Dieta pływacka – zasady i efekty

Woda nie jest naturalnym środowiskiem dla człowieka, niemniej jednak pływanie w niej jest doskonałym sposobem na utrzymanie dobrej kondycji. Pozwala ono na wyciszenie, stanowi odskocznie od trudów codziennego życie. Trening pływacki pobudza także układ krążenia, zwiększa pojemność płuc, angażuje niemal wszystkie mięśnie nie obciążając przy tym stawów. Ruch w wodzie pozwala również zgubić nadprogramowe kilogramy oraz wyrzeźbić ciało.

Samo przebywanie w basenie przyspiesza tempo przemiany materii o 50%, a 30-minutowe pływanie spala więcej tłuszczu niż taki sam wysiłek trwający na lądzie. Dlatego nawet osoby traktujące pływanie czysto hobbistycznie powinny pamiętać o odpowiednim odżywianiu. Właśnie dla nich stworzona została dieta pływacka. Pozwala ona uzupełniać wysokie straty energetyczne powstałe w trakcie wysiłku i tym samym czerpać jak najwięcej korzyści z treningów pływackich.

Dieta pływacka czyli, co jeść przed i po pływaniu?

Bez względu czy pływając staramy się schudnąć, czy też jest to dla nas jedynie sposób na rozruszanie mięśni, nie należy zaczynać treningu na czczo. Brak posiłku sprawi, że zamiast tkanki tłuszczowej organizm zacznie spalać mięśnie. Posiłek złożony z, gwarantujących stopniowe uwalnianie węglowodanów, płatków owsianych górskich uzupełnionych lekkostrawnym źródłem białka to dobra propozycja dla osoby planującej udać się na basen. Dieta pływacka zastrzega sobie do 15 -20 % białka w całości dziennej diety. W zależności od częstości i intensywności treningów, oraz stopnia wchłanialności białka przelicznik wynosi od 1,3 (2-3 treningi) – 1,7 g/kg masy ciała (powyżej 3 treningów tygodniowo).

Równie ważny jest posiłek potreningowy, który należy zjeść niedługo po wyjściu z wody. W uzupełnieniu strat energetycznych szczególnie pomocne są węglowodany (np. banan), które ułatwiają odbudowę glikogenu w mięśniach. Ważne jest także by w przeciągu 2 godzin po pływaniu spożyć większy pełnowartościowy posiłek.

W trakcie i po treningu należy pamiętać o piciu wody – minimum 05, do 1 l w trakcie i minimum 0,5 l do 20 minut po ćwiczeniach. Podczas treningu trwającego dłużnej niż 1,5 h powinno się uzupełniać elektrolity naturalnymi izotonikami, które wspomogą organizm w walce z odwodnieniem przestrzeni międzykomórkowych

Kiedy stosujemy dietę pływacką?

Dieta pływacka nie dotyczy jedynie dni spędzonych na basenie. Pływak amator powinien pamiętać by w swym codziennym jadłospisie zawrzeć:

  • niezbędne do prawidłowej regeneracji powysiłkowej białko. Doskonałym jego źródłem jest jajo, soja, mięso, drób, mleko, sery a także ryby,
    węglowodany, które są paliwem dla mięśni. Dobre węglowodany znaleźć można w produktach pełnoziarnistych, kaszach, ryżu brązowym, basmati, parabolicznym, dzikim, ziemniakach oraz batatach,
  • wspomagający procesy życiowe tłuszcz nienasycony znajdujący w m.in. rybach, oliwie z oliwek,
  • wodę, która wypijana w odpowiedniej ilości poprawia wyniki sportowe,
    produkty bogate w witaminy i składniki mineralne poprawiające witalność.

Korzyści sportów wodnych, w tym pływania, jest bez liku. Wpływają one pozytywnie na zdrowie, wygląd, kondycję. Jednakowoż by w pełni móc czerpać z ich zalet niezbędna jest odpowiednio zbilansowana dieta pływacka.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest