W trakcie ewolucji człowieka i jego początkowych lat życia, wyróżniło się wiele gatunków krwi. To ona, za pośrednictwem układu krążenia, transportuje tlen, substancje odżywcze, hormony, a nawet reguluje temperaturę ciała. Tysiące lat temu przed naszą erą, wykształciła się grupa, która całkowicie toleruje produkty mleczne, posiada znakomicie odporny układ odpornościowy i co więcej, jest wyjątkowo rzadko spotykana.
Spis treści
Grupa krwi B, a dieta
Grupa B, jest najrzadszą grupą krwi, którą charakteryzują szczególne cechy. Jeśli jesteś posiadaczką tej grupy krwi, lepiej reagujesz na stres, przyswajasz wszystkie właściwości nabiału i nie jesteś narażona na najbardziej niebezpieczne choroby. Niestety, wadą grupy jest skłonność do otyłości. Nadmierna otyłość zaś, prowadzi do innych negatywnych aspektów, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. Zatem, co powinny jeść osoby posiadające grupę krwi B?
Produkty wskazane dla grupy krwi B
W diecie spożywczej dla osób posiadających grupę krwi B, ważne jest, aby zachować zdrowy rozsądek. Zbytnia skłonność do otyłości, wraz z połączeniem produktów o wysokiej zawartości tłuszczy, nie jest wskazana. Warto wzbogacić efekty diety zdrowym trybem życia i aktywnością fizyczną. To pozwoli zachować nie tylko ładne, szczupłe ciało, ale też dobre samopoczucie.
Mięso i ryby
Niestety, kurczak posiada wiele niebezpiecznych dla zdrowia tej grupy, lektyn. Lektyny,
w nadmiernych ilościach mogą prowadzić do zaburzeń układu odpornościowego. Dlatego, zaleca się, zastępowanie kurczaka mięsem z baraniny, dziczyzny lub jagnięcia. Niewskazane zaś, oprócz kurczaka, jest spożywanie tłustego bekonu, kaczki, serca, szynki i wieprzowiny. Pomimo wielu witamin i kwasów Omega-3, niektóre ryby także nie mogą znaleźć się w diecie, grupy B. Rybami, które warto włączyć do swojej diety będą łosoś, flądra, makrela, szczupak czy morszczuk. Niepolecane w codziennej diecie będą homary, krewetki, ryby wędzone, ostrygi, rak i ślimaki.
Nabiał
Osoby z najrzadszej grupy krwi B są wyjątkowo tolerancyjne na wszystkie produkty nabiałowe. Mogą jeść praktycznie każdy rodzaj serów i mleka. Wskazanymi w codziennej diecie będą: sery feta, mozzarellla, risotta i serki wiejskie. Zaleca się, aby pić mleko z mniejszą zawartością tłuszczu, jogurty, kefiry i mleko owcze. Jedynym ograniczeniem diety nabiałowej jest spożywania serów pleśniowych, serów amerykańskich i lodów.
Tłuszcze i oleje
Z powodu wysokiej awersji do tycia, spożywanie nadmiernej ilości tłuszczy, nie będzie dobrą praktyką. Jedynym, akceptowalnym składnikiem, jest oliwa z oliwek. Warto ograniczać spożywanie potraw smażonych na olejach roślinnych, słonecznikowych czy zwierzęcych. Oleje te, są najmniej zdrowe, niezależnie od diety. Szczególnym przypadkiem jest olej lniany, tłoczony na zimno. Olej ten, posiada wiele kwasów Omega-3 oraz pozwala utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Pomimo neutralnego działania na osoby z grupy krwi B, warto włączyć go w dietę.
Orzechy i rośliny strączkowe
Orzechy mają wysoką zawartość białka i tłuszczy. Niestety, w diecie najrzadszej grupy krwi, są niewskazane. W większości przypadków należy unikać także fasoli i roślin strączkowych. Do tych pierwszych, przyswajalnych, zaliczymy jedynie soje. Neutralne dla diety, będą: kasztany, migdały, orzechy włoskie, fasola czerwona i biała, fasola szparagowa, groszek zielony.
Pieczywo, makarony, zboża
Pieczywo i makaron, powinny zawierać orkisz, owies, mąkę orkiszową, mąkę owsianą lub ryżową.
W codzienną dietę wato włączyć również otręby owsiane, wafle ryżowe i chleb z mąki sojowej. Wykluczyć należy jęczmień, kukurydzę, pszenicę żytnią, mąkę jęczmienną i pszenną. Od dziś warto zwracać uwagę na pieczywo, podczas zakupów w piekarni.
Owoce i warzywa
Lista owoców w diecie, jest niestety niewielka. Dobrym wyborem, podczas zakupów, będzie ananas, banan, papaja, świeże śliwki i winogrona. Neutralnymi dla zdrowia, będą: agrest, borówki, brzoskwinie, cytryny, gruszki, kiwi i maliny. Z diety, odpadają jednak: granat, karambola, opuncja i rabarbar.
Warzywa, które należy spożywać, to: bakłażan, zielone brokuły, brukselka, buraki, kapusta, pietruszka, marchewka, wszystkie rodzaje papryki i ziemniaki. Neutralne dla zdrowia, okażą się: cebule, chrzan, cukinia, grzyby, imbir, ogórki, por, seler a nawet szpinak i rzeżucha. Szczególnie niewskazane będzie awokado, dynia i kiełki fasoli.
Codzienna, zbilansowana dieta, powinna być bogata w smaki i aromaty. Aby przyprawić swoje dania, możemy używać większości przypraw, oprócz: cynamonu, kozieradki, pieprzu czarnego i białego. Warto też, zrezygnować z dużej ilości keczupu, a zastąpić go majonezem lub innego typu sosami. Neutralnymi przyprawami będą kapary, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, mięta, miso, morszczyn, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, sól, szafran, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia oraz wiele, wiele innych. Grupa B to najrzadsza grupa krwi, dlatego też, warto spożywać dietę do niej dopasowaną.