Dieta dr Perricone, czyli dieta probiotyczna jest dietą przeciwzapalną, opartą na spożywaniu żywych kultur bakterii.
Dieta oparta jest na założeniu, że przyczyną różnych chorób cywilizacyjnych takich jak na przykład nadwaga, ale też nowotwory, jest stan zapalny w organizmie. Jego zwalczeniem i zapobieganiem w przyszłości mają zająć się naturalnie znajdujące się w pożywieniu probiotyki (żywe kultury bakterii) i prebiotyki (cząstki przedłużające żywotność probiotyków w organizmie). Dobre bakterie niszczą osłabiające drobnoustroje w organizmie.
Spis treści
Dla kogo?
Dla każdego, kto chce. Niezależnie od płci i wieku. Najlepsze efekty da osobom cierpiące na nadwagę, zmagającym się z problemami trawiennymi oraz infekcjami. Polecana także osobom z chorobą Leśniewskiego – Crohna i zespołem jelita wrażliwego.
Przeciwwskazaniem są schorzenia nerek i zaburzenia metaboliczne.
Zasady diety dr Perricone
Nie wymaga skrupulatnego liczenia kalorii. W ciągu dnia należy zjeść 2-3 porcje pre- i probiotycznych produktów, 5 porcji warzyw i owoców, 1-2 porcje ryb morskich, orzechów, ziaren.
Efekty diety dr Perricone
Obiecuje wypięknienie i utratę 4 kilogramów. Różnica w wyglądzie i samopoczuciu ma nastąpić już po kilku dniach.
Wpływ na zdrowie
- Lepsza odporność
- Poprawienie kondycji
- Smukła sylwetka – zwalczenie apetytu i pomoc w odchudzaniu
- Młodsza cera – bogactwo witamin A, C, E – przeciwnowotworowe, odmładzające, neutralizacja wolnych rodników, zapobieganie zmarszczkom – więcej kolagenu i elastyny -poprawienie sprężystości skóry, podniesienie jej nawodnienia i redukcja zniszczeń wyrządzonych przez promienie UV
- Łagodzenie alergii, przyspiesza ustąpienie objawów
- Przeciwdziałanie biegunce, zaparciom ogólnie ułatwia proces trawienny
- Pomaga przy wrzodach żołądka i dwunastnicy
- Zwalczanie infekcji intymnych
- Jama ustna i zęby – lepszy stan i zapobieganie próchnicy
- Zmniejszanie złego cholesterolu
- Zwiększanie wchłaniania wapnia
Produkty dozwolone:
- Nabiał – jogurty, maślanki, kefiry, serki, twaróg, mleko, kiszonki, tofu, jajka
- Błonnik pokarmowy – celuloza, pektyny, inulina : szparagi, karczochy, topinambur, płatki owsiane, banany, cebula, czosnek, por, groszek cukrowy, kalarepka, fasolka szparagowa, a także korzeń cykorii, kiełki, pieczywo pełnoziarniste, grube kasze – pęczak, gryczana, ryż brązowy
- Witaminy – owoce – na przykład: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, truskawki, owoce leśne i cytrusy
- Witaminy – warzywa – na przykład: kukurydza, sałata, szczaw, szpinak, papryka
- Tłuszcze – tłuste ryby morskie, drób, oleje tłoczone na zimno, pestki, orzechy
Dodatkowo :
- Minimum 8 szklanek wody, dozwolona także zielona herbata
- Unikać napojów z cukrem, ograniczyć spożycie kawy i alkoholu
- Zalecane minimum 30 min ćwiczeń i 7-godzinny sen
Przykładowe menu
Szklanka wody z cytryną/lionką/ziołami
Posiłek I
Owsianka gotowana na szklance wody + banan + ser biały półtłusty
Posiłek II
Jogurt Skyr + truskawki
Posiłek III
Pierś kurczaka + ryż brązowy + szpinak
Posiłek IV
Jabłko + garść winogron
Posiłek V
Sałatka: sałata, pomidor, ogórek, oliwki, oliwa z oliwek, ser feta light
Należy pamiętać, że dieta powinna być dostosowana indywidualnie do preferencji żywieniowych, by w niej wytrwać. Duże znaczenie ma cel. Każda dieta opiera się na bilansie kalorycznym – gdy bilans energetyczny jest ujemny – chudniemy, gdy dodatni – tyjemy. By dowiedzieć się, jakie jest indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne należy skorzystać z kalkulatorów dostępnych w internecie, następnie obliczyć ilość kalorii, którą chcemy spożyć (również za pomocą kalkulatorów kalorii dostępnych w sieci). Trzeba pamiętać, że podczas treningów, jak i zwykłych codziennych czynności również spala się kalorie. Są także specjalne kalkulatory, które są w stanie podać przybliżoną ilość spalonych kalorii. Pomocne pryz tym są gadżety i aplikacje na telefon, które liczą często za nas na przykład ilość spalonych kalorii podczas spaceru.