Bulion warzywny jest królem tradycyjnej polskiej kuchni. Może być samodzielnym daniem, ale też bazą do innych zup lub sosów. Swój smak zawdzięcza odpowiednio dobranej kompozycji warzyw i ziół. Czy wiesz jak go przygotować? Zdradzamy sposoby na zdrowy i dietetyczny bulion!
Spis treści
Zdrowie w naturze
Jeśli chcesz ugotować prawdziwy warzywny wywar bez dodatku chemii, za to ze sporą ilością witamin i wartości odżywczych – zrezygnuj z kostek rosołowych oraz przypraw dedykowanych do bulionu w popularnych dyskontach!
Są sztuczne, pełne soli i wzmacniaczy smaku. To między innymi glutaminian monosodowy – składnik, którego zadaniem jest nadanie „aromatycznego” smaku i zapachu takim produktom jak: zupki chińskie, chipsy oraz wysoko przetworzone dania typu fast – food, wśród konsumentów określane także jako „śmieciowe”.
Na etykietach tego typu przypraw, producenci deklarują, że ich produkt zawiera przynajmniej kilka różnych warzyw i ziół pochodzenia naturalnego, które powinny być podstawowymi składnikami bulionu. To marchew, liście pietruszki, seler, cebula, por. Tymczasem, zawartość torebki to tylko 6% warzyw suszonych. Co w takim razie stanowi pozostałą resztę i czy naprawdę chcesz się w ten sposób odżywiać?
Sięgnij po świeże składniki, najlepiej pozyskane z zaufanego źródła – nie z promocji. Jakość warzyw powinna być wyznacznikiem jakości Twojego dania, ponieważ to one warunkują smak i są źródłem witamin, na których Ci zależy.
Jak ugotować bulion?
Na Twojej liście zakupów powinny znaleźć się 2 marchewki, 2 małe korzenie pietruszki, por średniej wielkości, kapusta włoska, cebula, korzeń selera, ale też zioła np. natka pietruszki, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, ziele angielskie, liść laurowy. Przyprawy to pieprz czarny i sól do smaku (himalajska jest zdrowsza).
W pierwszej kolejności odpowiednio przygotuj wszystkie składniki. Obierz, umyj je i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wlej ok. 2 litry wody do garnka (jeśli uprzednio ją przefiltrujesz, bulion będzie smaczniejszy). Potem pokrój cebulę na grube plastry i przyrumień na suchej patelni – przygotowana w ten sposób cebula nada wywarowi koloru. Włoszczyznę wrzucaj do zimnej wody, bo w trakcie powolnego gotowania, które powinno trwać ok. 60 minut – warzywa uwolnią swój smak i aromat. Pieprz i sól dodaj na kilka minut przed zakończeniem gotowania.
Do wywaru warto dodać łyżkę lub dwie oliwy z oliwek albo niewielką ilość prawdziwego masła. Dzięki temu, witaminy zawarte w warzywach, które rozpuszczają się w tłuszczach (A,D,E,K) będą łatwiej przyswajalne, a beta – karoten i witamina C nie wyparują. Taka ilość tłuszczu na cały garnek wywaru, na pewno nie sprawi, że będzie on tłusty. Poza tym musisz pamiętać, że nawet jeśli się odchudzasz, to niewielkie ilości tłuszczu są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Składniki odżywcze
Bulion warzywny dostarczy Ci takich minerałów jak potas, fosfor czy wapń, witaminy z grupy B, a także wyżej wymienione witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, beta-karoten i witaminę C. Wywar przygotowany w ten sposób jest dietetyczny i lekkostrawny, więc nie powoduje kłopotów związanych z układem pokarmowym oraz nie podwyższa poziomu tzw. „złego cholesterolu” we krwi.
Potas jest elektrolitem odpowiadającym za wytwarzanie impulsów w komórkach, dzięki którym m. in serce, ale też inne mięśnie, mogą prawidłowo funkcjonować.
Z kolei zadaniem fosforu i wapnia – minerałów pracujących wspólnie, jest utrzymanie zdrowych kości i zębów. Jego niedobór powoduje osłabienie, bóle kości oraz zaburzenia pracy układu nerwowego.
Witaminy z grupy B wpływają na układ naczyniowy, zdrowy wygląd skóry, prawidłowy wzrost oraz samopoczucie, a nawet chronią przed nowotworami.
Witamina C – ze względu na działanie sprzyjające zwiększaniu ilości leukocytów (białych krwinek), poprawia odporność organizmu. Właśnie dlatego jej stosowanie jest zalecane w czasie przeziębienia i okresie jesienno-zimowym.
Beta-karoten to prowitamina A, naturalny barwnik występujący w wielu produktach spożywczych m. in. marchwi, pomidorach i czerwonej papryce. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku (szczególnie po zmroku), wpływa na obniżenie cholesterolu oraz opóźnia procesy starzenia.
Co zrobić z bulionem?
Jeżeli mocno go zredukujesz (odparujesz) – by był intensywny, to możesz po ostudzeniu przelać go do pojemniczków na lód i zamrozić. W ten sposób przygotujesz zdrową wersję domowej kostki rosołowej. Wywar warzywny to podstawa zupy pomidorowej, ziemniaczanej, zupy z soczewicy, ale też kremów np. z dyni, wegetariańskiego risotto albo delikatnych sosów idealnych do mięs.