Dieta startowa – zasady, efekty i opinie

Dieta startowa – odchudzająca dieta polegająca na dostosowaniu jadłospisu do naturalnego rytmu organizmu. Czy rzeczywiście można pozwolić sobie na różne pokarmy, nawet te niezdrowe?

Dieta startowa – co to?

Dieta startowa to inaczej chronodieta lub chronoodżywianie. Jest to dieta odchudzająca, która zakłada, że każdy ze składników odżywczych powinien być zjedzony o odpowiedniej porze dnia. Przyjęty w niewłaściwym czasie może przyczynić się do otyłości. Dzieje się tak dlatego, że organizm w rytmie dobowym wydziela określone enzymy i hormony, które są odpowiedzialne na przykład za: odczuwanie głodu, procesy trawienia czy oczyszczania. Zjedzenie pokarmu o odpowiedniej porze dnia przyśpiesza metabolizm i ułatwia odchudzanie.

Zasady diety startowej

Zasady tej diety są bardzo proste. Należy unormować dobowy rytm swojego organizmu czyli na przykład wstawać i kłaść się spać codziennie o tej samej porze. Przy czym należy pamiętać o tym, że:

  • śniadanie – jeść godzinę po przebudzeniu, między 7 a 9. W tym czasie następuje szczytowy poziom kortyzolu, który odpowiada za sprawne trawienie. Organizm wydziela także enzymy, które są odpowiedzialne za przekształcanie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Na śniadanie można zjeść chleb z masłem, jajecznicę z szynką, bagietkę z serem. Może ono zawierać słodkości;
  • obiad – jeść między godziną 12 a 14, ponieważ w tym czasie aktywne są proteazy czyli enzymy odpowiedzialne za trawienie białek. Organizm jest w stanie poradzić sobie nawet z ciężkostrawnymi posiłkami. Na obiad można zjeść ryż, makaron, ziemniaki lub fasolę. Powinien zawierać porcję jabłka, ale należy zrezygnować z warzyw;
  • podwieczorek – jeść o 16 lub 17. Dozwolone jest awokado, oliwki, orzechy, masło orzechowe. Można także zjeść miód, dżem oraz czekoladę.
  • kolacja – powinna być zjedzona o 18 lub 19 oraz być niskokaloryczna. Pod koniec dnia tempo metabolizmu spada, a organizm pracuje wolniej, enzymy trawienne nie są już aktywne. Może zawierać warzywa, chude mięso, ryby i mleczne desery.

A co z osobami, które nie mogą jeść o tych porach?

Jest wiele osób, które nie mogą sobie pozwolić na jedzenie w wymienionych godzinach. Czy w takim razie nie mogą przejść dietę startową? Ależ nie. Warto posłuchać własnego organizmu. Należy pamiętać, żeby śniadanie zjeść nie wcześniej niż godzina i nie później niż dwie godziny po wstaniu. Obiad zjeść najpóźniej 5 godzin po przebudzeniu, a kolację najpóźniej 90 minut po spożyciu podwieczorku i przed pójściem spać. Spokojnie można pospać dłużej.

Pokarmy

Najlepszymi pokarmami w tej diecie są jajka, chude i tłuste mięso, ryby, tłuszcze roślinne, awokado, orzech oraz kokos. Każdego dnia możesz pozwolić sobie na kieliszek lub dwa czerwonego wina lub szampana.

Efekty diety startowej

W okresie pomiędzy posiłkami, który trwa od 4 do 12 godzin po spożyciu, mobilizowane są rezerwy glikogenu, tak aby zapewnić stały dostęp substratu energetycznego dla mózgu. Jednocześnie, kiedy spada poziom insuliny – następuje wzmożony rozpad tkanki tłuszczowej. Jeżeli ostatni posiłek pozbawiony będzie węglowodanów, nie spowoduje wyrzutu insuliny i pozwoli na wykorzystanie tkanki tłuszczowej do celów energetycznych. Można zatem spodziewać się pewnego spadku masy ciała lub chociażby w ten sposób zapobiec jej przyrostowi. Stosowanie chronodiety nie tylko pozwala w dłuższej perspektywie pozbyć się niedużej nadwagi, ale poprawia także formę całego organizmu i korzystnie wpływa na jakość snu. Chronoodżywianie jest polecane szczególnie aktywnym osobom, które w ciągu dnia potrzebują dużej dawki energii. Autorzy diety zapewniają, że dzięki niej będziemy mieć lepsze samopoczucie. Osoby, które stosowały dietę startową zapewniają, że efekty były szybko zauważalne. Podkreślają, że mają lepsze samopoczucie, są zdrowsze, a co najważniejsze: schudły.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.