Dieta ajurwedyjska – przepis na zdrowie. 5-etapowy program zdrowego odżywiania, który pobudzi naturalne zdolności regeneracyjne organizmu i zapewni psychiczną równowagę – Laura Plumb (październik 2021)

To moje pierwsze podejście do książki nt. ajurwedy. Wcześniej interesowałam się tematem tylko pobieżnie, a na tę pozycję trafiłam właściwie przypadkowo. I chyba znalazłam to, czego potrzebowałam – bogaty wstęp do tematu tradycyjnej medycyny indyjskiej wyjaśniający jej podstawowe koncepty oraz mnóstwo przepisów uporządkowanych według rodzaju posiłku.

Na samym początku podchodziłam sceptycznie do ajurwedy,  bo kojarzyła mi się z pseudomedycyną. Jednak im bardziej zagłębiałam się w tę tematykę, tym więcej sensu widziałam w jej zasadach. Sama ajurweda to tradycyjna indyjska medycyna stosowana właściwie do dzisiejszego dnia. Jest to bardzo szeroka dziedzina i wydaje mi się, że kwestia odżywiania jest gałęzią, od której najlepiej zacząć swoją przygodę. Zwłaszcza że dieta ajurwedyjska nie wymaga od nas zbyt wielu wyrzeczeń. Podkreślę jeszcze tylko, że nie jest to dieta-cud, która ma sprawić, że w magiczny sposób schudniemy. To zdrowe, zbilansowane żywienie, którego celem jest poprawne działanie naszego organizmu.

Książka ma bardzo ładną oprawę graficzną – jest przejrzysta i ilustrowana pięknymi zdjęciami, aż chce się przeczytać całą za jednym razem. Przepisy są stosunkowo łatwe do wykonania, bo sama dieta nie jest skomplikowana i nie używa się w niej trudno dostępnych składników. Można też wykorzystać gotową listę zakupów czy tygodniowy plan posiłków, co jest bardzo przydatne, zwłaszcza na samym początku. Przepisy są podzielone na rozdziały – między innymi śniadania, obiady i kolacje. Dzięki temu bez problemu układam sobie jadłospis na cały dzień – a w tej diecie ważne jest, żeby nie wprowadzać do menu zbyt wielu produktów i dań spoza ajurwedy. Oprócz tego są też przepisy na mieszanki przypraw czy sosy, które w zasadzie można wykorzystywać nie tylko w kuchni ajurwedyjskiej. Jest też rozdział poświęcony herbatom, co jako wierna fanka bardzo doceniam :).

Każdy przepis posiada krótki wstęp, który tłumaczy znaczenie dania lub jego składników w diecie ajurwedyjskiej. Opisy wykonania są przejrzyste i raczej nie zdarzyło mi się, żebym miała problemy z ich odwzorowaniem. Dodatkowo są wzbogacone o wskazówki dotyczące przechowywania, porę roku, która jest najlepsza na wykonanie danego posiłku czy informację o doszy, dla której przepis jest przeznaczony. Słowo „dosza” brzmi tajemniczo, ale to w pewnym sensie rodzaj energii, który jest w człowieku. W książce jest test, który pomaga określić naszą doszę, co może być cenną wskazówką odnośnie tego, na jakie produkty w diecie w szczególności powinniśmy zwrócić uwagę.

Jeśli o mnie chodzi, to i sama książka, i dieta ajurwedyjska mocno przypadły mi do gustu. Oczywiście nie jestem dietetyczką, więc nie chcę się wypowiadać na temat właściwości zdrowotnych, ale czuję się lżej, kiedy jem zgodnie z tymi przepisami.

Szczegóły: https://wydawnictwovital.pl/wydawnictwo/ksiazki/medycyna-naturalna/ajurweda/dieta-ajurwedyjska-przepis-na-zdrowie/

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *