Dieta owocowa – zasady, produkty i jadłospis

Początek lata od zawsze kojarzy nam się z beztroskimi wakacjami, czyli piękną słoneczną pogodą, aktywnością na świeżym powietrzu z przyjaciółmi lub rodziną, a także lekką i przepyszną dietą owocowo-warzywną. Wysokie temperatury wiążę się z koniecznością eksponowania naszego ciała – czy to w krótkiej sukience na ulicy, czy kusym kostiumie kąpielowym na plaży – dlatego w tym okresie szczególnie zależy nam na szczupłym i atrakcyjnym wyglądzie. Może warto połączyć pielęgnację o wygląd i zdrową sylwetkę z darami lata, czyli owocami?

Zasady stosowania diety owocowej

Dieta owocowa, nazywana także frutariańską, najczęściej jest traktowana jako tymczasowa dieta odchudzająca lub oczyszczająca, choć frutarianie – radykalny odłam wegan – stosuje ją jako zwyczajową formę żywienia. Istnieje wiele odmian diety owocowej, a każda kieruje się nieco innymi zasadami. Wybór właściwej powinien być podyktowany naszymi osobistymi preferencjami oraz stanem zdrowia. Najbardziej restrykcyjny wariant diety owocowej zakłada spożywanie wyłącznie owoców w formie surowej. Inne diety zakładają, że owoce stanowią główny, lecz nie jedyny składnik diety owocowej, bo około 50-75 procent spożywanych pokarmów. W przypadku takiej diety owoce mogą być poddane obróbce termicznej lub być przyjmowane w formie przecierów, musów i kremów. Jeszcze inne odmiany diety owocowej zakładają wprawdzie stuprocentowe spożycie roślin, lecz za owoce uważane są niektóre warzywa. Możemy zjadać owoce w sensie botanicznym, na przykład ogórki albo cukinię, a nawet orzechy i nasiona. Innymi słowy to, jakimi zasadami będziemy kierowali się, wybierając dietę owocową, uzależnione jest od naszego celu. Po inne produkty sięgniemy, kiedy chcemy w szybkim czasie schudnąć nadprogramowe kilogramy, pozbyć się nadmiaru wody z organizmu lub zrobić detoks, inne jeżeli kierują nami pobudki proekologiczne – szacunek do zwierząt i troska o planetę.

Produkty

Pomimo wariantywnego charakteru diety owocowej, najczęściej stosujemy ją w charakterze diety odchudzająco-oczyszczającej, który zakłada spożywanie wyłącznie surowych owoców. Ze względu na kaloryczność oraz wysoki indeks glikemiczny niektórych produktów są one wykluczane z diety owocowej. Zanim zdecydujemy się na dietę owocową, warto nakreślić, jakie produkty możemy spożywać, a jakich powinniśmy unikać. Możemy pić niegazowaną wodę, naturalne soki przecierowe lub świeżo wyciskane, napary i herbatki ziołowe. Nasza dieta powinna składać z 4-5 małych posiłków, które staramy się różnicować możliwie największym doborem owoców. Owoce, w miarę możliwości, spożywamy ze skórką ze względu na dużą zawartość błonnika. Według zasad diety frutariańskiej można spożywać wszystkie owoce w rozumieniu botanicznym. Szczególnie polecane są cytrusy ze względu na bogactwo witamin i stosunkowo niską kaloryczność. Idealnie sprawdzą się owoce leśne, a dla osób pragnących schudnąć bez wyrzeczeń także pomelo, brzoskwinie, gruszki, jabłka i arbuzy. Mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności polecane są banany, szczególnie na śniadanie (słodki i sycący, rano powinien zapewnić nam dużą dawkę energii) oraz awokado, bogate w zdrowe tłuszcze. Możemy także spożywać niektóre produkty, powszechnie acz błędnie uważane za warzywa, na przykład pomidor, cukinię, ogórek, czy paprykę. Do jadłospisu z powodzeniem możemy włączyć także mniej oczywiste owoce, jak orzech kokosowy, surowe kasztany, oliwki, niektóre odmiany orzechów (orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe) i migdały, jednak są bardzo kaloryczne i najczęściej rezygnujemy z nich.

Dieta zakłada przede wszystkim spożycie świeżych owoców, dlatego szczególnie polecana jest latem, kiedy w pełni możemy korzystać z bogactwa smaków. Bardziej liberalne warianty diety uwzględniają mrożone oraz suszone owoce, głównie daktyle. Przykładowy jadłospis mógłby wyglądać tak:

  • śniadanie: napar z pokrzywy, sałatka z banana, truskawek, melona i owoców leśnych
  • drugie śniadanie: Koktajl z owoców cytrusowych (2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, kilka kropel cytryny)
  • obiad: sałatka z awokado, oliwek, pomidorów i pomarańczy
  • podwieczorek: suszone daktyle, orzechy i winogrona
  • kolacja: smoothie truskawkowo-malinowe

Dla kogo?

Zgodnie z zaleceniami dietetyków uważa się, że dietę frutariańską możemy stosować jedynie przez 1-3 dni, gdyż po dłuższym czasie może prowadzić do poważnych niedoborów w naszym organizmie. Uważa się, że dieta owocowa przyczynia się do szybkiej utraty masy ciała, co jednak nie zostało potwierdzone naukowo. Warto stosować ją za to jako dietę detoksykacyjną, wspomagającą i regulującą pracę jelit. Niewątpliwymi atutami diety jest jej nieskomplikowanie (nie jest czasochłonna i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych), przystępna cena i powszechność składników, ich walory smakowe oraz wartości odżywcze. Przyspiesza przemianę materii oraz zapobiega nadciśnieniu, chorobom serca i cukrzycy.

Dietę odradza się kobietom w ciąży lub matkom karmiącym, dzieciom, cukrzykom i osobom osłabionym, narażonym na wzmożoną aktywność umysłową lub fizyczną, jak również nadmierny stres. Może przyczyniać się do powstawania osteoporozy, problemów dentystycznych, upośledza odporność naszego organizmu i wyjaławia z niezbędnych minerałów. Z powodu bardzo niskiej zawartości tłuszczu i białka taka dieta sprzyja utracie masy mięśniowej, trudno się nią nasycić, dlatego często towarzyszy nam uczucie głodu, co może prowadzić do poddenerwowania, osłabienia i dekoncentracji, jak również do efektu jo-jo.

Owoce są niezbędnym składnikiem diety każdego z nas i powinniśmy po nie chętnie sięgać. Niezależnie jednak od naszych codziennych wyborów i nawyków żywieniowych musimy pamiętać, że nie są w stanie zapewnić nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest