Dieta na włosy – czyli co jeść, aby mieć piękne włosy!

Marzysz o pięknych, zadbanych i lśniących włosach? Kiedy stają się suche i łamliwe wpadasz w panikę? Podłożem problemów może być nieodpowiednia dieta. Sprawdź, jak się odżywiać, by włosy były mocne i zdrowe!

Z czego zbudowane są włosy?

Aby lepiej poznać i zrozumieć czego potrzebują Twoje włosy, dowiedz się, jak są zbudowane. Oto uproszczony opis budowy mieszka włosowego: ok. 80% składu włosa to białka (keratyna), które są ich podstawowym budulcem. Pozostałe 20% to woda, pigmenty, minerały oraz lipidy. To, co widzimy i określamy jako włos, to tak naprawdę łodyga, a pod skórą znajduje się korzeń włosa, jego cebulka, gruczoł łojowy oraz mięsień napinający włos.

Cebulki włosów zawierają komórki odpowiedzialne za ich prawidłowy wzrost. Z kolei praca gruczołów łojowych powoduje przetłuszczanie się włosów.

Co ma wpływ na kondycję włosów?

Czynników wpływających na stan włosów może być wiele. To, czy Twoje włosy są cienkie i osłabione lub gęste, i lśniące może być uwarunkowane genetycznie. Komórki DNA decydują nie tylko o kolorze włosów, ale także mają wpływ na ich strukturę. Cysteina – główny budulec białka warunkuje kształt włosów. Ma wpływ na to, czy włosy są proste, falowane lub kręcone.

Jeśli żyjesz w pośpiechu i łatwo ulegasz negatywnym emocjom lub masz tendencję do szybkiego popadania w panikę – możesz być pewna, że prędzej czy później, wszystkie negatywne sytuacje odbiją się na kondycji Twoich włosów. Długotrwały stres zbiera ogromne żniwo i ma wpływ na cały organizm. Być może już kiedyś czułaś się osłabiona z tego powodu lub zauważyłaś, że włosy zaczęły wypadać?

Odchudzanie i drastyczne ograniczenie kalorii dostarczanych w pożywieniu – to kolejny czynnik wpływający na jakość włosów. Nieodpowiednia dieta na zdrowe włosy może działać niszcząco. Jeżeli stosujesz restrykcyjną dietę, zadbaj, aby pomimo niskiej kaloryczności dostarczała wystarczającą ilość energii i była zbilansowana. Wyeliminowanie z diety większości składników odżywczych może prowadzić do zaburzeń związanych m. in. z porostem włosów.

Jak się odżywiać?

Przyczyn pogorszenia stanu włosów powinniśmy szukać w pierwszej kolejności przede wszystkim w tym, co jemy. Włosy są bardzo wrażliwe, dlatego wszelkie braki, niedobory witamin w organizmie mają ogromny wpływ na ich stan. Mogą nadmiernie wypadać, być suche, rozdwojone, łamliwe i pozbawione blasku.

Dieta na wypadające włosy powinna być bogata w białko, które jest podstawowym składnikiem budującym włosy, skórę i paznokcie. Jego źródłem są m. in. ryby, chude mięso i nabiał.

W diecie nie powinno zabraknąć też nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega – 3 i omega – 6. Produkty zawierające te kwasy to np. orzechy, oliwa z oliwek, olej lniany, siemię lniane (zawiera też cynk, potas, witaminę E) i tłuste ryby (łosoś, makrela).

Owoce i warzywa to cenne źródło witamin (A,B,C,D,E,K) oraz minerałów takich jak magnez oraz żelazo, które hamują wypadanie włosów. Cynk i selen – zmniejszają produkcję sebum odpowiedzialnego za ich przetłuszczanie.

Aby dostarczać sobie odpowiednią ilość składników odżywczych, posiłki powinny być różnorodne i kolorowe! Jedz kiwi, morele, banany, awokado, truskawki, jabłka, paprykę, brokuły, zielone rośliny liściaste np. szpinak i jarmuż.

Włącz do swojej diety rośliny strączkowe takie jak: ciecierzyca, soja, fasola, bób, groch. Zawierają biotynę obecną również w wielu popularnych suplementach diety, które rekomendowane są dla osób chcących wzmocnić swoje włosy.

Jeśli chcesz dodatkowo wspomóc porost włosów i jeszcze bardziej zadbać o ich kondycję – pij napar z suszonej pokrzywy. Podobnie jak cynk i selen, pokrzywa reguluje pracę gruczołów łojowych, więc włosy nie przetłuszczają się tak szybko. Pijąc napar z pokrzywy regularnie lub wykorzystując go zewnętrznie – jako płukankę, zauważysz, że Twoje włosy będą gęstsze, mocniejsze i bardziej lśniące.

Wymienione wyżej składniki łącz ze sobą, komponuj z nich smaczne posiłki – jedz tak, jak lubisz! Owoce możesz mieszać z warzywami i miksować w pożywne koktajle. To dobra alternatywa dla tradycyjnego śniadania.

Jakie produkty ograniczać?

Unikaj alkoholu, dużej ilości kofeiny, która wypłukuje minerały z organizmu, np. magnez. Zminimalizuj spożywanie produktów wysoce przetworzonych, gotowych wyrobów cukierniczych i dań typu fast-food. Zawierają one duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Choć nie można ich całkowicie wyeliminowywać z diety, dobrze jest je ograniczyć. Przyczyni się to nie tylko do spadku masy ciała, ale przede wszystkim do wyglądu Twoich włosów, który bardzo często informuje o kondycji całego organizmu. Zdrowe włosy – pełne blasku są znakomitym atutem każdej z nas!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest