Ze względu na potwierdzoną skuteczność dużą popularnością cieszą się diety wysokobiałkowe. Mamy chociażby niskowęglowodanową dietę Atkinsa, oraz proteinową Dukana. Mimo to pojawiają się głosy sprzeciwu, które akcentują szkodliwość dla organizmu wspomnianych metod odchudzania. Pojawiły się zatem kolejne diety, które bardziej skupiały się na zdrowiu, a wśród nich opracowana przez Charlesa Clarka. Mówi się, że efekty widoczne są przy minimalnym wysiłku, a jadłospis nie wpływa negatywnie na organizm. Przyjrzyjmy się bliżej jej zasadom.
Spis treści
Zasady diety Charlesa Clarka
Atutem diety zawsze jest założenie, że nie musimy liczyć kalorii i trzymać się określonego limitu. Nie inaczej jest w przypadku diety Clarka. Stworzona została dla ludzi, którzy nie lubią ograniczać jedzenia. Są jednak pewne produkty, których należy unikać, a wśród nich cukry, oraz węglowodany oczyszczone. Musimy zatem zrezygnować z makaronu, pieczywa, słodkości, białej mąki i tym podobnych. Bez żadnych zahamowań możemy za to jeść mięso, jaja, czy ryby. Z warzyw dozwolone są te, które nie zawierają skrobi, natomiast owoce najlepiej ograniczyć do jednego dziennie. Musimy zminimalizować spożycie tłuszczu, ale masło i oliwa mogą być obecne w naszych posiłkach. Ostatnim ważnym elementem jest unikanie podjadania, które negatywnie wpływa na proces odchudzania. Cała dieta ogółem obejmuje dwa etapy- pierwszy polegający na utracie masy ciała trwający 21 dni, oraz tydzień utrzymania wagi, by uniknąć późniejszego efektu jo-jo. Gdy osiągniemy wagę docelową należy zwiększać dzienną dawkę węglowodanów i obserwować wpływ tego procesu na ciało, by dostrzec moment, w którym masa jest na stałym poziomie.
Efekty diety
Dieta Clarka nie należy do najbardziej restrykcyjnych diet, w związku z tym nie można oczekiwać efektów w postaci kilkunastu straconych kilogramów. Szacuje się, że dzięki trzymaniu się zaleceniom można schudnąć około 5 kilogramów, co minimalizuje efekt jo-jo. Można dodatkowo wzmocnić efekty aktywnością fizyczną, dzięki czemu waga będzie pokazywać znacznie mniej, a również zadbamy o nasze mięśnie i skórę.
Opinie diety Charlesa Clarka
Z dietami wysokobiałkowymi wiąże się ryzyko znacznego przekroczenia zapotrzebowania na ten składnik w organizmie. Prowadzi to niestety do zaburzeń funkcjonowania ciała, a dalej do poważniejszych schorzeń. Dodatkowo ograniczone jest spożycie błonnika, który wspomaga trawienie, a jego brak prowadzi do takich chorób jak: nadciśnienie tętnicze, czy cukrzyca. Jednakże mimo to dieta zyskała wielu zwolenników, którzy wykorzystywali jej zasady pod okiem specjalistów śledzących ewentualne skutki uboczne. W tym przypadku dieta spełniła swoją rolę i nie wywołała większych szkód w ciele.