowanymi orzechami lub owocami. Świetnie nadaje się także jako dodatek do ciast.
Oczywiście, możemy także zdecydować się na alternatywne podejście do tej popularnej słodkości. Możemy zrobić budyń śmietankowy, choć musimy się liczyć ze stosunkowo dużą kalorycznością deseru lub budyń dyniowy.
Budyń wegański
Budyń jest idealnym przysmakiem także dla osób na diecie wegańskiej, cierpiących na alergie pokarmowe lub po prostu ciekawych nowych smaków i doświadczeń kulinarnych. Istnieje kilka sposobów na wykonanie tego przysmaku w wersji roślinnej. Pierwszy sposób jest zarazem najszybszym i najłatwiejszym (a jednocześnie smakiem najbliższy pierwowzorowi), ponieważ polega na zrezygnowaniu ze wszystkich odzwierzęcych produktów i zastąpieniu ich dowolnym mlekiem roślinnym, choć ze względu na naturalną słodycz i wartości odżywcze szczególnie poleca się mleko migdałowe lub na bazie kokosa. Jeżeli mamy więcej wolnego czasu lub jesteśmy otwarci na eksperymenty w kuchni, możemy wykonać budyń z kaszy jaglanej lub ryżu.
Do wykonania budyniu z kaszy jaglanej będziemy potrzebowali:
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 ml mleka roślinnego
- 2 łyżeczek miodu lub syropu z agawy
- 1 banana
Gotujemy kaszę jaglaną na wodzie z dodatkiem 100 ml mleka roślinnego dla uzyskania miękkości i słodyczy kaszy. Po ugotowaniu dodajemy obranego banana i całość blendujemy, możemy dosłodzić miodem lub syropem z agawy. Dobrze komponuje się ze świeżymi owocami, konfiturami i musami. Dla uzyskania lepszego efektu smakowego i wizualnego warstwy budyniu możemy przekładać kawałkami herbatników, gęstym syropem lub owocami.
Z kolei do wykonania wegańskiego budyniu z ryżu będziemy potrzebowali:
- 1,5 szklanki (375 ml) mleczka kokosowego
- 100g białego ryżu
- 2-3 łyżeczek syropu z agawy lub miodu
- 100ml wody
- pół laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- ⅓ łyżeczki soli
Do garnka przelewamy mleczko i wrzucamy ryż, który gotujemy na małym ogniu przez kilkanaście minut aż do lekkiego rozgotowania. Po ostudzeniu dodajemy pozostałe składniki i wszystko blendujemy do momentu uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Budyń wspaniale się komponuje z kawałkami czekolady, daktylami lub wiórkami kokosowymi.
Jak widzimy, istnieje wiele sposobów na wykonanie tego pysznego, zdrowego deseru. Warto eksperymentować ze smakami, by przekonać się, które trafiają w nasze gusta!