Dieta rotacyjna – zasady, efekty i opinie

Coraz częściej zaczynają się pojawiać nowe trendy żywieniowe, które mają na celu nie tylko pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy, ale również ułatwić identyfikację produktów, które nas uczulają. Do tego rodzaju diet należy między innymi dieta rotacyjna. Na czym ona polega oraz czy jej stosowanie nie zaszkodzi naszemu zdrowiu? Sprawdźmy!

Jeszcze kilkanaście lat temu liczba osób cierpiąca na alergie pokarmowe była o wiele mniejsza niż teraz i zazwyczaj dotyczyła małych dzieci. Obecnie coraz więcej osób dorosłych uskarża się na dolegliwości, których przyczynę ciężko jest zdiagnozować. Tu z pomocą przychodzi właśnie dieta rotacyjna, która pomaga zidentyfikować szkodzące nam produkty spożywcze.

Żywienie osób cierpiących na alergie pokarmowe

Prawidłowo opracowana dieta jest jednym ze sposobów na odkrycie, który składnik pokarmowy wywołuje rożnego typu zaburzenia o charakterze alergicznym. Alergie pokarmowe ciężko jest zdiagnozować, gdyż alergeny pokarmowe wywołują reakcję ogólnoustrojową, a nie zamykają się jedynie w obrębie układu pokarmowego. Mogą one wywoływać równie dobrze świąd skóry, puchnięcie, bóle głowy, reakcje układu pokarmowego, czy nawet problemy ze snem. Układ pokarmowy w tej kwestii również może dwojako reagować, chociażby prowadząc do braku apetytu, co ciężko jest powiązać z reakcją alergiczną.
W przypadku alergii pokarmowej trudno jest ustalić, z jakim alergenem mamy do czynienia, tym bardziej jeśli szkodzą nam produkty z różnych grup żywieniowych. Pomocne w tym przypadku jest wprowadzenie odpowiedniej diety, przy której pomocy obserwujemy nasz organizm. Dieta ta składa się z konkretnych posiłków spożywanych z odpowiednią częstotliwością. Właśnie takie kryteria spełnia dieta rotacyjna, która w przypadku niektórych osób może być stosowana przez całe życie.

Zasady diety rotacyjnej

Celem zastosowania tej diety jest identyfikacja pokarmów, na które organizm reaguje nadwrażliwością, wyciszenie odpowiedzi układu immunologicznego, a także profilaktyka rozwoju dalszych alergii. Menu diety rotacyjnej możemy podzielić na mniej bądź bardziej surowe. Podstawową zasadą jest wprowadzanie do jadłospisu produktów z tej samej klasy zoologicznej czy też rodziny botanicznej w odstępie 4 dni. Przykładowo, jeśli w poniedziałek spożywamy ziemniaki to mogą się one znaleźć na naszym talerzu dopiero w piątek. Niekiedy jednak produkty z tej samej rodziny mogą być spożywane w odstępach dwudniowych, ale dotyczy to wyłącznie osób, które nie odczuwają żadnych dolegliwości alergicznych.

Dieta ta wymaga bacznych obserwacji reakcji organizmu na poszczególne produkty. Wszelkie odstępstwa od normy, które mogą wskazywać na pojawienie się alergii na dany produkt należy notować w prowadzonym dzienniczku.

Efekty

Dieta ta prowadzi do deficytu energetycznego, którego skutkiem jest spadek masy ciała. Uznaje się, że przewlekły stan zapalny, który towarzyszy nietolerancją pokarmowym może sprzyjać przyrostowi wagi, a finalnie otyłości. Zastosowanie diet eliminacyjnych, a taką jest dieta rotacyjna ułatwi powrót do prawidłowej masy ciała. Wielu specjalistów sugeruje, aby podczas stosowania diet rotacyjnych całkiem zrezygnować ze spożycia cukru, nabiału, czy nawet glutenu.

Opinie

Dieta rotacyjna odchudzanie wspomaga, prowadząc do utraty nadprogramowych kilogramów. Dzięki zastosowaniu takiej metody efekty odchudzania się są znacznie większe niż w przypadku tradycyjnych diet. Pomaga ona schudnąć bez efektu jo-jo, dzięki czemu posiada wielu zwolenników. Coraz więcej osób zaczyna zauważać jej dobroczynne działanie. Korzystają z niej zarówno osoby aktywnie fizycznie, ale i takie, które prowadzą raczej siedzący tryb życia. Poza spadkiem wagi, który w jej przypadku ma raczej charakter drugoplanowy najważniejsze jest rozpoznanie i wyeliminowanie produktów, które nam nie służą.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest