Uśmiech jest wizytówką każdego z nas, słyszałeś to pewnie niejednokrotnie, prawda? Okazuje się on prawdziwym. Żeby jednak mieć piękny uśmiech, wypada mieć zdrowe zęby. Pomijając regularną higienę jamy ustnej, warto mieć również na uwadze to, co jemy. Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj poniższy poradnik!
Spis treści
Wybierz odpowiednią dietę
Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele rodzajów produktów żywnościowych korzystanie wpływa na nasze zęby. Warto zatem wiedzieć, jak zbilansować prawidłową dietę. Najlepiej stawiać na pokarmy zawierające witaminy, czy minerały, które łatwo się wchłaniają.
Na tym nie koniec, gdyż jest również druga strona medalu. Chodzi o zaprzestanie spożywania niektórych pokarmów, lub chociaż o zniwelowanie ich w codziennej diecie.
Sięgaj po przetwory mleczne
Od dziecka nas uczono, że wapń pozytywnie wpływa na zęby prawda? Tak właśnie jest, otóż wapń jest minerałem budulcowym, który odpowiada za strukturę zębów. Co za tym idzie, w celu pozyskania wapnia najlepiej spożywać produkty mleczne. Do takich zalicza się np.:
- maślanka,
- kefir,
- jogurt naturalny,
- twaróg,
- mleko.
Niedobór wapnia, może mieć przykre skutki. Otóż istnieje ryzyko wystąpienia próchnicy. Mogą one również objawiać się kruchością, czy nawet się łamać!
Jeżeli natomiast należysz do osób, które nie tolerują białka pochodzącego z krowiego mleka, możesz sięgnąć po różne suplementy diety. Takowe dostarczają odpowiedniej ilości wapnia do naszego organizmu. Innym wyjściem jest spożywanie mleka koziego, ono również zawiera duże ilości cennego wapnia! Ostatnim wyjściem jest suplementacja wapnia poprzez jedzenie produktów roślinnych. Do takich należą np.:
- szpinak,
- migdały,
- fasola,
- różne nasiona, np. chia, sezam,
- rukola,
czy chociażby szczypiorek!
Fosfor i witamina D – równie ważne co wapń
Wapń to nie jedyny składnik budulcowy zębów, otóż drugim jest fosfor. Ten pierwiastek w dużej ilości zawierają np.:
- orzechy,
- żółte sery,
- soja,
- otręby,
- wątróbka.
Warto mieć na uwadze to, że najlepiej, aby do organizmu wapń i fosfor były dostarczane wraz z witaminą D. Jest tak z uwagi na lepsze ich wchłanianie, jak również regulację gospodarki wapniowo-fosforowej. Ponadto Witamina D odpowiada za odpowiednią mineralizację szkliwa zębów. Ma ona również duże znaczenie dla twardości zębów i kości!
Czy wiesz jednak, gdzie znajduje się najwięcej witaminy D? Okazuje się, że najlepszym jej źródłem są tłuste ryby np.:
- makrela,
- łosoś.
Żółty ser, podnosi pH płytki nazębnej
Warto na chwilę zatrzymać się przy żółtych serach. Otóż ich spożywanie, a właściwie żucie poprawia pH naszej płytki nazębnej. Co za tym idzie, ryzyko próchnicy, czy zapalenia dziąseł znacznie się zmniejsza. Jeżeli chodzi o to, dlaczego żółty ser wpływa tak, a nie inaczej na płytkę nazębną, sprawa jest całkiem prosta. W żółtych serach zawarte są substancje, które stymulują wydzielanie śliny. Ta zaś działa zabezpieczająco przeciwko spadku pH. Ponadto w żółtych serach znajdują się difosforany. Wywierają one korzystny wpływ na szkliwo zębów. Wykorzystuje się je również do produkcji past. Najczęściej są to pasty do zębów, mające za zadanie wzmacnianie szkliwa, które poddane zostało na działanie różnych kwasów.
Koenzym Q10
Wpływa na procesy energetyczne w organizmie, zwiększa odporność, wpływa na dobrą kondycję tkanek przyzębia, czy w końcu chroni przed paradontozą, a konkretnie przed drobnoustrojami, które atakują dziąsła.
Jednak gdzie można znaleźć koenzym Q10? W brokułach. Ponadto, warzywo to zawiera spore ilości wapnia i zapobiega odsłanianiu się szyjek zębowych. Na koniec mała rada. Pamiętaj, że aby brokuły zachowały swoje wartości odżywcze, nie wolno gotować ich dłużej niż pięć minut!
Może naturalne wybielanie?
Chcesz znaleźć alternatywę dla wybielania zębów? Jedz truskawki! W porządku, żarty na bok, tak naprawdę nic nie zastąpi wybielania zębów w sposób profesjonalny, który przeprowadzone zostanie w gabinecie stomatologicznym. Lecz truskawki naprawdę mogą nieco wybielić zęby! Jest tak z uwagi na to, że zawierają duże ilości kwasu jabłkowego. Jest to jeden z podstawowych składników past do zębów.
To nie wszystkie pozytywne cechy jedzenia truskawek, jeżeli chodzi o zęby. Te pyszne owoce zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach. Ponadto mają istotną rolę przy zapaleniach jamy ustnej. Dzieje się tak, gdyż truskawki potrafią oczyścić miejsca chore i posiadają również właściwości regenerujące.
Pij zieloną herbatę!
Zielona herbata ma zdolność fluoryzowania zębów. Otóż w jednej filiżance można znaleźć średnio nawet 0,3 mg fluoru. Ten zaś ma zdolność skutecznej walki z próchnicą. Ponadto wzmacnia szkliwo i zębinę. Po wypiciu około trzech filiżanek zielonej herbaty dostarczymy organizmowi niezbędnej dawki fluoru. Ponadto także polifenoli, czyli substancji posiadających właściwości przeciwbakteryjne.
Zwróć uwagę na witaminy!
Są one tak samo ważne jak minerały. Jeżeli dopuścimy do ich braków w codziennym jadłospisie, dopuścimy także do rozwoju wielu infekcji bakteryjnych. To zaś może stać się przyczyną zapalenia błon śluzowych, czy chociażby problemów ze szkliwem. Zatem na jakie witaminy warto zwrócić uwagę?
Witaminę D już omówiliśmy wyżej i wiemy np. że wspomaga ona przyswajanie wapnia. Ogólnie ma bardzo duży wpływ na twarde i mocne zęby.
Witamina C zaś ma bardzo duży wpływ na zdrowe dziąsła. Wzmacnia ona naczynia krwionośne, więc zapobiega krwawieniu dziąseł. Kolejno, zapobiega także odsłanianiu się szyjek zębowych. Znaleźć ją można w owocach, jak również warzywach np. w omawianych wyżej truskawkach! Lecz to nie wszystko, gdyż zaliczają się również:
- nać pietruszki,
- kalarepa,
- czerwona papryka,
i nie tylko.
Witamina A, działa bakteriobójczo, jak też przeciwpróchniczo. Ma ona pozytywny wpływ na wzmocnienie dziąseł, jak też na stan błony śluzowej. Znaleźć ją można we wcześniej omawianych żółtych serach, rybach, czy wątróbce. Lecz także zaliczają się:
- jajka,
- marchew,
- szpinak,
i nie tylko.
Kolejność posiłków
Skoro mamy omówione aspekty odnośnie tego co jeść, aby mieć zdrowe zęby, czas spojrzeć na to, jak jeść. Konkretnie w jakiej kolejności. Najważniejsze, aby nasza dieta była zbilansowana. Czy wiesz, że owoce i warzywa powinny stanowić aż 50% Twoich dziennych posiłków? Ponadto 25% należy się tłuszczom nienasyconym, oraz nabiałowi. Pozostałą część powinny stanowić produkty zbożowe.
Czas przyjrzeć się kolejności spożywania pokarmów. Warto wiedzieć, że część z wymienionych wyżej pokarmów jest kriogenna, czyli ma zdolność przyspieszania rozwoju próchnicy. Inna część jest kariostatyczna, czyli działa odwrotnie – zapobiega próchnicy. Co za tym idzie, w pierwszej kolejności należy spożywać pokarmy mające zdolności kriogenne, natomiast na później zostaw te, które zapobiegają próchnicy, czyli kariostatyczne. W prosty sposób można to rozpisać. Otóż dla przykładu, warto zaczynać od owoców, kolejno jeść nabiał, a kończyć posiłek np. marchewką.
Wyeliminuj z diety szkodliwe produkty
Tak jak wiele produktów ma korzystny wpływ na nasze zęby, czy ogólne zdrowie jamy ustnej, tak inne mają na to dużo gorszy wpływ. Do takich z pewnością należy cukier, który jest głównym wrogiem zdrowych zębów. Jest to także największy sprzymierzeniec próchnicy. Cukry, stanowią świetną pożywkę dla bakterii powodujących próchnicę. Do najbardziej szkodliwych cukrów dla zębów uznaje się cukry proste, jak i dwucukry. Konkretnie zaliczają się do nich:
- glukoza,
- maltoza,
- fruktoza,
- sacharoza.
Wymienione cukry znajdują się w jedzeniu jak i słodkich napojach.
Jeżeli spożywamy produkty, zawierające wymienione cukry, pH w jamie ustnej spada. To zaś może mieć wpływ na demineralizację szkliwa.
To nie wszystko, gdyż uznaje się także, iż konsystencja jedzenia również ma wpływ na powstawanie próchnicy. Otóż istnieją produkty mające zdolność do oblepiania zębów. Kolejno naraża się w ten sposób zęby na działanie różnych szkodliwych kwasów i na rozwój właśnie próchnicy. Do omawianych produktów zalicza się:
- chipsy,
- słodycze, szczególnie czekolada i cukierki,
co ważne, do takowych wliczają się także suszone owoce.
Na zdrowie i wygląd zębów wpływają również pokarmy, i napoje, mające zdolność do powodowania przebarwień. Do takich zalicza się:
- kawa,
- herbata,
- ciemne soki i owoce, np. jagody, borówki,
- wino.
Korzystaj z pomocy stomatologa
Dieta jest ogromnie ważna dla zdrowia zębów. Lecz nie zapominajmy także o regularnych wizytach w gabinecie stomatologicznym. Najlepiej, aby nasze zęby doglądał co jakiś czas specjalista i w razie czego służył dobrą radą, czy pomocą. Będąc u stomatologa, możemy także dowiedzieć się, która pasta do zębów będzie dla nas odpowiednia, bądź płyn do płukania jamy ustnej.
Warto pamiętać o takich okresowych przeglądach i odwiedzać gabinet stomatologiczny. Na pewno nie wyjdzie nam to na złe!
Dobre rady na koniec
Na koniec kilka dobrych rad, które warto zapamiętać!
- Picie wody korzystanie wpływa na sytuację w jamie ustnej. Woda wspomaga wypłukiwaniu bakterii, oraz resztek pokarmu.
- Nie korzystaj z międzyposiłkowych przekąsek, gdyż może doprowadzić to do obniżenia pH w ustach!
- Nie pij słodzonych napojów gazowanych, to również obniża pH w ustach!
- Sięgaj po warzywa jako alternatywę dla słodyczy! Np. surowa marchewka posiada zdolność masażu dziąseł. Wspomaga usuwać osad znajdujący się na powierzchni zębów jak i usuwa płytkę nazębną! Będzie równie smacznie, jak i zdrowo!
- Unikat produktów, które mogą doprowadzać do przebarwień zębów!
- Korzystaj regularnie z wizyt u specjalisty!
Podsumowanie
Jeżeli chcesz mieć zdrowe, silne i ładne zęby stosuj się do wyżej wymienionych porad żywieniowych. Odwiedzaj także regularnie specjalistę i dbaj o higienę w obrębie jamy ustnej! Czasami zmiana nawyków może wystarczyć, aby zachować piękny uśmiech na długi czas!