Michel Montignac był pierwszym ekspertem w dziedzinie zdrowia, który zalecił stosowanie wskaźnika glikemicznego do kontrolowania wagi.
Dieta Montignaca opiera się na zasadzie spożywania węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Zaleca przede wszystkim spożywanie właśnie takich węglowodanów, ponieważ mają one wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi i insuliny. Ostatecznie powoduje to utratę wagi i przynosi zarazem pewne korzyści zdrowotne.
Dieta uczy dobrych nawyków żywieniowych i pomaga w:
- Utracie masy ciała,
- Utrzymaniu wagi po zakończeniu diety,
- Zapobieganiu cukrzycy typu II.
Spis treści
Podstawy diety Montignaca
Metoda Montignaca nie wymaga specjalnie ograniczenia ilości spożywanego jedzenia (jeśli dotychczasowe spożywane porcje mieściły się w granicach umiarkowanych). Jedzenie wybierasz w oparciu o jego wartość odżywczą i potencjał do utrzymania i poprawy zdrowia.
Żywność wybierana jest na podstawie następujących cech:
- Najlepsze węglowodany to te o najniższym indeksie glikemicznym.
- Tłuszcze najwyższej jakości to te o wysokiej zawartości kwasów omega 3 i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obejmuje to np. ryby, oleje roślinne, orzechy, awokado.
- Należy unikać tłuszczów nasyconych, takich jak masło i tłuste mięso.
- Białka powinny być wybrane na podstawie ich wpływu na metabolizm insuliny.
Metoda Montignaca składa się z dwóch faz
Faza I: Faza utraty wagi
Głównym celem podczas tej fazy jest wybór węglowodanów o indeksie glikemicznym wynoszącym 50 lub mniej. Ma to na celu zapewnienie, że spożywane posiłki nie będą powodować wzrostu poziomu cukru we krwi. Mądry wybór spożywanych produktów, zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i aktywuje spalanie wcześniej zgromadzonych tłuszczów, które organizm wykorzystuje jako źródło energii.
Jeśli masz do stracenia mniej niż 5 kg, powinnaś pozostać w fazie I przez co najmniej trzy miesiące. Jest to konieczne, aby dać wystarczająco dużo czasu metabolizmowi na przywrócenie prawidłowego spalania. Jeśli zamierzasz zrzucić nieco więcej, zaleca się pozostać w fazie I jeszcze przez miesiąc po osiągnięciu masy docelowej.
Faza II: Faza stabilizacji i zapobiegania
Na tym etapie utrwalasz zdrowe nawyki żywieniowe. Nadal będziesz wybierać węglowodany na podstawie ich indeksu glikemicznego. Jednak w tej fazie masz większą swobodę wyboru. Możesz jeść wszystkie węglowodany – jednak tych „złych” (o IG powyżej wartości 50) należy mimo wszystko unikać.
Oddzielanie węglowodanów i tłuszczów
Dzięki metodzie diety Montignac można wybierać spośród dwóch różnych rodzajów posiłków: masz do wyboru posiłek białko-tłuszczowy albo białko-węglowodanowy. Posiłek oparty na proteinach i zdrowych tłuszczach może zawierać węglowodany wyłącznie takie, których IG wynosi 35 lub mniej.
Natomiast posiłki białkowo-węglowodanowe zawierają węglowodany o indeksie glikemicznym od 35 do 50 z dodatkiem źródła białka o bardzo niskiej zawartości tłuszczu. W tym posiłku należy unikać tłuszczów z wyjątkiem tych produktów zawierających kwasy omega-3 z ryb lub bardzo małych porcji jednonienasyconych tłuszczów. Należy odczekać co najmniej dwie godziny po posiłku węglowodanowym przed spożyciem posiłku, który zawiera tłuszcz.
Polecane produkty
Oto niektóre produkty polecane w diecie Montignaca: pstrąg, okoń morski, łosoś, szynka, stek, kurczak, indyk, jajka, jogurt sojowy, beztłuszczowy twarożek, soczewica, płatki owsiane, ryż basmati, migdały, orzechy włoskie, grejpfruty, pomarańcze, jabłka, gruszki, mniszek lekarski, kapusta , karczochy, szpinak, cukinia, buraki, gorzka czekolada, oliwa z oliwek.