Niewiele planów dietetycznych promujących utratę wagi, opiera się na węglowodanach. Dlatego dieta fasolowa jest wyjątkowa. Niektórzy odchudzający się przysięgają, że stracili kilogramy, jedząc tylko „dobre” węglowodany. Więc jaka jest różnica między „dobrymi” i „złymi” węglowodanami?
Przetworzona żywność składa się głównie z prostych węglowodanów. Powszechnie są one uważane za niezdrowe, ponieważ są udoskonalane do tego stopnia, że tracą niemal wszystkie składniki odżywcze. Ponadto, takie węglowodany są szybko zużywane przez organizm. Powoduje to przerażająco szybki wzrost, a następnie spadek cukru we krwi, który prowadzi do objadania się, podjadania i zachcianek na słodycze.
Z drugiej strony, mamy węglowodany złożone, które uważane są za te „dobre”. Cukry złożone trawione są dłużej, przez co drastycznie nie podwyższają poziomu glukozy. Dzięki temu czas pozyskiwania z nich energii znacznie się wydłuża, zapobiegając przejadaniu się i podjadaniu.
Spis treści
Zasady diety fasolowej
Fasola i inne rośliny strączkowe są bogatym źródłem węglowodanów złożonych. Mają niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, są bogate w białko i niezbędne witaminy. Jak sama nazwa wskazuje, w diecie fasolowej, fasola występuje jako kluczowy składnik. Zasadniczo zastąpisz nią wszystkie cukry i skrobie.
Popularność diety fasolowej zaczęła się w 2008 roku, gdy Neil King, mieszkaniec Essex, stracił prawie 130 kg w ciągu 9 miesięcy, jedząc samą fasolkę po bretońsku. King ważył 190 funtów przed rozpoczęciem diety. Codziennie jadł sześć puszek fasolki po bretońsku z porcją ryżu na lunch i z ziemniakiem na podwieczorek. Taką dietę trzymał przez rok.
Dieta fasolowa działa dzięki spożywaniu powoli spalających się węglowodanów. Dzięki temu organizm pracuje dłużej i ciężej, aby przetrawić spożyte ziarna. To ogranicza apetyt i sprawia, że czujesz się pełniejszy.
Korzyści diety fasolowej
Fasola jest pełna niezbędnych witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy z grupy B i węglowodany złożone. Naładowana jest magnezem, wapniem, żelazem, cynkiem i fosforem. Ponieważ fasola jest łatwa w przygotowaniu i przystępna, można ją łatwo wprowadzić do codziennych posiłków.
Jakie produkty spożywać na diecie fasolowej?
Jeśli chcesz wypróbować ten plan diety, zacznij od dodania do codziennych posiłków większej ilości warzyw strączkowych i fasoli. Polecamy fasolę półksiężycowatą (limeńską), fasolkę szparagową, ciecierzycę i zieloną fasolkę. Te odmiany fasoli mają wyjątkowo niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Biała, czerwona, czarna fasola, czy bób również stanowią świetny dodatek.
Możesz również spożywać soczewicę i ciecierzycę, aby zwiększyć ilość białka w swoich potrawach. Dieta fasolowa nie ogranicza w ogóle konsumpcji protein. Możesz jeść rozsądne porcje drobiu, ryb lub czerwonego mięsa. Po prostu staraj się pić więcej wody i ćwiczyć co najmniej trzy razy w tygodniu.
Niektórych rodzajów żywności należy unikać za wszelką cenę. Obejmuje to wszystkie rodzaje przetworzonej żywności: pszenny chleb, makaron, biały ryż. W zasadzie nie wolno ci spożywać pokarmów wytwarzanych z prostych węglowodanów.
Napoje gazowane i soki zawierające dodatek cukru są przy tej diecie zdecydowanie zakazane. To samo dotyczy produktów mlecznych i napojów alkoholowych. Należy także ograniczyć spożycie owoców o wysokim indeksie glikemicznym.
Efekty diety fasolowej
Po pierwsze, należy pamiętać, że najlepiej jest chudnąć stopniowo. Zbyt szybko zrzucając kilogramy, tracisz masę mięśniową i wodę zamiast tłuszczu. Wprowadzając w swoje życia kilka zmian i zastępując węglowodany proste warzywami strączkowymi, możesz tygodniowo bezpiecznie stracić od 0,5 do 1 kg. Skuteczne i przede wszystkim zdrowe odchudzanie wymaga trochę czasu, dlatego ważna jest wytrwałość. Pamiętaj też, aby pić dużo wody i wprowadzić ciało w ruchy, wykonując ćwiczenia fizyczne.