Czas na fasolkę szparagową!

Zielona, żółta, gotowana na parze albo podsmażana na patelni: sposobów na fasolkę szparagową jest kilka i bez zwątpienia należy każdego spróbować, ponieważ jest prawdziwą kopalnią witamin!

Jeżeli jednak nie jesteś do końca przekonany, poniżej przedstawiamy główne powody, dla których powinna znaleźć się na twoim talerzu.

Fasolka szparagowa jest rośliną strączkową, pochodzącą z Ameryki Południowej i Północnej. Najpopularniejszymi jej odmianami jest fasolka żółta oraz zielona. Obie są źródłem cennego błonnika pokarmowego i gwarantują nam długotrwałe uczucie sytości. Stanowią bardzo dobry zamiennik ziemniaków czy makaronu, w związku z czym czynią nasz posiłek dużo lżejszym i zdrowszym. W 100 gramach fasolki szparagowej jest zaledwie 27 kalorii, dlatego polecana jest przede wszystkim osobom na diecie odchudzającej.

Zielona odmiana fasolki szparagowej jest polecana przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę ze względu na jej niski poziom glikemiczny. Oprócz tego, doskonale sprawdzi się dla wszystkich, którzy mają skłonności do niedokrwistości, gdyż jest bogata w witaminę B6, żelazo oraz kwas foliowy. Natomiast żółta fasolka szparagowa dostarcza nam sporo potasu oraz fosforu.

Kolejnym powodem, dla którego warto sięgnąć po fasolkę szparagową jest fakt, iż posiada ona witaminę C, dzięki czemu wspomaga pracę nasze systemu odpornościowego. Co więcej, beta-karoten zawarty w fasolce chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, a więc korzystnie wpływa na naszą skórę i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka ewentualnego rozwoju choroby nowotworowej. Dodatkowo, dzięki składnikom w niej zawartym, reguluje pracę układu krążenia, a także jej regularne spożywanie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.

Warto zatem wprowadzić fasolkę szparagową do codziennej diety. Poza sezonem możesz kupić ją zamrożoną i nie obawiać się o to, że straciła swoje właściwości: potrafi zachować większość swoich wartości odżywczych, przy czym zawartość witamin z grupy B wynosi aż do 90%. Najlepiej przygotować ją na parze z dodatkiem ziół jako uzupełnienie do obiadu lub kolacji.

Pamiętaj jednak, że fasolki szparagowej nie należy spożywać surowej! Zawarta w niej toksalbumina wywołuje niepożądane dolegliwości, dlatego należy poddać ją obróbce termicznej.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest