Co jeść jesienią, aby być zdrowym? Jesienne produkty, które poprawią Twoje zdrowie

Jesień to okres, kiedy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie i grypę. Jest to też czas zbiorów bardzo wartościowych warzyw i owoców, które mogą wspierać układ odpornościowy. Jakie produkty wybierać jesienią, aby zachować zdrowie?

Co jeść jesienią – postaw na produkty sezonowe!

Produkty sezonowe pochodzące od lokalnych rolników, to gwarancja wysokiej jakości produktów. Sezonowość dotyczy warzyw i owoców, których zbiory przypadają na daną porę roku. Jesień jest wyjątkowym okresem pod względem dostępności uprawianych w Polsce warzyw, głównie korzeniowych. O ile wiosną nie możemy doczekać się na świeże nowalijki spożywane pod postacią sałatek, to jesienią będą królować na naszych stołach rozgrzewające zupy, kremy i potrawy jednogarnkowe.

Gdzie kupować sezonowe produkty? Najlepiej wybrać się na miejskie targowisko, gdzie lokalni sprzedawcy oferują wyprodukowane we własnych gospodarstwach produkty.

Ostatnio dużą popularność zyskały sklepy internetowe ze zdrową żywnością, które także oferują produkty pochodzące od lokalnych dostawców. Internetowe sklepy ekologiczne nie dość, że dostarczają zamówione produkty w wyznaczone przez klienta miejsce, to dodatkowo wnikliwie sprawdzają rolników, od których pochodzą towary. Zwykle są to ekologiczne hodowle i uprawy, co gwarantuje możliwie niski stopień przetworzenia produktu oraz wysoką jakość oferowanej żywności.

Jakie warzywa i owoce jesienią?

Sezon jesienny obfituje w bogate zbiory warzyw i owoców. Kupując konkretne towary, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz wybierać produkty ekologiczne. Na czym polega ekologiczna uprawa roślin? Rośliny ekologiczne nie są modyfikowane genetycznie, a ich produkcja nie zanieczyszcza środowiska. W trakcie wzrostu nie stosuje się chemicznych nawozów ani oprysków, stąd zwykle plony są niższe, a produkty mniej okazałe (mniejsze, o mniej intensywnym kolorze). Jednak wszystkie rośliny rosnące w naturalny sposób, dojrzewające na słońcu będą posiadały więcej wartości odżywczych, związków aktywnych, witamin i mikroelementów.

Warzywa i owoce jesienią:

  • marchew;
  • dynia;
  • cukinia;
  • bakłażan;
  • ziemniaki;
  • pietruszka;
  • burak;
  • brokuł;
  • kalarepa;
  • jabłka;
  • gruszki;
  • śliwki;
  • orzechy;
  • nasiona;
  • kiełki.

Warzywa sezonowe dostępne jesienią są bardzo łatwe w przechowywaniu, szczególnie dotyczy to warzyw korzeniowych. Nie potrzeba warunków chłodniczych, wystarczy zaciemnione miejsce o temperaturze niższej, niż pokojowa np. piwnica lub garaż. Nadają się także do domowego przetwórstwa – kiszenia, marynowania, pasteryzowania. Z owoców dostępnych jesienią z kolei można zrobić dżem lub powidła. Wówczas z ich dobrodziejstw możemy korzystać przez całą zimę.

Jak wspierać odporność jesienią?

W okresie jesiennym warto zadbać o odporność. Kluczową rolę będzie tu odgrywać zbilansowana dieta, która dostarczy właściwą ilość pełnowartościowego białka, tłuszczy i węglowodanów. Nie jest to też najlepszy czas na redukcję masy ciała. Organizm w czasie jesieni i zimy ma tendencję do przybierania tkanki tłuszczowej, co w ujęciu fizjologicznym ma na celu ochronę organizmu przed zimnem i mrozem.

Jakie potrawy są dobre na jesień?

Rozgrzewające potrawy jednogarnkowe.

Jesienią zaleca się potrawy, które będą rozgrzewać organizm, czyli zupy i inne dania jednogarnkowe przygotowane z wykorzystaniem produktów sezonowych.

Kiszonki.

Sezon jesienny to także bardzo dobry czas na spożywanie kiszonek. Kiszona kapusta, ogórki, czy buraki oprócz walorów organoleptycznych, dużej ilości witaminy C, wykazują działanie probiotyczne. Bakterie wytworzone w procesie naturalnego kiszenia będą miały pozytywny wpływ na stan flory jelitowej.

Orzechy, nasiona i kiełki.

Warto także do jesiennego menu wprowadzić do diety orzechy i nasiona, które są ważnym źródłem minerałów takich jak cynk, magnez, które będą wspierać układ odpornościowy. Świeże kiełki oprócz witamin i związków mineralnych zawierają białko i kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które wykazują działanie przeciwzapalne.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest