Skandynawowie są postrzegani w całej Europie jako ludzie cieszący się dobrym zdrowiem. Być może dlatego dieta norweska od kilku lat jest jedną z popularniejszych diet, które polegają na stosowaniu określonego jadłospisu.
Spis treści
Zasady diety norweskiej
Dieta ta została opracowana przez zespół lekarzy i naukowców z Oslo. Może się wydawać nieco rygorystyczna, jednak w przypadku tej diety konsekwencja i skrupulatność są konieczne, inaczej można zapomnieć o efektach. Podstawą diety norweskiej są gotowane jajka i grejpfruty. Jada się trzy posiłki dziennie (śniadanie, drugie śniadanie i obiad). Jadłospis diety oprócz jaj i owoców, składa się także z surówek oraz mięsa. Bardzo ważne, aby w okresie diety pić dużo niegazowanej wody mineralnej. Ilość spożywanego jedzenia podczas diety nie jest tak istotna, jednak jak później można się przekonać jadłospis dość dokładnie precyzuje co i ile mamy jeść w danym dniu. Sekretem diety jest niełączenie w jednym posiłku tłuszczów i węglowodanów.
Dieta norweska powinna trwać 14 dni (dwukrotnie należy powtórzyć cykl), jednak niektóre zalecenia mówią, aby przerwać dietę po 7 dniach, jeśli nie przyniosła żadnych efektów lub zaczęła szkodzić naszemu organizmowi. Jak w przypadku większości diet, największy efekt zobaczą osoby, które mają sporą nadwagę i dla nich szczególnie przeznaczona jest ta dieta.
Przykładowy jadłospis diety norweskiej
1 dzień
I śniadanie: 3 jajka gotowane
II śniadanie: 3 jajka, grejpfrut, herbata lub kawa
Obiad: 3 jajka, surówka warzywna, kawa lub herbata i 1 kromka chleba razowego
2 dzień
I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: 1–2 jajka, grejpfrut, herbata lub kawa
Obiad: mięso wołowe gotowane, pomidor, seler naciowy, ogórki i inne warzywa, kawa lub herbata
3 dzień
I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: 1–2 jajka, gotowany szpinak z łyżką jogurtu
Obiad: kotlety z kurczaka lub jagnięciny, seler naciowy, pomidor, ogórki i inne warzywa, herbata lub kawa
4 dzień
I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: surówka z warzyw, grejpfrut, kawa lub herbata
Obiad: 1–2 jajka, ser biały, gotowany szpinak, kromka chleba razowego
5 dzień
I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: 1–2 jajka, szpinak, kawa lub herbata
Obiad: ryba, surówka, kromka chleba razowego, kawa lub herbata
6 dzień
I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: sałatka z owoców, herbata lub kawa
Obiad: wołowina, seler naciowy, pomidor, ogórki kiszone, kawa lub herbata
7 dzień
I śniadanie: 1–2 jajka gotowane
II śniadanie: zimne mięso z kurczaka lub indyka, pomidor, grejpfrut
Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe, pomidor, gotowana kapusta, seler naciowy, grejpfrut, kawa lub herbata
Wady i zalety diety norweskiej
Plusem diety jest możliwość szybkiej utraty wagi ciała, około 10 kg w przeciągu 14 dni. Jest dość prosta do realizacji i nie wymaga skomplikowanych zakupów.
Dietetycy odradzają dietę norweską z faktu, iż zawiera zbyt dużą ilość jaj. WHO dopuszcza spożycie do 10 jaj na tydzień. Ilość ta w trakcie stosowania diety jest znaczenie przekroczona. Dieta ta jest monotonna, nieurozmaicona i niezbilansowana, co może prowadzić do niedoborów pewnych składników mineralnych oraz witamin. Stosowanie tej diety niesie ze sobą spore ryzyko wystąpienia efektu jo-jo.