Dieta hiszpańska – zasady, efekty i opinie

Jednym z czynników wpływających na zniechęcenie do diety jest czasochłonność przygotowania posiłków ze specjalnie wyselekcjonowanych produktów. Osoby nie przejmujące się zbytnio tym, co jedzą mogą słusznie zauważyć, że zrobienie kanapki z nutellą zajmuje dosłownie kilka minut, a przygotowanie zdrowego śniadania, które zapewni energię na cały poranek przeciąga się nawet do 40 minut. Dodatkowo część dietetycznych dań wymaga niemałych zdolności kulinarnych. W odpowiedzi na te zarzuty powstała dieta hiszpańska- dla zabieganych i niekoniecznie biegłych w gotowaniu, gdyż jadłospis zawiera mrożonki, oraz półprodukty. W związku z tym uznawana jest za stosunkowo prostą, a dania poza tym, że świetnie smakują, to dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Można osiągnąć z nią duże efekty, o ile będziemy trzymać się reguł.

Zasady diety hiszpańskiej

Dieta hiszpańska należy do diet niskokalorycznych, gdyż ustalony limit dzienny powinien wynosić między 1000-1500 kcal. Jak widać liczba ta jest znacznie mniejsza niż zalecana ilość kalorii, która waha się od 2000 do 2500 kcal w zależności od prowadzonego przez nas trybu życia, wieku i płci. Poza tym każdy spożywany przez nas posiłek powinien mieć około 160 kalorii, przy nasz codzienny jadłospis powinien zawierać 5 dań oddzielonymi odpowiednimi odstępami czasowymi wynoszącymi od 3 do 4 godzin.

Wbrew obawom dieta hiszpańska zawiera produkty, które dostarczają do naszego organizmu wszystko, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, więc czyni ją to niezwykle racjonalną. Jedynym, czego w posiłkach musimy pilnować jest tłuszcz, a konkretniej jego ilość w 100 gramach dania nie powinna przekraczać 10%, czyli 10g. Zalecany czas stosowania diety hiszpańskiej wynosi 2 tygodnie, po których nie można wrócić do złych nawyków, gdyż może to skutkować częstym po odchudzaniu efektem jo-jo.

Efekty diety hiszpańskiej

Każdy organizm reaguje inaczej na zmiany, dlatego efekty warunkuje nie tylko ścisłe trzymanie się zasad, ale również metabolizm. Mówi się, że dieta hiszpańska pozwala schudnąć od 3 do 6 kilogramów. Nie bez powodu zaleca się stosować ją maksymalnie 2 tygodnie- znacznie ogranicza ilość kalorii, co na dłuższą metę może być szkodliwe dla organizmu. Musimy również zadbać o utrzymanie efektów, które uzyskaliśmy dzięki diecie. Przede wszystkim nie można wrócić do złych nawyków żywieniowych praktykowanych przed odchudzaniem, gdyż skutecznie doprowadzimy do efektu jo-jo. Najlepiej, by stopniowo z tygodnia na tydzień zwiększać dzienny limit kalorii, aż osiągniemy zalecaną liczbę 2000. Dzięki temu nasz organizm będzie miał szansę przygotować się do zwiększenia przyjmowanej ilości posiłków.

Opinie na temat diety hiszpańskiej

Dieta została doceniona przez osoby bardzo zapracowane, które nie mogą przeznaczać dużo czasu na gotowanie. Jest to również szansa do wzbogacenia dziennego jadłospisu, który bywa ubogi w warzywa i owoce, oraz poznania nowych smaków. Zwolennicy diety hiszpańskiej chwalą również możliwość „małych grzeszków’, czyli czekolady, bądź innych słodkości, których wyeliminowanie stanowi nie lada wyzwanie, szczególnie, gdy dotychczas pojawiały się codziennie.

Jak każda metoda odchudzania ma również negatywne aspekty, które dla niektórych utrudniają jej stosowanie. Wśród nich wymienia się przede wszystkim małe posiłki, które nie zaspokajają głodu. Dodatkowo nie uwzględnia indywidualnego trybu życia, który może wpływać na dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, takie jak chociażby praca fizyczna. Wydaje się, że wystarczą 2 tygodnie, by osiągnąć trwałe efekty, jednakże potrzeba również czasu, by je utrzymać, co sprawia, że w praktyce musimy dłużej uważać na jedzenie.

Przykładowy jadłospis diety hiszpańskiej

Propozycje jadłospisu, który wpisuje się w zasady diety hiszpańskiej znajdziemy na wielu stronach w internecie, bądź możemy wprowadzać do nich modyfikacje, zależne od lubianych przez nas produktów. Szczególną uwagę należy zwrócić na konieczną obecność dużej ilości owoców, które można spożywać również w formie soków, oraz warzyw. Warto zaplanować jadłospis wcześniej i w miarę możliwości zakupić większość produktów, by nie tracić czasu na codzienne odwiedziny w sklepie.

Śniadanie: kawa bez cukru, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 plasterki polędwicy drobiowej, jogurt beztłuszczowy naturalny
II śniadanie: szklanka soku jabłkowego, szklanka malin
Obiad: 300 g warzyw z patelni, jogurt naturalny
Kolacja: sałatka pomidorowa polana sosem winegret, 2 plasterki szynki z indyka

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest