Arbuzy są nieodłącznym elementem lata – soczyste, słodkie, orzeźwiające. Wariacje na temat arbuzów sięgnęły nawet mody – od kilku sezonów ten owoc pojawia się na koszulkach, spodenkach, letnich dodatkach i dekoracjach. Jego popularność wiąże się pewnie w dużej mierze z tym, że jest owocem sezonowym i w przystępnej cenie można go kupić tylko przez kilka miesięcy w roku, więc należy się nim nacieszyć w tym krótkim okresie.
Arbuz jest bardzo zdrowy – bogaty w potas, magnez, antyoksydanty i witaminy A i C. Owoc w większości składa się z wody (ponad 90%), dzięki czemu skutecznie gasi pragnienie. Oprócz tego reguluje ciśnienie krwi i działa moczopędnie, dlatego dobrze jeść arbuzy, jeśli cierpi się na choroby nerek i dróg moczowych. Okazuje się, że ten owoc może być nie tylko świetną przekąską w upalne dni, ale również podstawowym składnikiem diety odchudzającej.
Spis treści
Rodzaje diety arbuzowej
Pierwszy typ diet arbuzowych to oczyszczająca głodówka, która może trwać od jednego do trzech dni. W te dni je się wyłącznie arbuzy i pije sok z arbuzów. Są to spore ilości arbuza – nawet 1 kg owocu na każde 10 kg masy ciała. Taką głodówkę można stosować jako jeden z dni bardziej pełnowartościowej diety (np. na pięć dni diety dwa z nich są „dniami arbuzowymi”) lub jako dietę samą w sobie. Jedzenie wyłącznie arbuza przez trzy dni może spowodować utratę wielu kilogramów. Oczywiście efekt jojo po takiej diecie jest niemal gwarantowany. Oczyszczająca dieta arbuzowa nie jest zalecana dla diabetyków, dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji. Nie jest również zalecana dla osób, które chcą się odżywiać zdrowo i uniknąć efektu jojo.
Drugi rodzaj diet arbuzowych polega na stosowaniu zbilansowanej diety i dodawaniu do każdego posiłku sporej ilości arbuza (3-4 kawałki), a na drugie śniadanie i podwieczorek jedzeniu wyłącznie arbuza. Taką dietę może stosować niemal każdy, ponieważ pozwala na dostarczanie organizmowi wszystkich potrzebnych składników, a dodatkowo spore porcje arbuza są zastrzykiem witamin i innych składników odżywczych. Oczywiście taki rodzaj diety nie przyniesie natychmiastowego efektu, ale nie wpłynie negatywnie na zdrowie i, co często najważniejsze dla osób chcących stracić na wadze, pozwoli na utrzymanie efektów dużej.
Sama dieta może trwać wyłącznie 5 dni jedząc 5 posiłków dziennie. Podczas diety nie jemy jajek, zbóż, nabiału, tłuszczu ani cukru. Można jeść różne chude mięsa i warzywa. Pijemy 2 litry płynów dziennie i uprawiamy ćwiczenia.
Przykładowy jadłospis diety arbuzowej
Śniadanie – kawa lub herbata bez cukru, trzy kawałki ananasa
Drugie śniadanie – jemy tyle arbuza, ile damy radę
Obiad – filet z ryby na parze, sałatka z pomidorów, marchewki i cebuli, arbuz
Podwieczorek – jemy tyle arbuza, ile damy radę
Kolacja – zupa warzywna, kawałek piersi z kurczaka bez tłuszczu, arbuz.
Opinie i efekty diety arbuzowej
Dieta arbuzowa niesie ze sobą dużo pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. W badaniach efektów włączenia arbuza do diety osób z nadciśnieniem i otyłych obserwowano poprawę stanu zdrowia. Innym korzystnym efektem dla układu sercowo-naczyniowego jest poprawa profilu lipidowego i gospodarki cholesterolowej. Likopen ( związek chemiczny) powiązany jest z działaniem ochronnym przeciw nowotworom, dlatego może redukować ryzyko wystąpienia cukrzycy, a nawet choroby Alzheimera.
Należy jednak pamiętać, że organizm przy długotrwałym stosowaniu takiej samej diety jest narażony na niedobory zarówno białek, tłuszczów i błonnika, jak i składników mineralnych takich jak sód, wapń, cynk.
Podsumowując warto włączyć arbuza do letniego jadłospisu. Nawet jeśli nie uda się zrzucić tylu zbędnych kilogramów, ile zaplanowałyśmy, smak i zapach owocu zrekompensują brak oczekiwanych efektów.